Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az az AK?
AK Archívum
GN Archívum
Tartalomjegyzékek
Cikkek az újságból
Krónikák a boltban
Szavazások
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Termékismertető - Alanori Krónika 125. (2006. május)

A lista folytatása...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Varázslómesterek - Panyik Zoltán (Hatalom Kártyái)

Melyikünk ne szeretne híres lenni, valamiben a legjobbak közé tartozni? A HKK-ban is, mint a legtöbb sportban, ahol versenyezni lehet, kialakul a legjobbak mezőnye, az igazi profiké, akik a komoly versenyeket nyerik, és nevük ismert a Hatalom Kártyáit rendszeresen játszók körében. Közülük mutatunk be néhányat Varázslómesterek című sorozatunkban. Mai interjúalanyom Panyik Zoltán, az utóbbi időkben egyre erősebb profi versenyző, a 2004-es Nemzeti Bajnokság 3. helyezettje.

- A bevált indító kérdés: hány éves vagy, mivel foglalkozol?

- 20 éves vagyok, és tanulok.

- Mikor kezdtél HKK-val játszani?

- 1997-ben, még egy darab Chara-din visszatér kiegészítőt tudtam vásárolni, aztán jött a Létsíkok. A Silverlandben vettünk először kártyákat az osztálytársaimmal, hatodikosak voltunk éppen.

- Emlékszel rá, hogy honnan hallottál először a játékról?

- Igen, ez érdekes történet: már szerepjátékokat játszottam, és a Petőfi Csarnokban vettem régi Bíborhold és Holdtölte magazinokat, ott volt egy többéves hirdetés a HKK-ról. Egyből felkaptuk a fejünket, mert a szerepjátékhoz nehéz volt a sok embert összehozni, folyton egy ember mesélt egynek, ami azért nem az igazi. Pont ilyen egy-egy elleni játékra volt szükségünk. Aztán a Magic Shopban ismertem meg Baross Ferit és Báder Matyit.

- A kezdeti, baráti játszmákban milyen paklival nyomultál?

- Először volt az a fajta pakli, amiben minden benne volt, ami jónak tűnt: nagy lények, leszedés (Jégcsóva). De pl. a Gorombillát, Garokkot, A gyenge erejét, Gömbvillámot nem láttuk szükségét berakni a pakliba (aki nem tudná, többek között ezek voltak az akkori idők spoilerei). Az első koncepciósabb összeállításom jégtrollos kontroll volt, amikor már sikerült néhány ellenvarázslatot beszereznem, meg négy-öt irtást. Ami pedig verseny-erősnek mondható, az a Taumaturgia pakli volt, Sass Tamásét másoltuk az Alanori Krónikából. Azzal már eredményesen lehetett harcolni a Magic Shopban a többiek ellen. Persze senki ne képzeljen kényelmes klub-körülményeket! Úgy tudtunk játszani, hogy kisebb volt a hely, mint ma a legkisebb klub, néhány szék volt, az ölünkben, mappákon játszottunk, miközben körülöttünk hömpölygött a tömeg!

- Ezek szerint elég hamar elkezdtél versenyezni is?

- 1998 januárjában indultam először, ez egy gyakori-nem gyakori verseny volt, ott egy ork paklival indultam, és a hat fordulóból kettőt sikerült nyernem, de a második versenyemen már négyet! Ekkoriban még egy hónapot teszteltünk egy versenyre, de elkövettük azt a hibát, hogy nagyon egymás ellen (mármint az ellen a néhány pakli ellen, amit láttunk) készültünk. Például Báder Matyival nagyon hasonló paklival játszottunk, amiben voltak direkt sebzések (Önfeláldozás, Energiakoncentráció), és beraktam Tükörpajzsot, de a versenyen kb. senki más nem használt ilyen lövéseket, csak egyetlen egyszer bírtam használni, Rém Andris Spontán égésére, de az legalább hasznos volt. Az első versenyen egyből ellopták a mappámat, ez érthetően nagyon lehangolt, de hamar összeszedtem magam, a következő beholderes versenyen már újra ott voltam.

