Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az az AK?
AK Archívum
GN Archívum
Tartalomjegyzékek
Cikkek az újságból
Krónikák a boltban
Szavazások
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Termékismertető - Alanori Krónika 125. (2006. május)
Termékismertető - Alanori Krónika 141. (2007. október)
Termékismertető - Alanori Krónika 140. (2007. szeptember)
Termékismertető - Alanori Krónika 139. (2007. július-augusztus)

A lista folytatása...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Olvasói rovat - AK 5.

Úgy tűnik (és ennek nagyon örülünk), hogy az olvasók komolyan érdeklődnek a Shadowrun iránt. Számos levelet kaptunk, amiben kérdéseket tettetek fel, új kapcsolatokat, archetípusokat, felszerelési tárgyakat alkottatok meg, sőt még novellát is írtatok. Annyi helyünk sajnos nincsen, hogy mindet leközöljük, ezért úgy döntöttünk, hogy mindenki örömére közzétesszük az érdekesebb kérdéseket.

KÉRDÉS:
A karakter kezdeti meghatározásakor kapott erőpontok fordíthatók-e a beavatottsági szint növelésére?
VÁLASZ:
A beavatottsági szint ugyan csak a Varázslatok könyve című (magyarul még nem jelent meg, angol címe: The Grimoire) kiegészítőben szerepel, de úgy véljük, sokan vannak, akik rendelkeznek némi nyelvtudással, és megvették az angol változatot. A kérdésre a válasz egyértelműen: NEM. A beavatottsági szint a tulajdonosát a többi varázsló fölé emeli, és éppen ezért csak sok-sok munkával és még több karmával lehet megszerezni - vagyis a játékosnak sokat kell játszania a karakterével. Az induló erőpont nem fordítható ilyen célra. Nem is lenne igazságos, ha egy frissen induló karakter már egyből beavatott lehetne (bármilyen tapasztalt játékos is játssza). Ne feledjük: a Shadowrun elsősorban szerepjáték és nem tápolóbajnokság.

KÉRDÉS:
Előfordulnak-e druidák Nagy-Britannián kívül is?
VÁLASZ:
Igen, ha külföldre utaznak. Egyébként nem, a druidizmus jellemzően brit tradíció - legalábbis az MIT&M által 2056. március 31-én kiadott tanulmányban (Mágikus és metamágikus tradíciók elterjedtsége és megoszlása a világ országaiban) vázolt, jelenlegi kutatások szerint.

KÉRDÉS:
Ha egy varázsló Korlát varázslatot hozott létre saját teste körül, és valaki galád módon rálő, akkor hogyan védi meg a korlát a varázslót?
VÁLASZ:
A Shadowrun szabálykönyv 98. oldalán, az Akadályok című fejezetben megtalálhatóak az ide vonatkozó szabályok. Ez esetben átlövésről van szó, vagyis a Korlát varázslat akadály szintjét (ami megegyezik a varázslat erő szintjével - ezzel az erővel hozta létre a varázsló a védőkorlátját) le kell vonni a fegyver energia szintjéből (a sebzés kódban ez az a szám, ami a betű előtt áll). Ha a korlát olyan jóra sikerült, hogy az akadály szintje nagyobb, mint a fegyver energia szintje, akkor vigadj világ, a golyó ártalmatlanul lepattan a korlátról. Szintén a 98. oldalon található Akadályok sérülése táblázatból kiderül, hogy ilyenkor a Korlát varázslat szintje csökkenhet.

KÉRDÉS:
A fizikai adetptus is veszít a Mágia pontjaiból, ha megsérül?
VÁLASZ:
Igen. Hadd utaljak a Shadowrun szabálykönyv 127. oldalára (A Fizikai adeptusok és a mágia című részre), amely nemcsak ezt szögezi le, de azt is mondja, hogy az adeptusnak minden egyes elvesztett Mágia pont után egy teljes pontnyi fizikai adeptus képességet is fel kell adnia. C'est la vie.

