Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái - 11. kiadás július 18.
A pillanat képe
Technikus
(Shadowrun archetípus)
Küldd el képeslapként!
A technikus egyfajta dekás, aki nem csupán a Mátrixon képes zsonglőrködni, de mindenfajta elektronikus berendezés nagymestere is.
Nézz szét a galériában!
Az egyszínűség egyedisége – Versenybeszámoló
Hatalom Kártyái: A játék összetettsége
Az egyszínűség jutalma - 2020. szeptember 19.
Online HKK sorsoló program
Kerekes Kálmán emlékverseny

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Nyomtérkép az utolsó 32 játékhét nyomaiból
Az utolsó Aukciós Napon történtek
Aukciós statisztika
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája

A lista folytatása...
Hatalom Kártyái: A játék összetettsége (82)
[HKK Piac] Lapokat keresek (28311)
[HKK Piac] Eladó lapok (141528)
Az egyszínűség egyedisége – Versenybeszámoló (9)
Lapváltozások - 2020. szeptember 1. (103)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (6990)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:Utoljára ezt küldték:

Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 

 | 1 | 2 | 3 | 4 |
Nézet:
A
76-71-61-46-51-57
vegere most egy 76-ot (2020) biggyeszthetunk! Alakul ez
 
És ezen paklik nagyobb része 5k alatt van, és még kis betanítás is jár hozzájuk.
 
Ahogy Miklos is irta, ezt jatekos(ok) joval rugalmasabban tudjak ajanlani, mint a kiado.
Most kerult fel 57-fele (!) okcso prekoncept pakli itt:
https://www.facebook.com/groups/356261861217867/
A paklik várható érkezése a Dungeonba: 2020.01.17. 17:00.
 
Ha már szóba kerültek az alfák, nem bírom ki hogy ne szóljak hozzá. Én is ezekkel kezdtem újra a játékot, ennek ellenére nincs túl jó véleményem róluk. Az egyik legjátékrombolóbb elem a ritka. Ameddig nem jöttem rá, hogy ki kell szedni a ritkát és csak úgy van értelme játszani, addig aki előbb felhúzta, az nyert. A másik baj velük az, hogy csak alfa vs. alfában működnek. A bennük lévő lapok még a mostani gyngy-khez képest sincsenek még a kanyarban sem. Vegyük az én példámat, én megvettem az alfákat, elég gyorsan meg is untam őket, de tetszett a játék, ennek ellenére komoly visszatartó erő volt, hogy még a kezdő szintű játékhoz is - úgy hogy nem ismerek senkit aki aktívan játszik - elég komoly pénzt kell beletenni. Nem is kezdtem volna el játszani, ha nem jön ki az alvilág ura zén, aminek a lapjaiból össze is tudtam tenni az első paklim 2/3-át és el tudtam menni az Ex-be, ahol 7-ből 2-őt nyertem is. Aztán nem volt megállás, de ehhez az is kellett, hogy egy kb. 5000 Ft-s ráfordítással már legyen egy olyan deck, amivel játszani is tudok. És csatlakozva a többi hozzászólóhoz, ez az a lépcső, ami egy friss játékosnak nehezen megléphető. Egy max. 5k-ból összerakott sima agro hagyi követős deck tud hozni 1, 2 wint, ami egy kezdőnek már elég. Én simán el tudnám képzelni ezt a lépcsőfokot prekoncept Zéneket keretében is, ha már a zén akkor jól teljesít, ha 2-3 versenylap van benne.
 
Sajnos a megjelenesig errol nem igazan mondhatunk semmit.
Csak annyit, hogy jo lapok lesznek benne, es lesznek benne teljesen uj ritkak is.

A javaslatokat persze figyeljuk es megfontoljuk.
 
Azt esetleg lehet/szabad tudni előre, hogy milyen elvek mentén kerülnek kiválasztásra a 11. alapkiadás lapjai? Például várható-e (és így ajánlható-e) olyan lap, aminek újra kiadása már a 10. alapkiadásban is szóba jöhetett (pl. KM-től visszafelé).
 
Ne haragudj, de nem fogok, mert tudom jól, hogy miért kérdezed. Inkább megyek vissza Magic arénázni és elengedem a HKK-t végleg. Amúgy is csak azért regisztráltam ide újra, mert olvastam a csodás új HKK online-ról, amiből szintén nem lesz semmi.
https://www.youtube.com/watch?v=JFoe1XxuJD4
 
Azért a kérdésemre még válaszolhatnál.
 
