Vissza a Főoldalra
 

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái – Varázsdimenzió június 15.
Zén Legendái: Manaszipoly május 25.
A pillanat képe
Galetki lárva
(Ősök Városa galetki)
Küldd el képeslapként!
Az ifjú galetkik fejlődésüknek első évében még nagyon fejletlenek, a legtöbb különleges tulajdonságot csak alapszinten ismerik. Van idejük ezalatt megtanulni, hogyan viseljék el kifejlett társaik lenéző pillantásait.
Nézz szét a galériában!
Legendás cél: 1000 lap
Zén Legendái: Rémháború
HKK tiltások és nerfek 2024 július
Nyári MondoCon 2024. július 13-14.
Roxat céhei akció 2024.07.02.-2024.07.14.

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Legendás cél
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022

A lista folytatása...
Legendás cél: 1000 lap (3)
Lapötletek (64981)
TF help (6660)
HKK tiltások és nerfek 2024 július (62)
Roxat céhei akció 2024.07.02.-2024.07.14. (3)
Kitaposatlan utakon (4)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Bíbor möszék
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Varázsdimenzió paklibemutató: Kitaposatlan utakon

Kitaposatlan utakon

A HKK szerintem elég furcsa helyet foglal el a gyűjtögetős kártyajátékok táborában több okból is.

Kezdjük azzal, hogy az egyik legrégebbi folyamatosan működő kártyajáték világszinten - szerintem nyugodtan mondhatjuk másodiknak, de legrosszabb esetben is harmadiknak (hacsak nem bújik még valami hasonló kevésbé ismert nemzeti kártyajáték mondjuk Trinidadban). Ez alatt a közel 30 év alatt rengeteg kulcsszó, képesség, laptípus megfordult benne. Rengeteg idézési költség típus is van - meg merem kockázni, hogy nincs másik kártyajáték, ami ennyiféle erőforrásból dolgozna.

Viszont ami az erőforrásoknál is nagyobb hatással volt a játékra és évtizedeken át meghatározta a metát, azok a narancslapok voltak - a szabálylapok és követők. Nem a HKK volt az első játék, ami kitett a meccs elején valamit az asztalra, ami ott van és kérlelhetetlenül mutatta, hogy milyen elgondolás alapján épült a pakli, bár talán nem volt túl sok játék, ami annyira kihat az ellenfélre is, mint pl. egy jó öreg Zarknod börtöne. És a HKK bizony bőven adott fontolgatni való narancslapokat.

Eredetileg pár évvel ezelőtt arra szavaztam, hogy a narancslapok ne rotáljanak. De nagyjából 1 évvel utána már a magam részéről erősen szorgalmaztam volna, hogy bizony, forogjanak ezek is - törjünk ki abból, hogy a bilincsnek kell szívatni a húzást, a járjnak a manát (mennyi 4 VP-s lap van?), etc. Régi barátok ezek, de ideje, hogy új aspektusokat keressünk, vagy változtassunk kicsi, de fontos dolgokat ezeken a bejáratott témákon akár.

Node, ez nem az a cikk, ahol új narancslapokat tervezünk. Nem is az a cikk, ahol végigmegyünk a több min 200 narancslapon. Nem is azon fogunk szomorkodni, hogy mennyire leuralták az epikusok ezt a tájat. Ez az a cikk, ahol olyan paklikat fogunk keresni, amik minden bizonnyal nem a top tierbe tartoznak - legalábbis nem némi alapos tesztelgetés és fejlesztés nélkül. Némelyikben jobban bízok, hogy több-kevesebb teszteléssel igenis tud jó eredményeket elérni. Mások talán kevésbé esélyesek erre, de egy-egy jó meccsélményért érdemes lehet megpörgetni. Hagyjuk most el kicsit a kitaposott utakat és essünk is neki!

1, Az Estelle ezer arca: egy

És akkor kezdjük az olcsóbbik végén.

Estelle egy igen kiváló követő több okból is: kezdő- és pénztárcabarát; vissza tudja adni az ötödik lapot; és a lapok egy igen széles rétegének ad elég jelentős bónuszokat (de nem korlátoz le minket csak gyakori/nemgyakori lapokra). Ahogy lassul a környezet, ezek szerintem fel fognak értékelődni, lassan meg fogják érni annak az egy lapnak az elbukását.

