Vissza a Főoldalra
 

Újdonságaink
Előkészületben
ÁSZF
Adatvédelmi tájékoztató
A pontgyűjtésről
Akciók
Beholder könyvek (Lista)
Más kiadók könyvei (Lista)
Kártyacsomagok (Lista)
Magazinok (Lista)
Játék-kiegészítők (Lista)
Puzzle játékok (Lista)
PC játékok (Lista)
Társasjátékok (Lista)
Dobókockák (Lista)
Keresés a termékek közt
Chat, üzenõfal
Íróink
Sorozataink
Ajánlók, kritikák, ismertetők
Könyvrészletek
Fantasy borítóképek
Sci-fi borítóképek
Könyv toplisták
Fórumok
Szavazások
Bevásárló kosár
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Zén Legendái: Rémháború július 20.
Hatalom Kártyái – Varázsdimenzió június 15.
Zén Legendái: Manaszipoly május 25.
A pillanat képe
Aielek az Árnyék ellen
Küldd el képeslapként!
Az aielek félelmet nem ismerve, csatába szállnak bárki ellen, még akkor is, ha az ellenség a Sötét Úr egy teremtménye.
Nézz szét a galériában!
Könyvismertető - Orson Scott Card: Végjáték
Birodalom (könyvsorozat)
Termékismertető - Zén Legendái: Rémháború
Könyvismertető - Graham Phillips: A mózesi örökség

A lista folytatása...
Könyv adás - vétel (622)
Megújult webbolt (14)
Kaland-Játék-Kockázat (156)
Részvétnyilvánítás - Böszörményi Gyula (2)
Alanori Krónikát vennék (61)
Az Idő Kereke sorozat folytatódik! (10)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Tilretas öröksége Zén bemutató, 1. rész

Ahogy Vogel Patrik a legutóbbi Zén kapcsán tette, most én is bemutatom az ebben a hónapban megjelenő Zén kiegészítő, a Tilretas öröksége lapjait. Mint azt valószínűleg kitalálhattátok, ennek a Zénnek én voltam a felügyelője, a lapjainak a tervezője. A Zén elsősorban az épületes tematika köré épül, de két másik szempontot is figyelembe vettem. Az egyik, hogy legyenek olyan lapok, amelyek más paklikban is megállják a helyüket, a másik, hogy igyekeztem olyan lapok felújításával megtölteni a kiegészítőt, amik akkor voltak divatos – vagy legalábbis játékban lévő – lapok, amikor én voltam kezdő játékos. Így számomra nosztalgikus volt ennek a Zénnek a megalkotása, amit remélem, át fognak érezni azok, akik nagyjából velem egyidejűleg kezdtek el játszani.

