Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az az AK?
AK Archívum
GN Archívum
Tartalomjegyzékek
Cikkek az újságból
Krónikák a boltban
Szavazások
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Megatársaságok - Cross Applied Technologies (Shadowrun ismertető)

Központ: Montreal, Québeci Köztársaság
Elnök/vezérigazgató: Dr. Lucien Cross
Az igazgatótanács elnöke:
Jean-Marie Cross
Cégforma: Nyílt részvénytársaság
Fő részvényesek:
Dr. Lucien Cross (51%)
Leonard Aurelius (27%)
Jean-Marie Cross (9%)
Jezebel Surrateau (3%)
Főbb igazgatóságok:
Cross Advanced Electronics
Központ: Seattle
Igazgató: Nicholas Aurelius
Cross Biomedical
Központ: Boston
Igazgató: Sandra Wright
Cross Entertainment and Multimedia
Központ: Atlanta
Igazgató: Alexandria Hunter
Cross Global Development
Központ: Detroit
Igazgató: Leonard Aurelius
Cross Matrix Technologies
Központ: Montreal
Igazgató: Bernard Cross
Főbb leányvállalatok: Artemis Industries, Beaux Retail Consortium, Bicson Biomedical, Bioleve, Dawn Development, Fleche Armaments, Virtual Air Inc., Xerxes Positive Research

Ki vagyok én, hogy a Crossról mesélek nektek? Csaknem tíz évig szolgáltam sofőrként és testőrként a CAT csúcsvezetőit. Egy ilyen pozícióban az ember rengeteg mindent lát és hall. Jól megfizettek és számos előnyben részesítettek, hogy megvásárolják a hallgatásom, de azért, biztos ami biztos alapon, a folyamatos figyeltetésemről sem feledkeztek meg. Egyfajta személyes dicsőségnek fogtam fel, hogy ilyen mértékben megbíznak bennem, és amíg a Crossnak dolgoztam, nem is beszéltem soha senkinek.

Természetesen egy kicsit felbosszantott, amikor a cég, melyet addig oly hűen szolgáltam, megpróbálta felbontani a munkaszerződésünket - mégpedig egy Uzival.

A következő történt: a legutolsó feladatom szerint egy magasrangú vezetőre kellett vigyáznom. Sikeresen meg is mentettem a nőt attól, hogy valami utcai punk belepumpáljon néhány golyót a francos belébe. Persze nem tudhattam, hogy a támadást egy még magasabban ülő nagyfejű szervezte meg, aki holtan akarta látni a védencemet, mert félt tőle, hogy a chica beszélni fog a feleségének nemrég lezárul kapcsolatukról. Az eredményességem azonban problémákat okozott, és olyan kulimászban találtam magam, amelyből egykönnyen nem tudtam volna kimászni. Így hát új arcot szabattam magamnak, új személyazonosságot vettem fel, és új munkaadó után néztem, hogy bosszút állhassak a Crosson.

Emlékszem, amikor Lucien Cross televíziós beszédet intézett a québeci bázisú Cross létesítmények személyzetéhez, röviddel azután, hogy a cég megkapta a tripla A besorolást. Külön kihangsúlyozta, mennyire különbözik a Cross a többi aljas megatársaságtól (különösen az Arestől), és milyen felvilágosult célokat tűzött maga elé a cég, amelyre minden québeci méltán lehet büszke. Nacionalista rongyrázás. A Cross pont ugyanolyan, mint a többi cég - csak a számla végösszege érdekli.

Lucien Cross 2034-ben alapította meg a Cross Matrix Technologiest, különféle high-tech kutatási és fejlesztési cégek anyavállalataként. Azelőtt Cross az Acquisition Technologiesnek végzett Mátrix-alapú "nyomozói kutatásokat" - más szóval ipari kémkedést. Ebből kétségkívül elég jól meg lehet élni, de ha elég pénzt hozna ahhoz, hogy cégeket lehessen felvásárolni belőle ugyanúgy, ahogy Lucien tette, akkor mi már rég nem árnyvadászok, hanem vezérigazgatók lennénk. Tehát miből gazdagodott meg Lucien?