- Komolyabb első eredményeidre emlékszel?

- Az Elysiumban lettem harmadik egy varázslat nélküli versenyen Notermanthi paklival. Ez kb. '99 tavaszán történt. Rengeteg paklilistám van egyébként otthon, több mint 100. Jó visszanézni őket, és azt tapasztalom, hogy a fél évvel ezelőttieken is sokszor nevetek: hogy tudtam ezt így összerakni? Ma már egész másképp csinálnám. És nem csak az új lapok miatt, hanem a régi játékkörnyezetben is. Például nem volt evidens először, hogy az Idegösszeomlásból hármat kell használni szinte bármiben.

- Pedig ennek a lapnak így is te voltál az egyik első felfedezője és nagy propagálója.

- Igen, de erős volt a külső nyomás: "ugyan már, Idegösszeomlás". Mára viszont leginkább ezzel nyer a bűbájpakli, az Élő bűbáj csak alternatíva. Sok lap erejét nehéz megbecsülni a tesztelés során. A Boszorkánykirályt is csak nézegettük eleinte, hogy gyengécske. Tudomásom szerint Baross Feri használta először versenyen, de még a saját galetkijeit tápolta inkább. A játék már elég bonyolult és mély lett ahhoz, hogy egy pár hónap tapasztalatával bölcsebben jóval erősebb paklit lehessen összeállítani ugyanazokból a lapokból. A dologhoz persze hozzátartozik, hogy én sok időt töltök a HKK-val, töröm rajta a fejem. Mindig felbukkanhat egy elfelejtett lap, ami egy újjal tápos lesz. Például azok a lapok, amik a költséget egy varázspont alá tudják vinni, mindig figyelmet érdemelnek.

- Mennyit foglalkozol egy héten a játékkal körülbelül?

- Hm, lássuk csak. Nagyjából 10-15 órát, de nehéz megítélni, mi számít "foglalkozásnak". Majdnem minden héten versenyzem, és arra készülök. Nemcsak a pesti rendezvényekre megyek el, hanem gyakran vidékre is.

- Mi alapján döntöd el, hogy melyik vidéki összecsapást látogatod meg?

- Sokat számít a távolság (Zoli pesti - a szerk.), és hogy milyen ultraritka lapot adnak. Ez utóbbit már pár nappal a verseny előtt a neten meg lehet nézni, ez igen hasznos. A környezet és a rendezés is nagyon fontos, pl. Egerben gyönyörű kertben játszhatunk. Ha pedig valahol elmarad a rendezvény, úgy, hogy nem tudok róla, oda nemigen megyek többet. Nem árt, ha ismerem a szervezőt, megbízható, és tudom, hogy elküldi a HSZ-t, lesz ultraritka. Két órát még szívesen utazom egyébként, hármat már kevésbé. A csereberével, üzleteléssel együtt akkor is megéri elmenni egy vidéki versenyre, ha nem érek el jó helyezést.

- Szoktál "cápázni"?

- Cserélek, és szeretek jól kijönni belőle. De a direkt hazugság nekem már nem éri meg. Nem ítélem el azt sem, aki ezt teszi, lelke rajta. Nekem nem éri már meg azt a lelkifurdalást, amit okozna az, hogy 300 forinttal többet ér a mappám. Az a legjobb csere, amivel mindenki jól jár.

- Egy versenyre általában csak előző nap készülsz?

- Leginkább igen, de időnként van azért hosszabb folyamat is. Mi alapvetően háromféle módon szoktunk HKK-zni: van az új kiegészítő tesztelése, a versenyre készülés, illetve a tiszta mókázás. Ez utóbbi formája a draftolás, vagy a "kupacból játszás", ez azt jelenti, hogy középre rakunk egy csomó, viszonylag új kártyát, és abból játszunk, akár tétre is. A draft (frissen bontott válogatás) nagy kedvencem.