Sok szó esik a Leah hordáról, mint nem túl acélos, de nem is túl bonyolult, kezdőbarát pakliról. Hiszen a Leah követő +2 sebzést ad minden lénynek. Estelle csak egyet ad, de azt nagyon szívesen és sokkal több lénynek. Nyilván vannak eltérések - a Leah követő megszüntethető; a Leah követő max ÉP-t is sebez; a Leah követő mellett jobb ritkákat használni (de csak Leah-t), és persze lehet mellette szabálylapot is használni.

Ugyanakkor szabálylapot nem nagyon szoktak használni; be kell látni, hogy a Leah lényekből sok kraft kipörgött (pl. Szörcsögő motyogó (2020)); a max ÉP sebzés is talán kevésbé lesz most releváns a céhek tiltásával... a +2 sebzés azért még mindig jobb, mint a +1. De mit kapunk még cserébe? Potenciálisan egy izmot, reakciódrágítást, és hogy nem fogják megszüntetni a követőnket. És használhatunk vígan nem Leah lapokat. Azért ez nem olyan rossz üzlet.

Azért kezdjük mégis Leahnál, hiszen egyrészt kicsit azt szeretnénk imitálni, másrészt azért kapott elég jó védő lényeket. Úgy mint: Lélekszellem (2024), Kétfejű cápa, Vérvadász és mondjuk Haláljáró (2024) is hasznos lehet néha. De legrosszabb esetben feltámad. Lehetne melléjük tenni Kókadt motyit meg Pegazus ellentámadást, de ez most nem az az ösvény. Tegyük mellé inkább a csontporlasztó Bn’ose-t! Rá ugyan nem működik Estelle, de tókenekkel hálálhatja meg a befektetett bizalmat. Csontváz szolgan és barátaink (Mutáns csontváz (2022), Szárnyaló halál (2023)) is el lehet gondolkodni, de inkább kihagynám.

Ellentétben a Csontfaragó (2024)-val. Nagyon jó lenne ha lenne mellé fixen kötelék, de érjük be azzal, hogy termel egy manát, amire a paklinak nagy szüksége van. Sajnos elmúlt az ingyen nagy ütések ideje. Azért barátját, a Sötétségszellem (alfa)et még tegyük mellé.

Mi van még Leahból? Nekropoid. 1 VP, két lény, jelenésre - a papírgólemhez hasonlóan - jó eséllyel sosem fogy el. Jöhet. Rémeb (alfa) - hogy ne fogyjon ki a kezünk -, Szilmill fejvadász (2021), Gyilkos manó (2022) - na, itt a plusz sebzés! -, Farkaskölyök - ebből csak egy -, és Ostoba yeti. Én nem erőltetném, hogy sokszor támadjon fel, de az is egy opció.

A yetivel meg is érkeztünk az utolsó színhez. Szólhatnak erős érvek pl. egy Laudáló termik, Legendás tornyok csodálója - Libertan páros, vagy egy egészen perverz Nadine (2023) mellett. Meg lehet próbálni Sherant Alligátorteknős (2021)-sel, Torvikkal (ha már csak asztalt ért és látod az ellenfél kezét gyakran az is pont elég) és Frissen harapott hajadonnal, de ezúttal maradjunk Raianál és a Zanshinnél. És a Topáz drakónnál.

Chara-dinból pedig Alattomos és Irtóztató fattyakkal, valamint Ylgoroth trükkjevel próbálhatjuk kikerekíteni a dekket. A végén én még egy Ősmorfot beletettem. Vízió, 1-2 ZSZ-nek, sebnek, köteléknek hasznos lehet. Így állt össze ez:

Valószínűleg a jó sorrend, időzítések, a követőre figyelés több koncentrációt igényel, mint a sima Leah horda, de szerintem hasonlóan jó opció elindulni.