"Hivatalos" történet nem létezik, de a Crossnál töltött időm alatt a fülembe jutott néhány igencsak zaftos pletyka. Az Acquisition Technél, a kutatási osztályon Cross állítólag együtt dolgozott egy másik tűzforró programozózsenivel, egy bizonyos David Gavilannel. Akik ismerik közületek a történelmet, azok tudják, hogy Gavilan az Echo Mirage projekt egyik vezető programozója volt - azaz a legelső dekások egyike. Valószínűleg arról is hallottatok már, hogy Gavilan 2032-ben nyom nélkül eltűnt... és 2033-ban Damien Knight berobbant a színre a Nanoszekundumos Felvásárlással.

Cross három szempontból is nagy előnyöket élvez. Az első, hogy Montrealon kívül tevékenykedik, így Québec szigorú versenyellenes törvényei miatt lépéselőnyben van a külföldi riválisokkal szemben. A második, hogy a szaglászként eltöltött napjai megtanították a céges kémkedés jelentőségére, és nem sajnálja a pénz arra, hogy a legjobb kémeket szerezze meg saját hírszerző részlege számára. A harmadik pedig, hogy pénzügyi helyzetének akkori elemzése szerint a fickó komoly anyagi támogatásból részesült valamilyen ismeretlen forrásból, amiből könnyedén finanszírozhatott jó néhány projektet és felvásárlást. Ha ehhez még hozzávesszük Cross nem elhanyagolható üzleti érzékét és azt, hogy mindig képes a legjobb időben a legmegfelelőbb céget megvásárolni, akkor rögtön megértitek, miért növekedett olyan sebességgel a Cross Matrix Technologies. A cég már alaposan benne volt a háztartási elektronika, szórakoztatás, biomedikai kutatások piacában, amikor 2044-ben, Cross Applied Technologies néven újjászerveződött.

A Cross tündérmese 2053-ban ért véget, amikor a cég elég nagyra nőtt ahhoz, hogy területen kívüli státuszt követeljen magának, és ezzel magára vonta a nagyfiúk figyelmét. A manőverezés Crossnak kis híján az életébe került. Abban az évben a testőre kapta helyette a golyót, és azóta is legalább négy merényletkísérletet sikerült túlélnie (amiről én tudok). Bár erre nincs semmiféle bizonyíték, a legtöbben azt gondolják, hogy a bérgyilkosok Damien Knight-tól kapták a parancsot. Állítólag nem tetszett neki, hogy a CAT felvásárolta a bioverekkel foglalkozó Bioleve céget, amelyről később kiderült, hogy az Ares egyik leányvállalata. Ettől kezdve folyamatos az ellenségeskedés közöttük.

Ez volt a CAT és az Ares közötti, a felszínen és a háttérben egyaránt zajló háború első lépése. Annak ellenére, hogy a CAT ebben a harcban súlyos túlerővel nézett szembe, a drákói québeci törvények ügyes felhasználásával és a létező legjobb hírszerzői csoport - a Seraphim - közreműködésével sikeresen védte saját érdekeit.

A két ellenségeskedő cég közötti erőegyensúly megváltozására 2059-ben került sor, amikor Leonard Aurelius - az Ares Macrotechnology egykori igazgatótanácsi elnöke - végre felhagyott a próbálkozással, hogy visszaszerezze az Arest Damien Knight-tól. Minden Ares részvényét eladta Arthur Vogelnek, és a CAT fő részvényesévé vált, magával hozva jó néhány céget és képzett csúcsvezetőt. Aurelius bennfentes információi - nem beszélve a bankszámlájáról - sokkal erősebb pozícióba helyezték a CAT-et az Ares-szel szemben. A következő évben - a várakozások és az esélyek ellenére - egy CAT tanácstagot választottak be a Társasági Tanácsba, és ezzel gyakorlatilag teljesen hivatalossá tették a cég tripla A-s besorolását. Azóta az Ares CAT ellen viselt rejtett háborúja sokkal finomabbá vált, hogy elkerüljék a Társasági Tanács figyelmét - de ugyanakkor sokkal ádázabbá is.