Az első ötösbe a gonosz jellemű lapokat, valamint azokat a lapokat tettem be, amelyeket inkább a klasszikusabb épületpakliba tudok elképzelni (persze itt nem volt egyértelmű a besorolás, hiszen nincs 5 olyan lap a kiegészítőben, ami csak épületek közé lenne jó).
A játékfejlesztésnél nem titkolt cél, hogy visszahozzuk a hagyományos építő költséget és kevesebb legyen a tisztán zanszilánkért jövő építmény. Ezt nem lehet az egyik pillanatról a másikra megtenni, de az látható volt a Résföldben is, hogy megnőtt a hagyományos építős költségű épületek száma. A Zénben lévő 7 építményből is 4-nél ezt a költséget választottuk. Visszatérve a Katapultállomásra, tulajdonképpen ez a kiegészítő nyerstápja, csak építmények mellé lesz hasznos. A játék elején építő lényt termel, később az ölésben segít, és néha még egy lapot is dobat az ellenféltől.
Egy örök klasszikus felújítása. Elődjével ellentétben erre aligha építhető végtelen kombó, mivel csak nagykörönként egyszer aktivizál, és akkor is csak egy lapot, cserébe teszi mindezt olcsóbban, valamint a nem „P” képességgel rendelkező lapoknak is ad egy extra lehetőséget. Nekem a leghasznosabb a Tilretas erődítményével volt, egy nagy kör alatt négyet lőni már elég komoly (persze ha van hozzá 4 épület), de Lélekkatapultokat is érdemes volt aktivizálni vele. Ha pedig épp nincs épületünk, akkor is tud egy kis előnyt termelni, ráadásul mindezt Bilincs és Börtön mellett is.
Csak jönnek és jönnek a klasszikusok. A Munkagép szintén egy olyan irányba ment el, amivel nehezebb végtelen kombót produkálni, cserébe univerzálisabb lett. Körönként egy lapot termelni nem nagy előny, ezt sok lap olcsóbban is megcsinálja, feltétel nélkül. De az, hogy választhatunk a varázspont és a lap között, már önmagában izgalmassá teszi, az pedig, hogy az ellenfél lapjait is szívatja, hab a tortán. Ez a multifunkcionalitás az, ami miatt érdemes lehet próbálkozni vele, akár úgy is, hogy csak az ellenfél körében sütjük ki a képességét. Építésszel biztos szoros barátságot fognak kötni. A tesztelés elején még ő is fix építőért jött, ám úgy elég sok lapnak kellett asztalon lennie ahhoz, hogy működjön, így itt muszáj volt megengedőbbnek lenni a költség kapcsán.
Az előző cikkem kapcsán ezt a lapot már beharangoztam. Egy nagyon jó előnyt termelő lap, ami kikerüli a Zarknod börtönét és Bilincsét, hiszen a húzási fázisban ad lapot (így akár ezek mellé is jó lehet). Önmagában véve is komoly előnyt jelent, hogy egy lapból hármat csinál, de ha ezt sikerül a keresett Kurtzokkal vagy Teki bölcsikkel felturbózni, akkor még hatékonyabbá válhat. Emellett asztalról van még egy kis képessége, ami alternatív megoldásként szolgálhat bizonyos lapokra, vagy magát a Fluxuskamrát is lehet azzal védeni, hogy a támadók kijelölése után passziváljuk (igaz, akkor a következő körben nem tudjuk használni, mert az egyéb források időben megelőzik a lap aktivizálódását). Ha pedig nem lenne hozzá eldobandó lapunk, akkor még mindig ott van az áramlása, ami bár szigorú feltételhez kötött, de jelentős előnyt ad, nehezen reagálhatóan. Transzcendáló Rakshallion-Bűvös erdős pakliban örömmel fogadtam, mint kezdőlap, legalábbis, ha én kezdtem.
Elérkeztünk a kiegészítő egyik ritkájához, egyben az egyik legerősebb lapjához. Az elmúlt időszakban törekedtünk arra, hogy a széles spektrumú semlegesítéssel rendelkező lapokkal ne lehessen könnyen további lapelőnyt generálni. Ez a lap látszólag felrúgja ezt az elvet, de mindezt intelligens keretek közt teszi. A legtöbb lapot hatékonyan semlegesíti, de van néhány kivétel, ami most nem tűnik nagy hátránynak (sőt, az kifejezetten előny, hogy a Rozoga lebujra sem lehet vele reagálni), viszont szerintem a következő kiegészítővel már az lesz. A második lapelőnye jó, de nem ingyenes, és az elmúlásjelzőknek megvan az a hátránya, hogy egy darabig még szembe kell nézni a lappal, amire rátesszük. Nem titok, hogy a kirotálódó Orgling ellőcentrum helyére érkezik a Kristályhegy. Annál szerintem egy hajszállal gyengébb, mert annak az áramlását és erőforrás-termelését picit hatékonyabbnak tartom. A színe viszont épületek mellé biztosabb, mint orgling barátjáé.
A következő 5 lap bemutatását itt olvashatod.

Szabó András

Létrehozás: 2022. július 6. 12:00:04
Utolsó frissítés: 2022. július 26. 14:33:49
Nyomtatási forma

Az oldal új verziójának megtekintése


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.