2, Az Estelle ezer arca: kettő

Ezután arra gondoltam, próbáljunk meg építeni a reakciódrágításra - mondjuk úgy, hogy megpróbáljuk gyorsan fejbe lőni az ellenfelet egy kis ütéssel megtámogatva. Szinte bármilyen színnel el lehet indulni, hamarosan még nehezebb dolgunk lesz, mert bár nem gyakori lap lesz, de a Raia valami brutálisat fog kapni a témához... de addig is induljunk el mindenki kedvencével, A főnix tüze (2021)-vel.

Megeszi a gyűjtőt, gyógyít közben kicsit, sebezget, vízió, azonnali, 1 ZSZ… még egy reakciódrágítás pont hiányzott neki, de most ezt is megkapta. Illetve ott van Dornodonból kis barátja, az Illúzióláng (2024), illetve a Gormathion bosszúja (2024). Az i-re a pontot a Plazmapermet teszi fel.

Eleniosból már gyérebb a választék, de a Lélekparázs (2021) azért vállalható. Ha nem idegenkedünk a kis rizikó - nagy nevetéstől, akkor fűszernek betehetünk egy kis Kardfogú fülemüle (2023)-t, ami technikailag nem varázslat, de mivel varázslat nem célozhatja és láthatatlan, ezért időnként egészen hasonló hatást érhetünk el. Plusz ellenfelünk garantáltan kitér a hitéből. Hasonló ízt adhat egy kis Hazárdjáték is a dekknek.

A harmadik szín nagyon kérdéses. Adhatja magát Raia (a Zanshin bárhol jó), Rhatt (Tengerrengés (2023)-sel és Picinyke csoda (2022)-val). Én viszont Sheran mellett foglalnék állást per pillanat.

Sheranból az Élet vagy halál (2023) egy igen remek lövés, ami mellé két módon is el tudjuk rontani az ellenfél körét. A természet rendje akár ingyen is meg tudja szakítani ellenfelünk körét, míg a Természetes annihilációval kicsit drágábban de teljesen kihagyhatjuk az ellenfél körét. És ha már ingyen szakítunk kört, miért ne Varázsgombáznánk némi további ingyenes beleszólásért? Hajlamos vagyok még némi Doemon haragját mellé tenni, abból se fogunk soha rosszul kijönni.

És ha már beleszólások minimálisan azért nem árthat megakadályozni dolgokat. Erre a Dornodon visszavág (2024) mellett én a Roxati tolvajnőt szemeltem ki - ugyan sokszor csak varázslatot fog tudni fogni, 1-2 Kezdő tolvajjal tehetünk azért, hogy néha legyen legalább egy köteléke mutatóba.

Ízlés szerint fejezzük be. Ez nálam némi Hurragin tüze (2021)-t (kell magyarázni?), Görbe tükröt feltétlen jelent. Az utolsó slotokra versengenek a Résföldi expedíció, Forrófejű minotaurusz, Gömbláng sárkány, Kiégetés (bár ez a Résföldivel elég jó, de talán inkább csak akkor jászanám, ha az ellenféltől is számíthatunk 1-2 jelzőre), Fantomtűz (sajnos a Hurraginhoz hasonlóan ezt sem drágább counterelni és ez ráadásul 2 VP), esetleg Északi tűzsárkány (2022).

Egy végeredmény:

Ha ezret nem is, de máris KÉT arcát láthattuk Estellének. Jó, talán nincs ezer. Én eddig nagyjából öt viszonylag különböző jellegű pakliig jutottam el, de szóval lehet még szütymögni bőven ezzel a követővel. Mi viszont most ugorjunk kategóriát kicsit.

3, Hálócsapda és perzselés az Úr nevében

Urak nevében. Hölgyek és egy Úr nevében. Azt hiszem. Raiát illetően kicsit bizonytalan vagyok.

Mindenesetre a Hálócsapda még valamennyire a meta része a Toborzó rakshallionnak köszönhetően. Meg egyébként is egy olyan szabálylap, amivel nagyot bukni nem tudunk. Kényelmesen a saját tempónkra lassítjuk a játékot, ha pedig a rettegett mező ugrana elő valamelyik bokorból, akkor +1 lappal vigasztalódhatunk.

