Vissza a Főoldalra
 

Újdonságaink
Előkészületben
ÁSZF
Adatvédelmi tájékoztató
A pontgyűjtésről
Akciók
Beholder könyvek (Lista)
Más kiadók könyvei (Lista)
Kártyacsomagok (Lista)
Magazinok (Lista)
Játék-kiegészítők (Lista)
Puzzle játékok (Lista)
PC játékok (Lista)
Társasjátékok (Lista)
Dobókockák (Lista)
Keresés a termékek közt
Chat, üzenõfal
Íróink
Sorozataink
Ajánlók, kritikák, ismertetők
Könyvrészletek
Fantasy borítóképek
Sci-fi borítóképek
Könyv toplisták
Fórumok
Szavazások
Bevásárló kosár
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Valere kürtje
Küldd el képeslapként!
Hosszú évszázadokon át meséltek az utazó mutatványosok Valere elveszett kürtjéről, a legendás Kürtről, ami egy napon életre kelti majd a Korok hőseit.
Nézz szét a galériában!
Termékismertető - Hatalom Kártyái - Résföld
Termékismertető - Zén Legendái: Hordázás
Termékismertető - Zén Legendái: Kísértetjárás
Termékismertető - Hatalom Kártyái - Roxat céhei

A lista folytatása...
Könyv adás - vétel (622)
Megújult webbolt (14)
Kaland-Játék-Kockázat (156)
Részvétnyilvánítás - Böszörményi Gyula (2)
Alanori Krónikát vennék (61)
Az Idő Kereke sorozat folytatódik! (10)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Janny Wurts: Merior hajói (fantasya.hu kritika)

A Fény és Árnyék háborúja sorozat jelenleg tárgyalt kötete nem tartozik a könnyed fantasy regények táborába. A szerzőnő az Egyesült Államokban 1994-ben megjelent könyve egy napjainkig hat kötetet számláló, de folyamatosan bővülő és már csak az egyes kötetek méretét tekintve is monumentálisnak mondható sorozat része, mely bevallottan az írónő főműve.

Történet:

Az előző kötetben megismert két féltestvér Arithon és Lysaer története tovább folytatódik. A testvérpár elméjében az elűzött Ködszellem átkával tovább halad előre a végzet számára kijelölt ösvényén Arithon menekülve, Lysaer pedig elébe menve a rájuk váró és jelenleg elkerülhetetlennek látszó háborúnak.

Mindeközben a történet terjedelmes leírásainak és lassú folyásának köszönhetően egyre részletesebben és mélyebben ismerheti meg az olvasó Athera világát, történelmét, valamint a két varázslórend, a Hetek szövetsége és a Koriathain rend között dúló hatalmi harc intrikákkal és tikokkal terhelt jelenét.

Mint az már említésre került ez egy lassú, epikus történet, mely gyakori kitérőkkel, több szálon futva mutatja be egy világ történelmét és jelenét, helyenként már-már szinte az unalomba hajló részletességgel, de mivel a történet szövéséből sejthető, hogy minden egyes leírásnak, jellemábrázolásnak szerepe lesz a továbbiakban ezért érdemes mindent szót elolvasni, bármennyire is szeretne az olvasó esetleg időnként átlapozni egy-egy unalmasabbnak és jelentéktelenebbnek tűnő leírást.

Tulajdonképpen maga az egész regény mindössze egyetlen egy epizódot mutat be a két testvér harcából, nem más szerepet kapva, mint a főszereplők jellemfejlődésének bemutatása. Igazából lezárt cselekményszálat sem tartalmaz, és a történetnek is egyetlen csúcspontja van, mely a kötet végén található.

Maga a regény stílusa engem a Gyűrűk Urára emlékeztet. Utoljára talán ott találkozhatott az olvasó ennyire részletekbe menő bemutatással és ennyire alaposan, precízen megformált világgal. Bár én nem vagyok különösebb rajongója az említett trilógiának, azt kell hogy mondjam, mind a Gyűrűk ura, mind pedig a jelenleg tárgyalt sorozat köteteinek hangulata megragadó, mellyel a szerzők többnyire sikeresen tudják pótolni a cselekmény esetleges hiányát.

Karakterek:

A regény a féltestvéreken kívül több jelentős szereplővel rendelkezik és ez a könyv - az én meglátásom szerint - a tartalmát tekintve az ő bemutatásukra született. Ezen szereplők mindegyike esetében biztosak lehetünk abban, hogy a sorozat további részeiben kiemelkedő szerephez fognak jutni. Talán a szerzőnő is ezért érezhette szükségesnek azt, hogy tulajdonképpen külön kötetet szenteljen egyszerűen a bemutatásuknak.

Ebből a szemszögből tekintve a mű határozottan profi munka. A kerettörténetben előre haladva ugyanis egyre mélyebb és részletesebb ismeretekre tehetünk szert mind a Fény, mind az Árnyékok urának jelleméről, de a többi jelentősebb szereplő indítékai és jelleme sem marad rejtve.

A szereplők a regényben elfoglalt helyüknek, szerepüknek megfelelően kelnek életre, mely által a kialakuló személyes konfliktusok éppen úgy hitelesnek tűnnek, mint a sorozat fő cselekménye a háború alakulása.

Külső:

Mint ahogyan azt az előző rész, a Ködszellem átka kapcsán a már megjegyeztem a regények külső megjelenése ellen véleményem szerint senki sem emelhet komoly kifogást. A kiadó tetszetős, egységes megjelenést adott a regényeknek, amit Vida László munkái, melyek a borítót díszítik, csak tovább emelnek.

Összegzés:

Mindenek előtt szeretném megjegyezni, hogy szerintem a Merior hajói jó könyv. Ajánlani azonban csak a sok türelemmel rendelkező olvasóknak merem. Hiszen mindenképpen figyelembe kell vennünk azt a tényt, hogy ez egy máig befejezetlen sorozat, mely ehhez mérten hömpölyög előre, nem bővelkedik akciókban, viszont annál inkább hangulati elemekben.

Doom, www.fantasya.hu

Vissza a könyvhöz

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Janny Wurts: A ködszellem átka (fantasya.hu kritika).

Létrehozás: 2003. december 15. 13:09:00
Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:08
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.