- Ezek szerint ez az általad legjobban kedvelt versenyforma is?

- Igen, de sajnos ilyennel csak a Nemzetin találkozni. Persze, megértem, hogy miért van ez: egyrészt drága, másrészt sok idő, harmadrészt meg a játékosok egy jó része a ritkákat szedegetné ki, nem lenne sok értelme. Ezt kompenzáljuk azzal, hogy sok baráti játékban (pl. Jámbor Andrisnál) draftolunk. Lehetne esetleg a profiknak külön draft versenyt rendezni.

- Igen, ez jó ötlet, ha van rá megfelelő érdeklődés. Milyen versenyformát szeretsz még, és milyet nem?

- A másik kedvencem az egylapos, ahol minden fajta lapból csak egyet lehet használni. Ezek a mecscsek a legváltozatosabbak, mindig más lapok jönnek, ehhez kell alakítani a stratégiát is, nagyon kijön a tudás is, kevesebb a szerencse szerepe. A gyakori-nem gyakori is a favoritok között van nálam. Érdekes módon a Beholder szavazásán kevésbé népszerű. Talán azért lehet ez, mert a gyerekek a beszerzett ritkáikkal szeretnek játszani.

- Hány beholderes versenyt nyertél eddig?

- Egyéniben még egyet sem. (a szerk. meglepődik) Második-negyedik helyeim voltak, és párosban nyertünk Matyival. A Nemzetit lett volna igazán jó megnyerni, de sajnos elbuktam Kálmán Attila ellen. Pedig én voltam a mumusa, azelőtt mindig megvertem versenyen! Szép és bátor húzás volt tőle, hogy izom paklira gyűjtött a drafton, ugyanúgy, mint Ádám Norbitól a mérgezős, és bejött. Ha csak egyetlen más ember is rászáll ugyanarra, akkor utolsó vagy. A többiek, köztük én is, gyűjtötték a szokásos dolgokat: counter, tömegirtás, irtás, lények. Különben ki volt előre számolva excel táblázatban színek és gyakoriságok szerint, mit kell kiválasztani. Rengeteget készültünk, a draftolás komoly agymunka. A Rochester draft (amikor látod, ki mit vesz ki, és tudod, hogy a veled szemben ülővel fogsz játszani - ilyet mostanában már nem rendezünk - a szerk.) már szerintem is túl bonyolult. Az ŐV versenyt nem szerettem, és A mágia méltósága mostanában nem elég korrekt. Itt három varázspontos lapokat fogsz használni, és olyan követőt vagy szabálylapot, hogy lehetőleg minden egy varázspontért jöjjön (A fókusz meglelése, Specializáció, Boszorkánykirály, Kragoru familiárisa).

- És ha megpróbálnánk ezt a versenyformát követők és szabálylapok nélkül?

- Akkor sajnos az történne, hogy a manapusztító pakli elsöprő erejű lenne. Régen jó volt ez a fajta verseny, lassultak a paklik, ütögettük egymást sokáig, aztán a végén esetleg egy Most vagy soha befejezte a játékot. Az volt különben az első lapötletem, ami megvalósult.

- Van-e kedvenc paklid, vagy olyan, amivel nem szeretsz játszani?

- Mostanában a Morq Fan Gor pakli és a Boszorkánykirály pakli azok, amikkel legszívesebben játszom. A kontrollt picit kevésbé szeretem, mert védekező paklinak tartom, és a támadó jellegűek közelebb állnak hozzám. Izzadjon az ellenfél! Próbálja ő megtalálni az ellenszert! Azt a paklit szeretem, ami gyorsan "sakkot ad" az ellenfélnek!

- Próbálsz kitalálni új koncepciókat, vagy inkább a bevált receptet követed?