Az istenek hírnöke viszont várhatóan nem sokáig díszíti már az ÚN-t, úgyhogy ideje még egyszer megpörgetni. Hiszen avatárunk most van bőven, Rhattnak például rögtön három is, ebből Blobba különösen szereti a hálót... szóval Rhattot nem játszunk, mert senki sem szereti Rhattot. (De ha valaki mégis érezné a kísértést, akkor ne feledjük a Tengerrengés (2023)-t.)

Sőt, Chara-dint sem játszunk. Ez már végképp önsorsrontás valamilyen szempontból, hiszen Chara-din is három és két fél avatárral büszkélkedhet. Ebből az új Múltrengető baromi szimpatikus... talán eljön majd az ő ideje is némi Dobótőr (2020)-rel, de Gruangdag (2023) sajnos még nem nagyon tudott meggyőzni. Úgyhogy talán majd az új kétszín szabállyal.

Addig is marad az a terv, hogy ha leszedik a követőt, akkor álljunk készen arra, hogy egy váratlan pillanatban megbüntessük az ellenfelet. Ehhez ebben a hálós környezetben az előzőhöz hasonló azonnali lövésekkel lehet érdemes elindulni: A főnix tüze (2021) - Illúzióláng (2024), Hurragin tüze, Plazmapermet, Kiégetés, Tűz és villám.

Ez utóbbi lebuktatja a harmadik választott színt: Raia. Így az avatárokat a Napkirály (2023), Hendiala (2023) és Urgod (2023) képviselhetik - valamint Imperius, de ő sajnos nem üti meg a mércét. A többiekkel viszont igen jó érzés játszani, ha célozhatatlanok és alanyi jogon kettővel olcsóbbak. Napkirály (2023) például egy sikeres Zanshin után máris 1-ért jöhet. Szóval tegyük is be a Zanshint. Meg az Angyali kórust, bármennyire is tré. Raquel haragja szintén kb. kötelező elem a témához. A Semmi ereje ellenben nem kötelező, de kifejezetten jól működik.

Végül az Angyali segítségnek szavaztam még bizalmat, mert a háló mellett nagyon kiválóan tud egy látszólag vesztes játszmát megfordítani. Azért itt már el lehet gondolkodni az Isteni infúzió (2024)-n is, ami bizonyos szituációkban tud jobb lenni... de engem jobban vonz a 3 angyal.

Nem is maradt sok helyünk. Ezúttal megszavaztam a Fantomtűznek is a bizalmat, ha már Illúzióláng (2024)-ot és Főnix tüze (2021)-t is játszunk, valamint kipróbálnám Uldurt - mondjuk Lopott álom helyett -, mert nehéz counterelni, nehéz leszedni, ő pedig leszed és keres is viszonylag tág választékból. Lehet még mindig túl drága lesz, de Háló mellett talán belefér, hiszen cserébe főz-mos-takarít.

Végül nem hagyhatjuk ki a Felzárkózás (2024)-t, és az Agypukkantással gondoltam kicsit a védekezés vonalat erősíteni, meg elgondolkodtatni az ellenfeleket, hogy biztos szeretnének-e még egy második lapot kijátszani az adott körben.

4, Minél nagyobb, annál jobb

Régen is bírtam a Behemótok mesteret (elnézést, A behemótok mesterét), mert bár elég gagyinak tűnt, azért lehetett belőle egész vicces dolgokat kihozni. Szerintem az új verzió is fog tudni kellemes meglepetéseket okozni - már ha a jó végén vagyunk.

A most érkezett Womathok nyilván jó alapot jelentenek, ahogy a Kvazárbehemót (2024)-ot sem nehéz megtalálni a paklihoz.

Az utolsó színen megint jobban el lehet gondolkodni. Rhattból a Kreatív termik, Blobba, Őrangyal hirtelen egészen új dimenziókkal kecsegtetnek, de Tharr vagy Dornodon is kínálnak érdekes opciókat (Hegyi góliát (2024), Északi tűzsárkány (2022)). Nekem valahogy mégis Sheran lett a legmeggyőzőbb a Varázsgombaval, ami vagy lény lesz, vagy ingyen beleszólás; Terabederrel, aki mellett már tényleg biztos hogy nem nagyon fogják leüti a lényeinket valamint a Hétfejű hidra (2022)-val, aki ugyan drága, de minden blokkoló lényt eltakarít egyéb támadni készülő jószágaink elől.