Akkor ha jól látom ez a téma is kifújt. Minden jó úgy, ahogy van.
 
Akkor jó egyetértünk ebben a részben.
 
És melyik régióról van szó?
 
A Magic-et, a Warcraft-et és a VTES-t is úgy kezdtem el, hogy egyforma alapcsomagokból raktam össze paklikat.
Nem vagyok aktív játékos, így elfogadom ha azt mondod, hogy a HKK jelen állása szerint nem máködne a prekoncept kiadás, viszont még mindig ott a kérdés, hogy hogyan jut el az Alfa pakli a potenciális játékosokhoz, akik nem jutnak el X-Y-Z eseményekre.
Mert szerintem sehogy.
 
Valamikor eze éve, amikor még volt pár ember a régióban, akit érdekel a HKK. Ha 50 lap, akkor legyen 50.
 
Az alfa pakli tökéletesen alkalmas arra, hogy kezdőket megtanítson és bevonzzon a játékba, nagyon jókat lehet vele otthon játszani, egyáltalán nem megunható pár játék után, mi is nagyon sokat játszottunk velük a gyerekeimmel. Nem kell bele még 15 tóken lap, azt az igényt, hogy lehessen hivatalosan megvenni minden tókenlapot egyben, ne keverjük az új játékosok kezdését segítő alfa paklival.
Viszont az is tény, hogy az alfa paklival nem igazán ülhetsz be egy versenyre, akkor sem, ha felbővíted a versenyen előírt lapszámra. Annak idején az ún. kezdőcsomaggal meg juniorral tanítottuk a kezdőket, ezekhez képest az alfa paklik iszonyú brutálisak, simán lehet némelyikkel akár a 2. körben is nyerni. De nem igazán vannak bennünk kánterek, 0-s lapok, a leszedés is kevés. Ezért versenyzésre nem alkalmasak.
A HKK sajnos nagyon összetett játék, óriási a különbség egy otthoni, casual pakli között (aminek az alfa tökéletesen megfelel, néha még túl erős is!), és az olyan versenypakli között, amivel nyerni is lehet. És nemcsak a pakli számít, elég sokat kell játszani, tanulni ahhoz, hogy ne legyen egy sokkolóan lehangoló érzés az első verseny. Szóval az a cél nem teljesíthető, hogy valaki besétál boltba, vesz egy paklit, elovassa a szabályokat, utána belül egy versenyre, és már ott el is ér valamit, de ez nem is cél.
Ha viszont feltesszük, hogy a játék megismerése és az első verseny közt eltelik valamennyi idő (mondjuk min. 1 hónap), az alatt csak eljut a játékos odáig, hogy ezeket a lapokat lehet cserélni, a paklit szabadon variálni, és esetleg megismeri azt is, hogy hányféle koncepció van. Nehezen tudom elképzelni, hogy ezen a ponton be lehet szúrni 2 vagy 4 féle előre gyártott "prekoncept" paklit, és akkor ezek az új játékosok ezzekkel fognak a versenyeken indulni (és sikereket elérni). Magicet nagyon régen játszottam,ezért nem tudom, mi most a helyzet, de ilyen preconcept paklik akkor is voltak, soha senkinek eszébe nem jutott, hogy ezekkel versenyen elinduljon, ezek ott is az otthoni játékot, a tanulást szolgálták.
Amit Szabolcs csinál, az teljesen jó, és ebben a speciális esetben hatékonyabb, mintha mi, mint kiadó csinálnánk. Mi 2-4 féle paklit tudnánk csinálni, mindegyiket nagy mennyiségben. Ezek nagyon hamar kiismerhetők lennének, mindenki tudná, hogyan kell ellenük játszani, hiába lennének bennük még erősebb lapok, a versenyeken ugyanúgy nem érnének semmit. Az egyénlieg összeállított, "manuális" paklik viszont ugyanúgy készülnek, ugyanolyan jók tudnak lenni, mint bármely versenypakli, a meglepetés ereje ugyanúgy megvan.
Morchinkovics: még annyit tennék hozzá, hogy a weboldal címe, és még sokkal több infó a játékról természetesen most is minden pakliban megtalálható. Sőt, magukon a lapokon is, sokszor osztogatunk kiállításokon csak lapokat az érdeklődőknek.
 
