Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az az AK?
AK Archívum
GN Archívum
Tartalomjegyzékek
Cikkek az újságból
Krónikák a boltban
Szavazások
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Termékismertető - Alanori Krónika 125. (2006. május)
Termékismertető - Alanori Krónika 141. (2007. október)
Termékismertető - Alanori Krónika 140. (2007. szeptember)
Termékismertető - Alanori Krónika 139. (2007. július-augusztus)

A lista folytatása...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Épületek védelme (Shadowrun)

Az épületek védelme akkor kerül a képbe, amikor a behatoló átjut a peremvonali védelmen, és eléri a területeden elhelyezkedő épületek egyikét. Az épületek védelmét ellátó eszközök a külső és belső falak, ablakok, ajtók, zárak, valamint egyéb, a behatolók akadályozására szolgáló módszerek. A precízen megtervezett külső falak és ablakok a bejutást nehezítik meg; a belső falak, ajtók, zárak és egyéb módszerek pedig akkor válnak lényegessé, ha a behatoló már bejutott, és éppen a fontosabb területek felé halad.

Az egykori, könnyen átjárható ablakokkal szemben a mai nyílászárók gyakorlatilag betörhetetlenek. Az ideális ablak szívós anyagból készül, egyéb fizikai akadályok nehezítik meg a hozzáférést, erős zárral rendelkezik, és szerves részét képezi a biztonsági rendszernek.

A keret, az ablakszárnyak, és maga az ablaktábla is készülhet olyan anyagból, amely lényegesen nehezebbé teszi a bejutást. Az üveg ablaktábla, mely egykoron az épület biztonsági rendszerének leggyengébb pontját képezte, mára már a múlté. Az olyan anyagokon kívül, mint az edzett-, biztonsági-, páncél-, vagy szénszálas üveg, az ablaktábla készülhet műanyag-rost alapú, polimer-alapú átlátszó műanyagból.

Az ablakok tervezésénél a szilárdságon kívül fő szempont, hogy ellenálljanak a hőnek, tűznek, és a fagynak. Legolcsóbb a biztonsági üveg, de nagy súlya miatt nehéz beépíteni. Könnyebben kezelhető a drótozott üveg, amelyben drótszálak tartják össze az esetleg betörő ablaktáblát, ezért hosszabb ideig tart rajta átjutni. A páncélüveg szinte teljesen törhetetlen, de nehezebb, és sokkal drágább a biztonsági üvegnél. Az edzett üveg jelentősen könnyebb, de kevésbé hatékony; cserébe viszont megvédi a mögötte tartózkodókat a szilánkoktól. A legjobb befektetés azonban a szénszálas üveg; bár könnyebb, mint a többi, a legtöbb lövedék számára mégis áthatolhatatlan. Igaz, nem olcsó, mégis jobban megéri, mint a hasonló szintű védelmet nyújtó többi típus.

Az ipari műanyagokat már a múlt század második felében is alkalmazták ablakoknál, de szélesebb körben csak az utóbbi évtizedekben terjedt el. Leghatékonyabb a műanyag-szálas megoldás, amely két-három éve tört be a piacra, és azóta már szélesebb körben elterjedt. Jelentős szilárdságával és könnyű kezelhetőségével ideális választás. Üvegvágóval nehezebben penetrálható a többi anyagnál, és több fajtája az áramot is vezeti. Így egy megfelelő érzékenységű biztonsági rendszerbe illesztve hatékony biztonsági egységként üzemel. A Knight Errant szakértői szerint érdemes az ablakok kereteit és nem-üveg részeit is nagy ballisztikai ellenállással rendelkező anyagokkal megerősíteni, így téve őket valóban áthatolhatatlanná.

Az ablakokat védő fizikai akadályok akkor igazán hatékonyak, ha integrálva vannak a védelmi rendszerbe. A rács vagy drót ugyan nyújt némi védelmet, de ezek önmagukban nem elégségesek. Csak akkor képezhetnek valódi gátat, ha egyéb biztonsági eszközökkel együtt működnek, így válva a biztonsági rendszer részévé.

Az egyirányú ablak hatékony védelmet biztosít mágikus támadások ellen - a mágusnak ugyanis látnia kell célpontját a sikeres varázsláshoz.

A külső- és belső falak, valamint ajtók biztonsági szempontból hatalmas kihívást jelentenek. A külső falak anyaga beton vagy műbeton, a belsőké pedig a legszilárdabb elérhető anyag legyen. A belső ajtók keményfából vagy ballisztikus anyagból készüljenek, a külsők acélból, műbetonból, vagy a kettő kombinációjából. Az ideális ajtókeret szabvány, egy darabból kialakított 12-es vagy 16-os acél, melyet gyakorlatilag lehetetlen kifeszíteni. Az ajtónak pontosan kell illeszkednie a keretbe, a zár és az ajtófélfa között maximum 0.325 centiméteres rés engedélyezett, hogy a célszerszámokkal ne lehessen hozzáférni. A megrendelő kívánságára a Knight Errant szakértői meghatározzák az épülő létesítmény céljának leginkább megfelelő anyagokat. Már álló objektumoknál is érdemes a falakat és nyílászárókat nagy ballisztikai ellenállással rendelkező anyagokkal megerősíteni.