Womathokból a Csökönyös womath, Felbőszült womath és persze a Womathcsorda lehetnek leginkább befutók, míg az Óriásvarány (2023)-t ezúton is tiszteletbeli womathhá nevezném ki. Chara-dinből a Chara-din manifesztációja lehet még kellemes, és a Thargodan (2021)-on is érdemes elgondolkodni mind az olcsóbbítás, mint a konfigurálható méret miatt. Az íze kedvéért Elizából is beférhet 1-2, mert a legjobb gyógyulás néha az ütés.

Titkos fegyverünk Riska lesz, a vámpír womath. Az, hogy §° -re reakcióban is tud életet adni, az meglepően jól tudott működni. Hálózik is, alapból is van élete… csak Raquel meg ne haragudjon rá.

Ebbe a pakliba nyilván kötelező lesz A behemótok napja is. A maradékot illetően pedig lehet variálni kis hálózással - mert a behemótok elég lassan mozdulnak -, manatermeléssel és beleszólásokkal. Adná magát némi haszonállat, de kicsit egydimenziós és ha counterelik, akkor simán buktunk 2 VP-t. Úgyhogy a Thargodan mellé inkább a Ghallai krákent tettem, ami ugyan csak 1 VP-t tud adni, cserébe jóval nehezebb megfogni és sose lesz üres lap. Nálam hangyányival verte Pcz’gecz-t, aki 2 VP-t ad, hálózik is, counterel is... de passzívan jön.

Időlassítózni is opció lehet, de inkább némi Gyalázatot pakoltam be. Ha nagyon elkezd felpörögni az ellenfél, jobb ötletnek tűnik. Valamint a klasszis Batkamanó (2022) (mégiscsak lény), Angyali kórus és Chara-din óhaja (2023) terpeszkedtek még be. Így a végeredmény:

5, Narancslap túltöltés

Az utolsó két pakli nyomokban ultraritkákat tartalmazhat.

Azt hiszem nem kell sokat taglalni, hogy mivel járnak a kevés lapos kezdések. Ha 5 lapból 1 esetleg nem jó az első körben, vagy nem jó az adott meccsre, hát isten neki, még mindig van 4 használható kártyám. A szimmetrikusan kevés lapos kezdések (Lápvidék, Börtön) ebbe rongálnak bele és arra apellálnak, hogy kisebb eséllyel húznak semmit nem tudó lapot, mint az ellenfél.

Aztán vannak az aszimmetrikusan kevés lapos kezdések. Itt abban kell reménykedni, hogy a narancslapokból ki tudunk sajtolni annyi előnyt, amennyi ellensúlyozza a kevés lapos kezdés - plusz a lekeverést. Nem akarok hazudni, ez utóbbi nyilván nagyon fáj ezeknek a felállásoknak, de ez egy ilyen kihívás. Azért az aligha véletlen, hogy ritkán látni ilyen koncepciókat az első helyeken. Elsőre ebből is egy kifejezetten szélsőséges elgondolást lebegtetnék meg, bár nemzetire talán nem ezt vinném. Legalábbis nem tesztelés nélkül.

Két elképzelés találkozott ennéll a paklinál:

1, A papok nem is rosszak (mármint a HKK-ban - minden egyéb hitvitától elhatárolódok);
2, Az 5 narancsnál jobb a 6 narancs (még mindig a HKK-nál maradva).

Ez utóbbival kezdeném: Troll öregsámán. Miért ne tegyünk az 5 követőnk mellé még egy jó Hegymélyi keltetőt is?

Arra kell építeni, hogy ha véletlen az ellenfél kezd, akkor is meg tudjuk próbálni első körben 1 manából kitenni, bármit húzunk. Ezt egy Hét törzs vezérevel és Kalandozók védőszentjevel (nem az epikus) lehet elérni. Van még hely két narancs lapnak, amik közül a Harangmester (2020) szinte mindig biztos pont az ilyen pakliknál, utolsónak pedig A halhatatlanok nagymesterere esett választásom. Sok kalandozót ugyanis nem csak megfogni viszonylag könnyű, de leszedni is mielőtt dolgoznának.