Ez már az előzőnél is idegesített: már régen nem 45 lap a hivatalos dekkméret, hanem 50.

"Persze a prekoncept dobozokba mehetne szórólap is a weboldal címével" Mikor vettél utoljára HKK-t? Vagy csak mikor láttál utoljára HKK lapot?
 
Szerintem elég lenne első körben 2 db 45 lapos prekonceptet csinálni és szétszórni őket olyan üzletekben, akik nyitottak az együttműködésre. Ezeknek a fogyásából szrintem már lehetne kapni egy képet arról, hogy mennyire hatékony ez a stratégia. Persze a prekoncept dobozokba mehetne szórólap is a weboldal címével, stb.
 
Ja, hogy úgy. SEMMI!

Viccet félretéve, ha a beho csinálná őket:
-szép, rendes dobozos csomagolás
-marketing
-rendes terjesztői hálózat, több helyről beszerezhető (pl. bdv), bár azért a dungin keresztül rendelni most is lehet, de így azért megjelenne még vagy 2 webshopban extrában minimum.
-Egységes árak, mindegyik kb. ugyan annyiba kerülne, mert a behonak papír-papír.
-hivatalosság (pl. lehet a meglétére akciót építeni lásd. ingyen versenyindulásos ötlet)
-komolyabb tesztelés (nem 1 ember csinálja abból amije van)
-1 paklit több ember is megvehet, mert 1-2 db létezik belőlük

Ezek jutnak eszembe első körben.
És persze az előző hsz-ben leírtakat követve ezzel megoldható volna ugye a nagykiegek gyngy csökkentése is.

Üdv: Kyb
 
Koszi az otleteket!

Viszont: nem azt kerdeztem, hog az _Alfahoz kepest_ mi lenne az elonye, az elegge adja.
Azt kerdeztem (es Nash is), hogy az _altalad elkeszitett prekoncept paklikhoz kepest_ mi lenne az elonye?
 
Huhh,

Nos azon kívül, hogy az én üzletecském megszűnne/átalakulna durván, ha ezt elkezdené a beho _jól_ csinálni, előnye az alfához képes egyértelmű. (Én amúgy főleg csak azért csinálom, mert szeretek decket építeni. :P Enélkül tuti nem érné meg.)

-Az új játékos nem érzi a nyomást, hogy rögtön egy rakat random lapot vennie kell, hogyha versenyezni is megpróbálna. Egyszerűen fogja ezt, és bármely hagyiközeli versenyre beül vele. (Pláne ha a kiadó okos marketinggel az 1. versenyindulást behos kezdőben pl. kiadói prekoncepttel ingyenessé teszi...).
Ez a legfontosabb. Az alfával sajnos még mindig fényévekre van attól, h behúzzuk versenyezni.

-Lesz kivel játszania, mert egy délutáni kocsmai/dungeonos játékra leülhet vele nyugodtan, míg az alfával csak akkor ha ad a másik embernek is 1-et. Senki nem akar alfa ellen valódi dekkel játszani, értelme sincs.

-Otthoni játékra is sokkal élvezetesebbek. Ezt nem hiszem, h magyarázni kell.

-Mivel a dekk úgy van felépítve, hogy javarészt a gerince nemgyak-zénes szint a fejlesztése első lépésben egyszerű és adott: ellenfél körébe szólásokat cserélni hasonló funkciójú ritkákra.

-Egy 6 évesnek lehet tök jó az alfa pakli, de a játékosbázis és a célközönség is sztem ideálisan a 16-26+ -os korosztály. Aki papír tcg-t hajlandó kipróbálni, azt pont azzal kellene befogni, hogy ez intellektuálisabb, mint a HS.

Én ha a beho lennék (lassan elkezdhetnék pénzt kérni az ötleteimért :P) így építeném fel, mondjuk 2 éves bontásban:

2 Féle alfa pakli: 2*15 token + 1 ritka / kieg.
(Itt _minden_ olyan termelt tokent kiadnék, amit az adott periódus egyéb lapjai használnak.)