Talán a gyors növekedés tehet róla, de a CAT a többi megatársaságnál sokkal centralizáltabb struktúrával rendelkezik. A főbb igazgatóságok rendszerint egy városban, sőt sok esetben egy épületben tömörítik a központjukat, valamint a nagyobb adminisztratív, kutatási és gyártási létesítményeiket. Természetesen a CAT-nek is vannak félig önálló, illetve teljesen önellátó létesítményei és telepei, de általában szeretik az összes tojást egy kosárban tartani. Az egykori Ares cégekkel a zsebében beállító Leonard Aurelius érkezése segített valamelyest a terjeszkedésben, mivel a cégnek így hirtelen a világ minden táján keletkeztek érdekeltségei. A CAT létrehozott egy teljesen új igazgatóságot - a Cross Global Developmentet -, hogy kézben tudja tartani a négy kontinens létesítményeit, ahol addig az időpontig egyáltalán nem volt jelen. A CGD valójában az Aureliusszal érkezett társaság lerakodóhelye - számos, egymástól teljesen eltérő jellegű cég olvasztótégelye. Jelenleg Aurelius saját kis szemétdombjaként funkcionál, ami nem nagyon tetszik a CAT egyes igazgatótanácsi tagjainak.

A CAT igazgatóságai hagyományosan pusztán a kutatásra koncentrálnak, és más cégeknek adják el fejlesztéseiket jövedelmező licensz-szerződésekért ahelyett, hogy ők maguk gyártanák le a termékeket. Az egykori Ares gyártólétesítmények bevonása és a folyamatos terjeszkedés azonban némi változást hozott ebbe a politikába. A CAT egyre több, gyártással és terjesztéssel foglalkozó céget vásárol fel, köztük a Fuchi összeomlása után "árván" maradt társaságokat is. Tekintve, hogy a CAT-tel licensz-szerződésben álló cégek jó része egyben a megatársaság fő riválisa is, ez a program meglehetősen nagy bölcsességről tanúskodik.

A CAT legnagyobb, legrégebbi és legjövedelmezőbb igazgatóságát, a Cross Matrix Technologiest papíron Lucien unokaöccse, Bernard irányítja, de valójában maga Lucien Cross felügyeli. Bernard egy balek (néhány évvel ezelőtt kis híján átjátszotta a Cross Advanced Elecrinicsot a Mitsuhamának), de a családhoz tartozik, ezért "kinevezték" egy olyan posztra, ahol folyamatosan szemmel tarthatják, és nem összpontosul valódi hatalom a kezében.

A CMT a legnagyobb előrelépéseit és sikereit a munkaállomások, személyi kiberdekkek és a programozási módszerek fejlesztése terén érte el, különösen ha a CMT Avatar dekket vesszük figyelembe. Az új Babel széria a kisebb cégek körében szakított nagyot, és kiszorított a piacról olyan régebbi klasszikusokat, mint a Sony CTY-360-D. A CMT üzleti szoftverei világszerte népszerűek, kódoló segédprogramjaik pedig etalonnak számítanak minden programozó számára.

Míg a CMT a fejőstehén, a Cross Biomedical a CAT leggyorsabban növekvő részlege. Régebben kizárólag a "tiszta" orvosi piacot célozták meg: vérkészítmények, szervpótlások, üzleti kiberverek, immunkezelések, klónozott testrészek stb. Mostanában azonban már másfelé is kacsingatnak: kibervégtagok, gyógyító és teljesítménynövelő szerek, belélegezhető teljesítményfokozók, sőt, még természetes növényi gyógyeszközök és drogok is a Felébredtek számára. Kidolgoztak néhány radikálisan új módszert és technológiát arra, hogy kihasítsák saját kis szeletüket a tortából, és ez eddig kifizetődőnek bizonyult.

A seattle-i központú Cross Advanced Electronics főként a háztartási elektronikai berendezésekre specializálódott (tartozékok, trideórendszerek, chiplejátszók stb.) Mióta 2060-ban Nicholas Aurelius, Leonard Aurelius fia került az igazgatóság élére, a CAE sokkal jobban teljesít, mint az előző vezető, Bernard Cross idejében.

Az ifjú Nick szorosan együttműködik a Seraphimmal azon, hogy mielőbb kihozza az Ares Matrix Services-nél dolgozó Sharon húgát.

A CAT-nek még számos más, fontos leányvállalata is van, például az üzleti szoftvereket fejlesztő Dawn Development, vagy az egyedi Mátrix rendszerek készítésével foglalkozó Virtual Air - mindkettő a CMT tulajdona. Valószínűleg te is vásároltál már a Beaux Retail Consortiumnál, illetve használtál olyan tűzfegyvert vagy önvédelmi játékszert, amelynek az alkatrészeit a Fleche Aramamentsnél állították elő; ezek a cégek a CAE tulajdonai. A Bioleve, az egykori Ares orvosi kutatóintézet nagy fogás volt a Cross Biomed számára: a termékek tesztelését a seattle-i Bicson Biomedicalon keresztül végzik. A CAT csalás fontos tagja még az Artemis Industries és a Xerxes Positive Research (különc kutatási programjairól ismert cég), melyek főként repülőgépek tervezéssel foglalkoznak.