Ennek a felállásnak megvan az előnye, hogy a 2 VP-s kalandozókat még akkor is 1-ért hozzuk keltető mellett, ha repülnek. Ezenkívül ha már öregsámán, a Chara-din pap nyilván iszonyat tud lenni. Chara-din lapjai között kutatva Raska (2022) még elég stabilnak tűnik - ha megakadályozzák, jó, ha nem, az is jó -, illetve 1-2 Maigner Lopotomos (2023) az íze kedvéért, bár ő elég kiszámíthatatlan.

A másik ritkán játszott pap, aki szerintem iszonyat dolgokra képes, az az Elenios papnő. Nagy igazság szerint ha nem lenne, akkor azt mondanám Elenios helyett muszáj lenne a kalandozóknál unalmas Tharrt (rengeteg egyéb mellett Irigy törpelány) vagy Rhattot (Swind (2024)) játszani helyette, de csak így jön, dobat - lop - dermeszt/altat... Mindent is tud.

Ha már lopás, van még Tündér Mirca-nk, aki két altípussal is hozzájárulhat egy random Hét törzs győzelemhez - aminek esélye nem nagy, de nem nulla. Illetve itt van Rynthus (2021), akit nem olcsóbbítunk, de pont elég zavaró tud lenni így is, illetve a nagymester miatt a gyógyulás is fontos lehet; van Az apróságok úrnője, aki szintén a hét törzshöz tud inkább hozzájárulni illetve Gólem szilánkkal kicsit a lefojtáshoz; valamint Yna, aki a lényeket kegyetlen mód megbünteti - és az egyik legjobb válaszunk egy életes Istenölőre.

Utolsó színnek Fairlightot választottam, mert úgy éreztem, az elképzelés inkább az ellenfél kezének és manájának leépítéséről szól. Ehhez pedig olyan sztárok lapulnak itt, mint a Fifikás Smug (2021), Utcakölyök (2021) és Fairlight papja (2024). Agarannin (2024) egy kis további védelemről az Asztrálmester lapról, Zu’lit pedig ütőerőről tud gondoskodni.

Maradt még némi hely és az anti-mágiák miatt biztos nem varázslatokat szerettem volna betenni, inkább a 2 VP-s szörnyek felé néztem szét, hátha meg tudjuk tolni azt a törzset is kicsit jobban. Így akadt meg a szemem a Káoszfőnixen, az Orgling tanácsadó (2023)n éééés Br’madue eltüntetőn. Ez utóbbi reményeim szerint igazán parádés lap lehet ide.

Mielőtt a végleges laplistát kitenném, ezt a paklit tuti össze lehet jobbra rakni 1-2 szín kicserélésével. Pl. Fairlightot Tharra cserélve még az is lehet, hogy bújik benne egy Otthonról szőtt álom dekk - Izomagy (2021) és Kigyúrt Toma (2024) hozzájárulásával a Troll öregsámán meg Yna már egész jó alapot jelenthetnek. Vagy Antitalentum (2023)-mal, Császári kínmester (2023)-rel és Irigy törpelánnyal is rá lehet fordulni a dobatás/manalefojtásra. Ha pedig minden kötél szakad, akkor akár egy gnómos-törpés vonalat is el lehet képzelni némi narancslap átvariálással és mondjuk Eleniost lecserélve.

Opció van bőven. Hogy ezek közül lehet-e bármelyik versenyerős? Ezt ki kell próbálgatni és egyedül kevés vagyok hozzá. Ezzel együtt a mostani lista valahogy így nézhetne ki:

6, Fókuszt vesztve

A másik kevés lapos dolog, amit kifejezetten szeretek a perverzen sok egy lapos végtelen kombó miatt, A fókusz meglelése. Ezen az sem ront sokat, hogy az az egy lap (majdnem?) mindig a kutató morf. A Fókuszálás hiánya mondjuk sokakat elbátortalaníthat, de amúgy szerintem túlélhető a probléma, egyszerűen annyi jó 2-3 VP/ZSZ-es lap létezik. A mezőkre is vannak elég jó opcióink - és most a nerfek után talán már csak a Libertannak kellene kicsit megfáradnia, hogy teljes pompában ragyoghasson.