6 Féle prekoncept pakli: 10*3 gy + 6*3 ngy lap + 2 ritka + követő. Az egyes prekoncept deckekben lévő összes tokentermelést fedje le 1 alfa. És akkor a játék alapját megtanulja mindenki a tokenes alfákon (Vp, sp, aktiválást kívánó hatás, P stb.) és a nagykiegeket sem szemeteljük tele. A két alfát még lehet színkorlát nélkül csinálni, ott úgysem számít.
A prekonceptek már korrekt hagyi versenyszabályok alapján készülnének, úgy, hogy 3-3-as bontásban csak az egyik alfa tokenjeit használják.
És akkor megvan az új játékos fejlődési íve: Vesz 1 alfát, amin megtanulja az alapokat. Utána az alfájából tovább mehet 3 prekoncept irányába, amivel már versenyezhet is (az első kezdő kiadói verseny ingyenes). És ha még mindig tetszik neki a játék, akkor veheti a normál random nagykiegeket (immáron csökkentett gyngy szekcióval Pl.: 3 ritka, 4 ngy, 8 gyak).

(Ez némileg hasonló a Magicéhez azt hiszem, csak a HKK tokenes sajátságaira is építettem. Ott az internet szerint ez nagyon megy.)

A 2 tokenalfa lehetne: jók vs. gonoszok.

A prekonceptek pedig első tippre: Hideg, Villám, Tűz, Goblin, Kalandozó, Élőholt.

Üdv: Kyb

U.I.: *ÖnReklám* Legkésőbb jövő pénteken 50 új Prekoncept pakli érkezik a Dungeonba!
 
Azt persze nem tudod, hogy
- van-e es mekkora _konkret_ haszon vagy veszteseg az Alfa paklikon
- mekkora implicit megterules van rajtuk a jatekosok 'bevonzasaban' (ezt speciel senki sem tudja, csak tippelgetni lehet)

Az meg joval inkabb pozitiv, mint nem, hogy a kiado hajlando valtoztatni az allaspontjat tovabbi ervek, atgondolasok, otletek (pl. az Alfa eseteben az uj ritka lap berakasa, amitol valamennyit regebbi jatekosok is vasarolnak; a kiallitasokon, Toborzason valo haszna stb.) hatasara.

A felveteshez:
szerintem az ilyen 'Beta' pakliknak lehet ertelme es hozadeka, de persze van tobb kerdes/problema is veluk. Hatarozottan van ertelme errol gondolkodni, es mar tortent is ilyen.

Kyb-hez kerdes (amit jnashville is feszegetett): vajon mennyivel adna ez tobbet, mint az altalad fejlesztett (koszi!) prekoncept paklik? (ugyis tudom, hogy ezert van az egesz, hogy ezt reklamozzuk )

Amivel vitaznek: "az Alfa nem jo masra, es megunjak 2-3 jatek utan".
Nos, nem mindenki unja meg, mi pl. Gergovel (igaz, 6 eves volt, de ez massal is megesik) honapokig jatszottunk a mai Alfanal joval egyszerubb lapokkal, es nem untuk meg. Es en bevallom, nem unom az Alfa tesztelest, meg a 18. jateknal sem, bar a tesztelok alighanem nem osztjak ezt .
Ilyenkor nem a "valodi HKK" irgalmatlan osszetettsegevel kell "versenyezni" hanem mas, az adott korosztalyhoz sot emberhez illo mas tarsasjatekokkal - amikkel siman felveheti a versenyt.

(es mondom ezt ugy, hogy kedvelem amugy az osszetett jatekokat, pl. a Mars terraformalasat az osszes kiegeszitojevel, ami persze meg mindig a fasorban sincs a HKK-hoz kepest).

Es ha megunja, a sarkany es a verfarkas Alfanal is ott a lehetoseg, hogy kieg/alappakli/Zen vasarlassal/cserevel behozzon 1-1 uj lapot, kihagyja, ami nem tetszik, ugy tesztelgesse - es szep lassan akar az egesz paklit cserelve (minusz a ritka es esetleg a koveto) "HKK Liga-kompatibilis" pakliva alakitsa.
 
Amit leírtál, az triviálisan igaz, mivel egy marhaság. Az, hogy a prekoncept pakli nem fog bevonzani annyi vásárlót, hogy megtérüljön, esetleg nyereséges is legyen nem az. Ha valaki a Beholdertől azt mondja, hogy elvégezte a szükséges kutatásokat és ez jött ki, akkor elfogadom.
 