Lucien Cross nemrég betöltött hetvenedik életéve ellenére még ma is igen keményen dolgozik. Szorosan tartja a kezében a cég irányítását, virtuális úton rendszeresen konzultál az igazgatóságok vezetőivel, és gyakran személyes találkozókon is részt vesz. Sziklaszilárd és valamelyest távolságtartó férfi, de a beosztottai tisztelik és szeretik. Személyes karizmájának zónája jóval túlnyúlik cége határvonalain - gyakorlatilag ő irányítja egész Québecet, és még olyan távoli helyeken is a markában tart néhány igen fontos embert, mint például az Orosz Nemzeti Legfelsőbb Tanács.

A CAT felső vezetősége egyöntetűen támogatta Crosst, azonban mióta Leonard Aurelius belépett a képbe, ez a belső céges CAT család jelentős változásokon ment keresztül. Az érkezése előtt Cross első arcvonala fegyelmezett és egységes volt - egy francia nyelvű közösség. Aureliusban attól a pillanattól kezdve, hogy belépett az ajtón, a CAT jó része a legkisebb mértékben sem bízott - elvégre a legnagyobb céges riválistól, az Arestől érkezett. Azóta Aurelius már számtalan alkalommal bizonyította a CAT iránti hűségét, de néhányan még mindig az árulás jeleit kutatják minden lépésében. Céljai eddig teljesen összeegyeztethetők a cégével, de módszerei szépen lassan kezdik megbontani az igazgatótanács eddigi egységét.

Az igazgatótanács legtöbb tagja hűségesen támogatja Lucien Crosst, aki a semmiből építette fel a céget, és akit az emberei addig követnek, amíg egyszer cserben nem hagyja őket (mint ahogy velem is tette). Fia, Jean-Marie az igazgatótanács elnöke, és nagyon úgy tűnik, a kinevezés nem csupán a rokoni kapcsolatnak szól. A fiatalabbik Cross apja nyomdokaiban jár, és a tanács ugyanúgy hisz benne, mint Lucienben. A CAT sosem szenvedett a Shiawase-stílusú családi belharcoktól. Az igazgatótanácsi ülések rendszerint nyugodt beszélgetések voltak, ahol minden érintett lehetőséget kapott a véleménye ismertetésére, mielőtt Lucien Cross meghozta volna a végső döntést.

Aurelius azonban úgy kezel minden gyűlést, mintha háborúban állna. Több alkalommal megtörtént, hogy én vittem haza valamelyiküket az ülésről, és útközben mobiltelefonjukon üvöltözve tárgyalták meg Aurelius - akit ők csak "Mr. Sakál"-nak neveztek - legújabb pimaszságát.

A tanácsteremben tehát kialakultak a frakciók, és a nézetkülönbségek az igazgatóságok és a felső vezetés szintjén is érezhetővé váltak. A régebbi alkalmazottak durvának és magamutogatónak tartják Aureliust - már az első igazgatótanácsi ülés óta, amikor felállt, és a telefonján felhívta a Társasági Tanácsot, hogy Cross ügyében intézkedjen. Sokan azt mondják, azért választotta ezt az utat, hogy úgy tűnjön, mintha a CAT AAA státusza pusztán neki lenne köszönhető.

Az Aureliusszal érkező alkalmazottak úgy érezték, új kollégáik neheztelnek rájuk, ezért gyorsan viszonozták is a haragot. Ahelyett, hogy az Ares sejtet beültették volna a CAT már létező társasági struktúrájába, az igazgatótanács úgy határozott, hogy az Ares egykori alkalmazottaiból létrehozza a Cross Global Developmentet, egy teljesen különálló entitást, ami az újonnan érkezetteket látszólag még inkább kirekesztette a cégből. Az UCAS vezetők egy része megsértődött ezen a hozzáálláson, még jobban kiterjesztve a problémát, és tovább növelve az ellenségeskedést.