Szerintem igen szórakoztató lehet még egy Sárkány úrnő(alfa)-t mellétenni és nekiállni 1-ért dobálni a nagy sárkányokat - Tükörsárkány, Keleti szelek, Ködsárkány (2024), Dungeon sárkánya, Lávasárkány (2022), Niotherg, neadj’ isten Gorbog... Ha nem ragaszkodunk annyira a rezisztanciához egy Hét törzsre cserélve az úrnőt újabb opciók nyílnak meg előttünk - Drakolder mágus (2024), Provokátor vagy Entrópiafaló, Ewgbert, Időóriás (2022), Hegyi góliát (2024), Óriás angyal, Rg’lng gázfröccsentő, illetve külön kedvencem a Xenomorf királynő (2023).

Szintén érdekes vonal a (szinte) teljesen Rhatt blokkolós vonal, hiszen sok durva spoiler kapott kis járulékos blokkolást: A mélység felfedezése (2023), A sors keze, Bomtar vétója (2022), Formálódó hatalom (2024), Kegyetlen nap (2024), Roxati leszámolás, Tündérsárkány (2024), Varázsköd (2024), Az írnok sejtése illetve az avatárok Blobbát kivéve. De így fókusz mellett már A béklyók lerázása (2022) is egészen elgondolkodtatóvá válik.

Most viszont egy kicsit hagyományosabb vonalon próbálkozzunk némi erőforrás termeléssel, aztán a végén adjunk hozzá egy opcionális csavart!

Sheran - Chara-din vonalon indultam el, mégpedig az Elementáris fúzió (2024) miatt. Vagy 2 VP-t kapunk, vagy 4 lapot - rosszul sehogy sem járunk. És akkor nézzük először Sheran mit kínál az egyszeri fókuszálóknak! Szétszórt energiák - ad VP-t, SZK-t, és ha nem az első körben húztuk fel, akkor alighanem vissza is tud venni valami hasznosat. Passzívan ugyan se hálója, se Halálsikolya, de ha már addig eljutottunk, hogy passziváljuk, akkor jól állunk.

Hogy el is jussunk a passziválásig, abban segíthet minket Szhet anyja. Igaz, csak másfél másik Sheran lényünk nem lesz, Leahot pedig nem is játszunk, de az egy - potenciálisan reagálhatatlan - lap vagy hatás counter megér 1 ZSZ-t. Az, hogy ütöget és talán kiesik belőle néha egy mana és lap már csak hab a tortán.

Gyors kitérő, mert talán sokakban felmerül a kérdés, hogy de miért az anya, miért nem Rovarsámán (2022)? Ez nyilván csak azért lehet, hogy az új kieg lapjait promózzuk - vagy nem. A probléma inkább abban keresendő, hogy a Rovarsámán nagyon jó - ha meg tudjuk védeni. Az a kisebbik baj, ha elkezdünk izmozni vele és utána az ellenfél esetleg sikeresen leszedi. Sokkal rosszabb eset, ha megfogjuk a leszedést, majd kap egy csábítást. Egy 5 lapos kezdésnél ez még mindig kezelhető, de körönte 1 lapra élve már sokkal problémásabb a helyzet. Az 5 követő mellett is ezért nem játszanék annyira szívesen Tharrt, hiszen egy ellopott Tharr pap jelentősen megnehezítené az életünket. Nem is beszélve pl. a Kristálytiszta dallamról - ami egyben a legfőbb indoka annak, hogy miért nem játszunk alapból Adaptált xenót.

Eme kitérő után Sheranhoz visszatérve a másik lény a Kígyópók (2021) lesz. Counterel és/vagy leszed, esetleg izmozódik kicsit egyetlen ZSZ-ért. Ez megér annyi rizikót, hogy az egyetlen védelme az, hogy lény - így legalább már megfogni nehezebb mostanában. Utolsó Sheran lapunk pedig a Természetes annihiláció (2021), amivel 1 ZSZ-ért néha lehet, hogy magunktól fogunk lelőni egy lényt egy új kör reményében - de azért elég tisztes esély van rá, hogy találunk az ellenfélnél valamit.