Az ajtók megerősítésének mértéke attól függ, mennyire gyakran, és milyen célra használják őket. A vészkijáratok például nem mindennapos használatra valók, ezért elég, ha belülről nyithatók. A külső szerelvények eltávolítása nem zavarja az épület mindennapos forgalmát. Ezzel szemben a főbejáratoknak mindkét oldalról nyithatóaknak kell lenniük. Sűrűn használják őket, különösen bizonyos napszakokban, mint például a munkanapok kezdete és vége, valamint a műszakváltások. Mivel ezeknek az ajtóknak könnyen kell nyílniuk, és állandó használatban vannak, az egyedüli módszer őrzésükre a képzett biztonsági személyzet alkalmazása.

A külső ajtóknak a legerősebb fizikai behatásokkal szemben is állniuk kell a sarat. Azonban a vészkijáratoknak elég könnyűnek kell lenniük, hogy akár egy ember is könnyen tudja őket működtetni. A speciális zsanérok és súlyozott ajtók használatával azonban ez a probléma megoldható. Talán említeni sem szükséges, hogy a használaton kívüli ajtónyílásokat beton vagy műbeton fallal érdemes lezárni.

A mai világban sajnos tény, hogy nem minden alkalmazott becsületes. Ezért a belső ajtók és egyéb védelmi berendezéseknek célja a behatolók visszatartása mellett a lopások megakadályozása is. A munkáltatónak meg kell találnia az egyensúlyt, hogy védje értékeit, ugyanakkor a munkájuk elvégzéséhez szükséges szabad utat biztosítson dolgozóinak. Mindezek miatt a belső falak és ajtók védelmét az egyes helyiségek célja, illetve a bennük elvégezni kívánt munka típusa szerint kell meghatározni. Egyik cég sem akarhatja, hogy a biztonsági intézkedések akadályozzák a cég működését; az ilyen fajta védelem nem éri meg a profitveszteséget. A Knight Errant szakemberei ezért szívesen szolgálnak tanácsadással az optimális védelmi rendszer kialakítása érdekében.

Természetesen bármelyik ajtó vagy ablak csak annyira biztonságos, mint a rajta lévő zár. A számítógépes rendszereknél a zárak egyben azonosítóként is működnek - elektromos zárak, számzárak, leolvasók, letapogatók, hangfelismerő-rendszerek stb. Legszélesebb körben azonban ma is a minőségi lakatokat és hengerzárakat használják. Mindkettő olcsó, és működésükhöz nem szükséges elektromosság; ezáltal egy áramszünettel nem lehet őket kiiktatni. A lakatok ezen kívül könnyen cserélhetők.

Az ideális lakat teste egy darabból, nehéz, korrózió-álló anyagból készül, edzett acél, minimum 1.3 cm vastag nyelve pedig mindkét végén záródik. Kulccsal zárható; a számzáras gyártmányok kódját egy ravasz behatoló könnyen megtudhatja. A lakat általában edzett acél hevederpánthoz csatlakozik, mely úgy van kialakítva, hogy zárt állapotban csak a lakattest legyen hozzáférhető, így a lakat csak nagy nehézségek árán távolítható el az ajtóról. Kisebb lakatokat ablakoknál is alkalmaznak, egyedüli zárként, vagy akár megerősítésként. A kis számú kulcs hozzáférhetőségét rendszerint szigorúan szabályozzák. Ajánlott a megkülönböztető jegyekkel ellátott lakatok használata; némely bűnözök ugyanis saját lakatjukkal helyettesítik az eredetit, hogy a későbbiekben könnyebben bejuthassanak.

A hevederzár, melyet 1861-ben talált fel Linus Yale Jr., egyeduralkodó volt egészen a 21. Század elejéig, az elektromos zárak megjelenéséig. Egy precíz hevederzár azonban még ma is kihívást jelent a behatolók számára. A legtöbb otthonban, és a régebbi irodaépületeknél még mindig ezeket használják; mégis, nagyon kevesen tudják, pontosan hogyan is működik.