Ez egy altalanos kijelentes, ami trivialisan igaz:
ha en kikuldok a lakatlan sivatagba 3 embert 1 honapig magyarul kiabalni, hogy "a HKK jo, vegyel ilyet!" az egy draga marketing, 0 hatekonysaggal.

A konkret marketingek hatekonysaga, na az egy rohadt nehez kerdes - es ha jol tudom, egy szakma is van erre.
 
Kérlek prezentáld a számításaidat amiből kihoztad ezt az eredményt.
 
A marketing költsége nem egyenlő a hatékonyságával, ez a HKK-ban szerintem kétszeresen is igaz.
 
Azért azt lássuk be ez egy magán kezdeményezés 0 HUF marketing költséggel, ne akard összehasonlítani azzal, hogy egy cég elkezd TÉNYLEGESEN promozni egy új "terméket".
Mindezt állásfoglals nélkül, hogy mennyire rákfenéje vagy sem a bázis növekedésnek.
 
Mivel általánosságokban beszélünk, és nem konkrét dolgokról, csak annyit írok, hogy a két dolog (prekoncept paklik hiánya = kevés játékos) nem függ össze szorosan. Pásztor Szabolcs már rakosgat össze ilyen dekkeket nagyon baráti áron, meg lehet venni az egyetlen HKK-t aktívan forgalmazó budapesti boltban, és tolják Facebookon is, mégsem látom, hogy eljött volna a tejjel-mézzel folyó Kánaán. (Nem leszólva egyébként a munkáját ezzel, ami szerintem nagyon pozitív.)

Több oldalról is meg lehet fogni, milyen problémák vannak a játékkal, de ez speciel nem az szerintem.
 
Mondjuk, hogy a pontenciális játékosokat, akik nem járnak olyan rendezvnyekre, ahol találkoznka a játékkal bevonzza és ne 70 játékosnak legyen fejlesztve a játék. Nem tudom, hogy mi olyan felfoghatatlan abban, hogy mi lenne ennek a hozománya.
 
És ennek mi értelme lenne?
 
Nem csak a Magic-ben volt ez szokás, hanem szinte az összes CCG-ben. Nem kéne, hogy egy db. prekoncept vásárlással már mehessen versenyre, de mondjuk két egyformával meg néhány plusz ritkával már esetleg igen.
 
Szerintem arra gondol a srác, hogy a Beho adjon ki rendes prekoncept paklikat. Amikben nem 1 db ritka van és 31 laposak, hanem min. 50 laposak+narancs lap+ tokenek és van bennük több ritka, nemgyak/zén stb. Szóval olyan paklit amivel Pistike rögtön beülhet pl. kezdőligára versenyezni.

A Magic Planeswalker deckjei ilyesmik. (3990 Ft a metagameben 1 ilyen és 60 lapos asszem.) Bár érdekes, hogy a Magic pont mostanság hozza be majd a Welcome packot, ami meg 30+1 lapos. (Viszont nem engedik el a Planeswalkert.) De én nem értek a magichez, ezt csak az internet mondta.

És igen kezdők tanítására jók az alfák, másra nem nagyon. Szerintem 2-3 oda vissza meccs után még otthon 2 kezdő is megunja. Hosszú távon talán lehetne az alfákba rakni a tokeneket. Most már van annyi féle token, hogy simán paklit lehet építeni belőlük, amin az alapokat ugyan úgy el lehet magyarázgatni egy teljesen kezdőnek (szikra, nekro csonti, mhorg, motyogó kölyök vs. főnix fióka, elektrogömb, dobótőr, rambó bogár :P). Így a nagykiegekben nem foglalnának helyet a tokenek, lehetne lapszámot is csökkenteni és versenyen jogosan lehetne elvárni mindenkitől, h legyen elég tokenje. És akkor lehetnének ezek a 30+1 lapos (3*10 féle token +1 csak itt kijövő ritka) alfák a játéktanítók, és ezeken felül lennének a prekoncept paklik, amiket az alfával már rendelkező egyének megvehetnének és mehetnének is versenyezni. Aztán ezt lehet fejleszteni a nagykiegből, zénből.

Üdv: Kyb
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2020
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.