Aurelius miatt még a Seraphim is megosztottá vált. Csak kevés CAT alkalmazott vette észre eddig, hogy a Seraphim egyaránt szolgál belső rendfenntartó erőként és külső hírszerző szolgálatként. Már a kezdetektől Aurelius körül kotorásznak, és ezzel egy potenciálisan robbanásveszélyes helyzetet teremtettek. Némelyik tag igen komolyan veszi a szervezet bibliai kapcsolatát, és a szóbeszéd szerint többen úgy vélik, hogy a Leonard Aureliusszal kötött szövetség egyet jelent az ördöggel való lepaktálással. Ha egyszer úgy döntenek, hogy lépéseket tesznek ellene, vagy bármelyik másik vezető ellen, amelyik véleményük szerint támogatja Aureliust, akkor a CAT olyan látványos módon fog összeomlani, ami mellett még a Fuchi darabokra hullása is eltörpül.

Québeci központú cég lévén, a CAT alkalmazottainak szembe kell nézniük bizonyos szigorú nyelvi korlátozásokkal. Québecen belül ugyanis illegálisnak számít a francián kívül bármely más nyelv használata az üzleti életben. Bár a CAT-nál a területen kívüli státusz miatt figyelmen kívül hagyhatnák e szabályt, a cégnek fenn kell tartania saját imázsát, ezért a napi üzletek lebonyolításánál a francia nyelvet használják. Ez a szabály nem vonatkozik a más országokba települt igazgatóságokra, de elvárják, hogy minden felső szintű értekezletet franciául tartsanak meg. A CAT alkalmazottak világszerte ingyenes nyelvtanfolyamokon vehetnek részt, illetve szabadon juthatnak hozzá chipjackekhez és nyelvbázis programokhoz.

A CAT nem rendelkezik archológiákkal, de megpróbál létrehozni zárt, önfenntartó közösségeket a dolgozók részére, rendszerint az aktuális munkahelyük közvetlen szomszédságában. Jobban kedvelik a nyílt és decentralizált építkezési stílust, így ezeket az enklávékat előszeretettel nevezik "lakóparkoknak". A szokásos kényelmi szolgáltatásokon kívül (szórakoztatás, iskoláztatás, gyermekmegőrzés) minden CAT alkalmazott teljes körű orvosi ellátást vehet igénybe, és különlegesen nagy árengedményeket kapnak a munkát segítő implantátumok beültetése esetén.

A megatársaságok közül egyedüliként a CAT nem rendelkezik saját, céges fizetőeszközzel. Ehelyett az új frankot (Québecben általános) használják, melynek értéke pontosan a fele a nujenének. Minden belső CAT üzletkötésnél ez a hivatalosan elfogadott fizetőeszköz, kivéve a Cross Global Developmentnél.

Mivel a legfőbb ellenség maga az Ares, lefogadhatod a huzalozott reflexeidbe, hogy a CAT igencsak ad a biztonságra. A cég nem tartana ott, ahol tart, ha nem lenne tisztában vele, hogyan védje meg magát, és szerezze meg az előnyt a versenytársakkal szemben.

A CAT védelménél a különféle típusú biztonsági eljárások egyensúlyát tekintették a legfontosabbnak. Fizikai védelem, mágikus támogatás, biztonsági rigók, elektronikus felderítés és Mátrix biztonság - a nagy gonddal megtervezett rendszerek tökéletes összhangban állnak egymással. Bár a cégnek egyik kategóriában sincsenek világbajnok védelmi eljárásai, megfelelő kombinációban igen hatékonyan működnek.

A CAT Mátrix védelme a legerősebb, ahol jól képzett dekások, felső kategóriás jegek és ravasz tervezésű rendszerek kombinációja teszi a CAT csomópontjait szinte feltörhetetlenné. A CAT dekásai a legmodernebb hardverekkel és szoftverekkel vannak ellátva, és bár az egy az egy elleni kiberpárbajban nem ők a legjobbak, jól ismerik a rendszerüket, és szükség esetén nem haboznak segítséget hívni. A CAT nagyon kevés fekete jeget használ, csak a legfontosabb adattárakhoz telepít ilyen programokat. Inkább a behatolók kilökését vagy megbénítását részesítik előnyben, aztán egy nyomkövető jéggel lenyomozzák a dekást, hogy aztán részletesen kifaggassák, mit is keresett pontosan a CAT rendszereiben.