A lakat és a hengerzár kevésbé alkalmas sűrűn használt átjárók biztosítására, mint például az elektromos zár, egyéb célokra azonban nagyszerűen megfelelnek. Kiválóan használhatók félreeső raktárépületeknél, a lakatokat pedig alacsonyabb biztonsági igényű telephelyek peremvonali védelménél is gyakran alkalmazzák. Vészkijáratok és ablakok is zárhatóak lakattal, feltéve, hogy a kulcsok helyét csak néhány megbízható személy ismeri. Ha a kulcsok valamelyike felhasználásra kerül (például vészkijárat használata esetén), utána rendszerint új helyet találnak neki, természetesen csak a néhány beavatott tudtával. A potenciális kiszivárogtatás miatt ezért a vészkijáratok lezárására sokkal jobb megoldás az elektromos zár.

Az utolsó védelmi vonal a legmakacsabb - vagy legszerencsésebb - behatolók semlegesítésére. Útját állják a betolakodónak, mielőtt elérhetné a kényesebb területeket. Ezek az eszközök csapdába ejtik, vagy megbénítják őt a biztonsági személyzet megérkeztéig.

Ezek az intézkedések csak akadályozzák a behatolót, de fizikai sérülést nem okoznak neki. Népszerű megoldás a behatolót érzékelő szenzorok jelzésére az ajtónyílásokban lehulló acélrács; még a legmodernebb szerszámokkal felszerelt bűnöző sem tud elég gyorsan meglógni a helyszínre siető biztonságiak elől. Másik elterjedt eszköz a hálóvető. Könnyebb telepíteni az acélrácsnál, és a mennyezetről a legváratlanabb pillanatban lő ki könnyű, de magas szakítószilárdságú műanyag-szálas hálót a mit sem sejtő áldozatra. A betolakodó képtelen kiszabadulni a rátekeredett hálóból, mely jelentősen akadályozza mozgását.

A Knight Errant jó néhány semlegesítő szolgáltatást kínál, legtöbbjük időlegesen mozgásképtelenné teszi a behatolót anélkül, hogy maradandó sérüléseket okozna. Természetesen a Knight Errant azokban a ritka esetekben is teljes körű szolgáltatást nyújt, ha határozottabb intézkedésekre van szükség.

Legelterjedtebbek a rejtett lőállások és a lézersugarak labirintusa. A lőállások különösen alkalmasak több behatoló egyidejű megállítására, a lézereket pedig lehulló rácsok, vagy bénítógáz-csapdák aktiválására használják.

A monoszálak hálója is hatékony megoldás, de óvatosan kell vele bánni. Könnyen megcsonkíthatja, vagy akár meg is ölheti a bűnözőket, ezért az ilyen eszközöket alkalmazni kívánó cégeknek tisztában kell lenniük a túlélési esélyek jelentette kockázattal. A legtöbb nagy cég területen kívüli státusza nyújt ugyan némi védelmet, de egy bírósági ügy végeredményét soha nem lehet előre megjósolni. A múlt század egynémely emlékezetes perében megtörtént, hogy betörőknek és tolvajoknak hatalmas kártérítéseket ítélt meg a velük szimpatizáló esküdtszék. Bár ilyesmi már ritkán történik a Shiawase-határozat óta, az esetek precedensként érvényben maradtak.

A kábítógáz használatával is ártalmatlanná lehet tenni a betolakodót, amíg a biztonsági őrség megérkezik a helyszínre. A gáznak több előnye is van; nem okoz maradandó sérülést - ezáltal elkerülhetők a nemkívánatos bonyodalmak -, olcsó, valamint a megfelelő ventillációs rendszer kialakításával megelőzhető, hogy a közelben tartózkodó ártatlan személyek is belélegezzék (ez persze a behatolás körülményeitől is függ). A legtöbb cég ezt a megoldást választja, mert az ideális gáznak nincsen szaga, egy pillanat alatt hat, és több évig is felhasználható marad. A megrendelő igényei szerint hatása korlátozható szűk helyre, vagy szétteríthető nagyobb területen. Az utóbbi esetben természetesen a Knight Errant garantálja, hogy minden, az adott területen tartózkodó betolakodó gyakorlatilag egyszerre kerül a gáz hatása alá. A KE szakértői teljes ismertetést nyújtanak megrendelőik számára a szóba jöhető anyagokról, beleértve a hatóidőt, az idő elteltével bekövetkező minőségcsökkenést, speciális hatásokat az emberi és metahumán szervezetre stb.

A fény és a hang is hatékony semlegesítő eszközként működhet, ha megfelelően be van illesztve a biztonsági rendszerbe.