- Rengeteget töröm a fejem újfajta paklikon, lapokon. A Morq Fan Gor paklit is, bár létezett (pl. Csík Jani játszott vele), annyit fejlesztettem, hogy az már másfélének is nevezhető. Mindig nézem, gyűjtöm a jó ötleteket. A tesztelés ezért is nehéz, annyi lehetőség van, hogy mi néhányan nem tudunk mindent kihozni a rendelkezésre álló idő alatt. Amióta van lapkereső a hkk.hu oldalon, az rengeteget segít a nézegetésben, előtte a gyakori-nem gyakori mappáimat böngésztem.

- Sok lapod van?

- A legfontosabb lapjaim megvannak, a kedvenc paklijaimhoz nem kell kölcsönkérnem, és sikerült begyűjtenem az összes gyakoriból és nemgyakoriból a hármat, ez komoly munka volt, megszerezni, bemappázni, katalogizálni. Be kell gyűjteni a legdrágább, leguniverzálisabb lapokat is, ezeket nehezebb kölcsönkérni. De egyébként ez a kölcsönkérés dolog már az újabb profi nemzedéknél meglehetősen olajozottan működik, nem kérünk százalékot, vagy ilyesmit. A zénes és egyéb ilyen trükkös lapokat is érdemes beszerezni, mert előadódhat, hogy nincs meg senkinek, akit el tudsz érni.

- Miért jó HKK-val foglalkozni?

- Mert borzasztóan sokrétű hobbi, sokféle igényünket kiélhetjük benne. Egyrészt lehet vele üzletelni, fejleszti ezt a készséget. Másrészt a pakliépítéssel kreativitásunkat is kibontakoztathatjuk benne, ez hasonlóan építő jellegű feladat, mint pl. a LEGO-zás, csak jóval magasabb szinten. Harmadrészt lehet versengeni, a versenyszellem szinte mindenkiben megvan, meg lehet mutatni, hogy én lehetek a legjobb. Negyedszer: a társaság, ez nagyon fontos, jó ürügy arra, hogy az emberek összejöjjenek. A legtöbb hobbi ezekből csak egy-egy szeletet tartalmaz.

- Mi nem jó a HKK-ban, mit csinálnál másképp?

- Van egy-két apróság, ami zavar, pl. a lapok megváltoztatása, illetve a szabályok bizonytalansága, de nem érzek olyan komoly problémát, ami igazán gond lenne. Egyes emberek aggódnak a cápázás miatt, vagy hogy melyik pakli vagy lap túl erős, én ezeket komolytalannak tartom. Sokféle játékkörnyezet van, és megfelelően változatos is a játék. Valami nagy katasztrófának kéne történni, ami miatt "kiszeretnék" a játékból.

- Kedvenc lapok?

- Apró kívánság, Idegösszeomlás. Nálam nem úgy indul egyébként egy pakli, hogy 12 counter. A csúcskategóriát szoktam használni ezekből (Zu'lit kísérlete, A gyenge ereje), a többi erősen változó. Nem szeretek egyfajta kategóriából gyengébb lapokat is berakni.

- Kedvenc grafikus?

- Lipták László, nagyon profi, egyre jobbakat rajzol, csak sajnos keveset. A HKK-ban egyre szebbek a grafikák, ma már alig vannak gyenge képek, egy-egy becsúszik azért, erre jobban oda kellene figyelni!

- A szokásos záró kérdés: kivel lenne érdemes interjút csinálni?

- Pocokkal (Jámbor András). Mára komoly játékossá és "tényezővé" nőtte ki magát.

- Köszönöm az interjút és további jó játékot!

Írta: Makó Balázs
A cikk az Alanori Krónika 109. számában jelent meg.

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Varázslómesterek - Rém András (Hatalom Kártyái).

Létrehozás: 2005. augusztus 2. 14:14:50
Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:09
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.