A fizikai biztonsági őrség jobbára könnyű fegyverzettel és páncélzattal van felszerelve, viszont egytől egyig kitűnően képzettek. Egy standard céges őrjárat három emberből áll, általában könnyű biztonsági páncélt viselnek, és géppisztolynál nagyobb fegyvert nem tartanak maguknál. Egy esetleges támadás esetén az erősítés is inkább a nagyobb létszámra, mint a nehezebb fegyverekre támaszkodik. A mágikus támogatás nem túl jelentős, bár a fontosabb létesítményeknél mindig készenlétben áll egy-két varázsló. Védőkorlátokat és paranormális állatokat csak a legjobban védett helyeken használnak.

A CAT létesítmények jellemzői a több rétegben létesített ellenőrzőpontok, a csomópontok állandó szemmel tartása és a néhol látható, néhol elrejtett kamerák tömege. A rigó által vezérelt biztonsági rendszereket előszeretettel használják, és minden biztonsági őr folyamatos rádiókapcsolatban áll a rigóval, aki általában az adott létesítmény biztonsági főnöke is.

A CAT lakóparkok belső biztonsága nagyon szigorú. A legtöbb CAT dolgozó csak hivatalos utazási engedély birtokában hagyhatja el a parkot, a fontosabb személyek pedig kapnak egy PanicButton szerű készüléket, amely nyomjelzőként is szolgál, és riaszthatják vele a cég ügyeletes biztonsági erőit.

Québecben a CAT szorosan együttműködik a Gandermerie-vel (a Lone Star helyi kirendeltsége). Mivel Cross oly sokat fektet az országba, a Gandermerie fokozott figyelmet fordít rá, hogy a CAT minden "biztonsági kérését" a lehető legpontosabban és leggyorsabban teljesítse, és így járjon Cross kedvében (és persze a szerződés sem utolsó szempont). Ez azt jelenti, hogy ha Québecben éppen a CAT elől menekülsz, akkor a mezei utcai zsaruk és a határőrök is a te véredre szomjaznak.

A Seraphim a jelenkor egyik legjobban szervezett kémhálózata a világon. A nemrégiben lezajlott cégháború során ez a társaság hajtotta végre a legmerészebb hírszerzői műveleteket - voltaképpen ezek tették lehetővé a CAT számára, hogy elnyerje az AAA státuszt. A hírszerzés krémje, csápjai szinte minden dupla és tripla A-s társaságig elérnek, nem beszélve a különféle kormányzatokról.

A Seraphim azonban jóval több kémek és hírszerzők szervezett csoportjánál. A tagok között testőrök, belbiztonsági szakemberek, elemzők és kutatók is találhatók. Felderítő technikus specialistáik a maguk területén egyedülállóan képzettek. Kitűnően képesek előre jelezni a veszélyforrásokat, illetve manipulálni az események láncolatát legfejlettebb, kémkedésre és felderítésre kifejlesztett technikai és mágikus eszközeikkel. Ha szükséges, a gyilkosságtól sem riadnak vissza. Ha valami nagyon fontos a CAT számára, akkor bármibe lefogadhatod, hogy az ügyben a Seraphim is érintett.

A Seraphim belső működéséről nem sokat tudok. Annyi biztos, hogy előszeretettel használnak bibliai képeket és neveket - hallottam, hogy számos Seraphim tagot Gábrielnek, Bíborosnak, vagy Angyalnak hívnak. Arról is meggyőződhettem, hogy a szervezet néhány tagja különös mágikus kutatásokat végez, és ezzel kapcsolatban érdekes filozófiát vall, bár arról fogalmam sincs, mi lehet ennek a hitvilágnak az alapja. A rendszert talán csak kódként, esetleg azonosításra használják, vagy egyszerűen csak egy eszköz, mellyel a hűséget és a titoktartást erősítik soraikon belül.

A Seraphim igen körültekintően bánik az új emberekkel, és jó eredményeket értek el abban is, hogy a legjobb ügynököket csábítsák magukhoz más szervezetektől. Az új ügynököknek egy sorozatnyi teszten kell átmenniük - ezek között van fizikai, mentális, és talán egyéb jellegű próba is -, amely meghatározza a szervezeten belül elfoglalt rangjukat és beosztásukat.