Bár a védelmi technológiák folyamatosan változó arculata magára irányítja a figyelmet, az emberi tényező legalább ilyen fontos része minden biztonsági rendszernek. A riasztóberendezések, a peremvonali védelem, a feltartóztató intézkedések stb. önmagukban még képtelenek a behatolók megállítására; azonban elég ideig feltartóztathatják őket, amíg a biztonsági személyzet eléri a helyszínt, és kezeli a problémát. Semmiféle biztonsági berendezés nem tudja ellátni a feladatát megfelelően kiképzett személyzet nélkül. Ebbe a kategóriába tartozik az egyszerű biztonsági őröktől kezdve, az őrjáratokat vezető tiszteken keresztül egészen a feldrótozott gyors-reagálású egységekig mindenki.

A Knight Errant minden biztonsági őre - beosztásától függetlenül - teljes körű alapkiképzésen vesz részt, melyen a legmodernebb felszerelések használatát, és harci technikák alkalmazását sajátítja el. Folyamatos, egyre szélesebb körű "fegyverkezési versenyt" folytatunk a bűnözőkkel; semmi, ami feltűnik az utcákon, nem érheti váratlanul a KE alkalmazottait. Embereink teszik, amit minden biztonsági dolgozó tesz a fizetéséért: felkészülnek a meglepetésekre, és folyamatosan kézben tartják a dolgokat.

A különböző szintű kiképzésben részesülő biztonsági őrök természetesen más-más áron elérhetők a megrendelő számára. Igény szerint lehetnek minden beültetés nélküliek, vagy bármilyen kiberverrel felszereltek (fegyverkapcsolat, huzalozott reflexek, taktikai számítógép stb.). Olyan cégek számára, akik kevésbé értékes létesítményeiket szeretnék megvédeni, a kiberver nélküli, vagy kevés kiberverrel - huzalozott reflexek, vagy bőrpáncélzat - felszerelt őrség foglalkoztatása javasolt, a nemkívánatos látogatók elriasztására. A nehéz bőrpáncélzat rendszerint csak elriasztásra szolgál; a könnyebb típusok rugalmasabbak, és nagyobb biztonságérzetet nyújtanak a potenciális megrendelő számára. Ha az adott telephelyen drága felszerelést, vagy fontos adatokat tárolnak, legjobb megoldás a kiberverekkel rendelkező őrszemélyzet alkalmazása; a magasabb költség megéri azt az extra védelmet, amit az ilyen biztonsági őrség nyújtani tud.

Ezekhez az előnyökhöz képest elhanyagolható annak esélye, hogy az őrség valamely tagja veszélyeztesse a komplexum biztonságát. Mindazonáltal a kockázat fennáll, ezért a megrendelőnek alaposan át kell gondolnia, milyen biztonsági személyzetet alkalmaz. Még a leghűségesebb őr is csak ember, és engedhet a csábításnak, ha egy bűnöző a megfelelő eszközökkel ösztönzi. A Knight Errant intenzív szűrésén ugyan csak igen csekély eséllyel juthatnak át olyan antiszociális egyének, akik a bűnös utat választják a becsületes munka helyett, de a tökéletes eredmény még így sem garantált. A Knight Errant megítélése szerint a dolog megéri a minimális kockázatot, de ezt minden illetékesnek saját magának kell eldöntenie.

Állatokat is gyakran alkalmaznak az őrszolgálatban, akár egyedül, akár gondozójukkal együtt. Különböző paraállatok is használhatók ilyen célra; a megrendelő kérésére a Knight Errant biztonsági szakértői teljes listát készítenek az elérhető állatokról, és alkalmazási területükről. A nem-mágikus természetű állatok közül legelterjedtebb a lúd és a kutya. A ludak azonnal hangos gágogásba kezdenek bármilyen ember megpillantásakor, így biztosítanak megfelelő korai jelzőrendszert az objektum számára. Ezenkívül rendkívül erős bennük a területvédés ösztöne; bárkit megtámadnak, akit ellenségnek vélnek, csőrükkel fájdalmas sebeket okozhatnak. Az alkalmazott kutyafajták közül a dobermann és a németjuhász a leggyorsabb, bárkit pillanatok alatt megtalálnak a senki földjén. A masztiff súlyával akár egy trollt is képes ledönteni, a pitbull harapása pedig még a könnyű, vagy közepes páncélokat is átszakítja. Mindegyik, fentebb említett fajta igen intelligens, nagyszerűen tanítható. Emberi őrséggel együtt alkalmazva őket, kompenzálják azok érzékszervi hiányosságait. A kiképző jelenléte garantálja, hogy az állat nem esik pánikba, vagy nem válik irányíthatatlanná lőfegyvertűz hatására. Ha a kiképző mágikusan aktív, segíthet leküzdeni az állatnak a rá irányított varázslatokat is.

Fordította: Lombardi
A cikk az Alanori Krónika 46. számában jelent meg.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
(átlag: 7 szavazat alapján 7.1)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Fizikai védelem (Shadowrun).

Létrehozás: 2004. július 12. 11:02:04
Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:10
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.