KÉRDÉS:
Hány karma pontért kapnak a fizikai adeptusok újabb képességet?
VÁLASZ:
Ravasz kérdés, melyre a gyors válasz az, hogy piszok sokért. A fizikai adeptus igazából nem karma pontból "vásárol" magának újabb képességeket, hanem Mágia pontból (ugyanúgy, mint a karakter kezdeti meghatározásakor). Újabb Mágia pontot viszont csak beavatás útján lehet szerezni (erről a Varázslatok könyve című kiegészítőben lesz szó), mondani sem kell, hogy jó sok karma pontért. Az erre vonatkozó szabályokat helyhiány miatt nem írjuk le, inkább azt javasoljuk, hogy vagy várjatok türelemmel, amíg megjelenik a Varázslatok könyve, vagy tanuljatok meg angolul, és olvassátok el a The Grimoiret.

KÉRDÉS:
A kórházi ápoláskor dobott Test próba csak a felgyógyulás idejét határozza meg?
VÁLASZ:
Igen (egyenes kérdésre egyenes válasz).

KÉRDÉS:
Mikorra várható a következő Shadowrun kiegészítő?
VÁLASZ:
Gondolom, erre már sokan kíváncsiak. Nos, a válasz csak annyi, hogy hamarosan. Több könyvnek is készen áll az anyaga (Utcai szamuráj katalógus, Árnyékmagyarország stb.), de sajnos a könyvkiadás ma Magyarországon nem mindig nyereséges üzlet, ezért a kiadónknak (mint üzleti vállalkozásnak) komoly anyagi szempontokat is figyelembe kell vennie. Mindezekkel együtt mondhatom, hogy a leghamarabb (talán már egy hónapon belül) az Utcai szamuráj katalógus fog megjelenni.

KÉRDÉS:
Milyen varázslatokat használhatnak az elementál adeptusok?
VÁLASZ:
Újabb kérdés, ami csak a Varázslatok könyvére vonatkozik. Az elementál adeptus a sámáni adeptus (Shadowrun szabálykönyv, 125. oldal) megfelelője. Míg a sámáni adeptusnak toteme van, úgy az elementál adeptusnak választania kell a négy alapelem (tűz, víz, levegő, föld) közül. Képes az asztrális projekcióra és asztrális érzékelésre, de csak a választott eleméhez kapcsolódó hatású varázslatokat képes elmondani (és az elemének megfelelő elementált tud megidézni). Ilyen varázslat pl. tűz adeptus esetén Tűzlabda, Lángszóró stb. Ha nincs ilyen varázslat (pl. egy föld adeptusnak biztosan jól jönne a Kőomlás varázslat, ha lenne ilyen), akkor szegény fickónak sajnos le kell mondania erről az előnyről. Vigaszt nyújthat viszont, hogy minden elementál adeptus teljes értékű használója lehet az alábbi varázslat-kategóriákba tartozó varázslatoknak:
Levegő adeptus:

 • Érzékelés varázslatok
 • Föld adeptus:
 • Anyagi alapú, fizikai manipuláció varázslatok
 • Tűz adeptus:
 • Tűzhatású harci varázslatok
 • Víz adeptus:
 • Illúzió varázslatok
 • Az olvasóink szemmel láthatóan a Mátrixot is aktívan használják, mert sok kérdést e-mail-en kaptunk. Azok számára, akik a jövőben akarnak így tenni, megadunk két címet, ahová írni lehet (bármilyen, Shadowrunnal kapcsolatos témában):

  sabc@augusta.inf.elte.hu
  gergoe@falco.elte.hu
  Sabc

  (A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
  (átlag: 0 szavazat alapján 0.0)

  Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Árnyak között - AK 5..

  Létrehozás: 2009. augusztus 28. 10:44:10
  Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:23
  Nyomtatási forma


  Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

  © Beholder Kft., 2003 - 2024
  E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

  Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.