A CAT hagyományosan nagyon ritkán lép hosszú távú kapcsolatba árnyvadászokkal. A fontos, vagy különösen kényes műveleteket általában a Seraphim intézi. Az árnyvadászokra csak azokat a feladatokat hagyják, amelyek túl nagy veszélynek tennék ki a Seraphim tagjait, és amelyek nem annyira fontosak és bizalmasak, hogy csak a CAT ügynökeit lehet megbízni velük. Ez rendszerint azt jelenti, hogy a CAT a gyors, erőszakos akciókra bérel fel árnyvadászokat, mint például egy rivális létesítmény elpusztítása, ember- vagy adatrablás, esetleg gyilkosság. Ezek a munkák nem ígérnek hosszú karriert egy árnyvadásznak sem, ezért a CAT ritkán dolgozik ugyanazzal a csapattal egy-két alkalomnál többször.

Az a politika kezdett megváltozni valamelyest, mióta Leonard Aurelius a céghez került. Aurelius több éven keresztül figyelte, hogyan kezeli Damien Knight az árnyvadászokat, és rengeteget tanult riválisától. A CAT nevében elkezdett nem hivatalos "szerződéseket" kötni árnyvadászokkal, azaz vállalta, hogy havi rendszeres jövedelmet biztosít nekik, de cserébe egy bizonyos ideig (általában hat hónapig) előjogai vannak a vadászok képességeinek kiaknázására. Lucien Crossnak nem tetszenek ezek a módszerek, de úgy tűnik, hagyja tovább folyni Aurelius "kísérleteit", hogy megtudja, mennyi hasznot hozhatnak a cégnek. Aurelius nem használ hosszú távra külön CAT közvetítőket és Johnsonokat, ehelyett inkább a Knight Errant és a Hard Corps egykori tagjait bízza meg ezzel a munkával, akik az Aresből követték őt.

A Cat szerződéses vadászai rendszeres, néhány ezres nagyságrendű jövedelmet kapnak minden hónapban (a pontos összega tapasztalattól függ), plusz külön juttatást a különösen veszélyes, nagy kihívást jelentő feladatokért. Cserébe a vadászoktól elvárják, hogy bármelyik pillanatban rendelkezésre álljanak, és néhány órán belül indulásra készek legyenek. Bár a vadászoknak nem tiltják meg, hogy a szerződés időtartama alatt más munkát is végezzenek, ha a CAT-tól hívás érkezik, mindent el kell dobniuk a kezükből, és azonnal szolgálatra jelentkezni. Ha nem ezt teszik, ha nem veszik figyelembe a hívást, a szerződés azonnal felbontottnak tekintendő, és a CAT "begyűjtő ügynökei" elindulnak a vadászhoz, hogy visszakérjék tőle az eddig felvett pénzt.

A CAT szerződéses alkalmazottjának járó előnyök a havi rendszeres jövedelem, a munkák széles választéka, és a hozzáférés a finomabb felszerelésekhez. A vadászok kérhetik a bérüket nujenben, vagy kétszer ekkora értékben CAT termékekben (a dekások szinte kivétel nélkül ez utóbbi lehetőséggel szoktak élni). A vadászok ezen kívül ingyen kipróbálhatják a legújabb fejlesztések kísérleti példányait, bár ez néha elég kockázatos dolog ("Sajnos nem engedélyezték az állatokon, még kevésbé az embereken való tesztelést, de biztosak vagyunk benne, hogy teljesen biztonságos. Próbálja ki!").

A szerződés hátránya, hogy nem lehet válogatni a munkák között, és hogy a vadászok minden bizonnyal felkeltik a Seraphim nem kívánatos figyelmét. Az elit hírszerző ügynökök egy része egyáltalán nem bízik Leonard Aureliusban, és az ő "házi vadászaiban", és figyelemmel kísérik a szerződéses vadászok minden lépését. Néha még odáig is elmennek, hogy szabotálják a vadászok akcióját, hogy rossz hírbe hozzák Aureliust. Ugyanezzel soha nem próbálkoznak, ha úgy gondolják, hogy az eredmény káros lenne a CAT egészére, de bármire képesek, amivel árthatnak Aurelius hírnevének.

Fordította: Lombardi
A cikk az Alanori Krónikában jelent meg, 2 részletben.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
(átlag: 7 szavazat alapján 9.6)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Semmi személyes... csak üzlet (Shadowrun).

Létrehozás: 2003. november 7. 10:33:01
Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:09
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.