Chara-dinból Drig’ra és a Varkaudar naszád már többször bizonyították, hogy indokolatlanul jók fókuszba. Egy Csápinak is adhatunk helyet, hiszen beragadni szinte tuti nem fog kézbe. Az új lapok közül hiába nem jön ki első körbe, az Apokaliptikus esemény bizony szintén elég jól hangzik, ha véletlen valamit le kellene pucolni, de mivel első körben nem fér ki... hármat biztos nem játszanék. Ellenben Glu’Glivarból éjfatty pajtásához hasonlóan kényelmesen elférhet az a 3.

Az utolsó szín ezúttal Raia lett, hiszen ő is kapott elég jó új játékokat. A Semmi ereje akár 1 semmizésért ingyen szakíthat kört, míg a Tűz és villám elég hitelesen pótolja az Önbeteljesítő jóslatot. A Thu’zad utazása teljesen perverz 1 ZSZ-ért. Szorítottam még helyet Térfaló (2024)-nak - igaz, ez a pakli nem arról szól, hogy folyamatosan rengeteg opcióból kellene választani, de sose rossz az, ha tudjuk mi lapol az ellenfél kezében, esetleg még be is drágítjuk 1-2 potenciális megoldását hárommal. Végül a Womath csordat is betereltem, mert létre fog jönni, kap egy izmot, esetleg életet is és szintén ad két jó leszedést.

És ne feledjük el a színtelen klasszisokat - Felzárkózás (2024), Vlagyimir ítélete (2022), Kutató morf. Kutató morf kapcsán pedig csavarhatunk egyet a paklin, ha valaki egy kis extra színt vinne bele - hiszen milyen fókusz az, amiben nincs valami igazi borzalom kombó?

Nem volt szó követőről, és alapból szerintem nem is szükséges. De mi lenne, ha hozzátennénk egy Morgan tanítványat és a Térfaló (2024)-t lecserélnénk mondjuk 2 Kristálysárkány (2021)-ra? Akkor bizony az lenne, hogy ha az ellenfél nem töri be a követőt és neadj’ isten jön egy Kutató morf, aki feketének érzi magát, akkor generál kettőt az ellenfélnek. Ezután keres egy Kristálysárkány (2021)-t, aki ki is ugrik a Morfból, majd visszaveszi a morfot. Aki kiugrik mint fekete morf és kikutatja a gyűjtőből barátját a Kristálysárkányt égetve két lapot az ellenféltől... A végén egy Drig’raval vagy Womath csordaval illetve a tanítvány semmizésével eléggé redukálhatjuk az ellenfél opcióit ahhoz, hogy ne okozzon problémát betolni a szekeret a célba. Eme csavar nélkül így nézne ki a pakli:

Útravaló

A fenti paklilisták nyilván nem szentírások. Nekem sajnos próbálgatni kell 1-1 paklit, hogy csiszolódjon és erre nem mindegyik paklival volt alkalmam. Mi lenne, ha Esetllébe színt cserélnénk és Fairlightot játszanánk? A Kóbor villámot kiválóan lehet követőnek vagy Energiaviharnak vagy Semmi erejenek semmizni kis plusz manáért és a dekk koncepciója semmit nem sérül. Jobb lesz tőle? Talán.

Szintén nem beszéltünk a kiegészítő paklikról. Azt hiszem, így is kicsit hosszas lett ez az írás. Kiegészítő opciókon, rossz matchupokon merengés meg még jelentősen megdobta volna. Node ez az egész a felfedezésről szól. Kijött egy új kieg, kaptunk pár nerfelést/bant, ami szintén kinyitja most a lehetőségeket. Szóval hogy egy klasszist idézzek a végére (fordítás általam):

“Huba, öreg barátom, ez egy varázslatos világ... fedezzük fel!”

Poroszkai László

Létrehozás: 2024. június 27. 15:55:46
Utolsó frissítés: 2024. július 1. 15:57:37
Nyomtatási forma

Az oldal új verziójának megtekintése


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.