Vissza a Főoldalra
 

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Zén Legendái: Manaszipoly május 25.
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Sárkányszimbólum
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
"A bejárat akkora, hogy egy kultúrmasztodon-csorda kényelmesen átsétálhatna rajta különösebb tülekedés nélkül, és a nyílás fölött egy furcsa jel fénylik - Egy napkorong előtt körívbe gömbölyödött sárkány. Részeiben a szimbólum már régtől fogva létezik (hiszen Raia, az Aranysárkányok és Rhatt szent jelképeiről van szó), ám ebben a formájában csak egyetlen helyet díszít: a világunkba lassan visszaköltöző aranysárkányok lakóhelyét." - látvány a sárkánytanyák kapujában
Nézz szét a galériában!
A Sötétség Kora - helyzetjelentés 2.
Varázsdimenzió lapbemutató 3. hét
Páros verseny a hétvégén
HKK várható módosítások, nerfek (július 1.)
Épülettervező pályázat 2. - eredményhirdetés

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020

A lista folytatása...
Új HKK kiegészítő: Varázsdimenzió (69)
HKK kérdés? (47095)
A Sötétség Kora - helyzetjelentés 2. (1)
Lapötletek (64972)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8159)
60. BEHOLDER TALÁLKOZÓ 2024.06.15. PROGRAMJA (9)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
Thomas és a Valheru
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.

Utoljára ezt küldték:
Thomas és a Valheru
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Boszorkányok és Manaszipoly

Boszorkányok és Manaszipoly

A Boszorkány alfával és a hozzá tartozó Manaszipoly zénnel egy rég elfeledett koncepciót szeretnénk visszahozni, ez a manalefojtás. Annak idején, a HKK hajnalán ez még egy játszható pakli volt, Agytaposással, Bűbájmásolással, Agyzavarással azt próbáltuk elérni, hogy az ellenfél lapot se tudjon kijátszani. Azonban ahogy a lapok olcsóbbak lettek, a koncepció elsorvadt, az Agytaposás 2004-es újrakiadásakor sem támadt fel. A „megtagadom a VP-det” koncepciók közül csak az maradt fent, amikor az ellenfelet drágítjuk, de ez is csak úgy, hogy ezt következetesen működő narancssárga lapra bízzuk (pl. Lassan járj és Hegymélyi keltető).

Ez a rég elfeledetett koncepció azonban most visszatér, több lappal is, ami az ellenfél kör eleji VP regenerációját csökkenti - mint a Vasorrú bába, az Agyszipolyozó (2024) és természetesen a felújított Agytaposás (2024). Mellé rakva még a korábban kiadott Masina (2022)-t, egy egész konzisztens koncepció keveredik ki, aminek eredményeképp az ellenfél kör eleji VP regenerációját akár 0-ra is csökkenthetjük. Hogy még jobban működjön, kiegészíthetjük másoló lappal is, mint pl. a Zansárkány vagy a Bűbájmásolás (2024). Persze a lefojtás önmagában nem elég, hiába csökkentjük az ellenfél VP regenerációját a játék elején 1-2-vel, attól még az olcsó lapokat ugyanúgy ki fogja tudni játszani. Ezért szükség van drágításokra is. A drágításoknak azonban van egy nagy rákfenéje: az ősmágia megkerüli őket. A játék történetében egy drágítás volt, amit ősmágiával sem tud az ellenfél kicselezni, ez pedig az iszapjelző-mechanizmus, amire leginkább a Ragacsos iszapolip vagy a Polipokalipszis révén emlékezhetnek régebbi játékosok. Egyszerűen, adtunk egy jelzőt az ellenfélnek, ami drágította a lapjait, és mivel ez a saját forrása volt, ezért az ősmágia nem kerülte ki. Ezt a mechanizmust modernizáljuk és hozzuk vissza most a Manaszipoly zénben, önálló jelző helyett lapként, ami a cuki Polip poronty.
Hiába azonban a lefojtás és drágítás, ha ezeket csak akkor húzzuk be, amikor már az ellenfélnek van varázspontja. Épp ezért kell a pakliba bár varázspont pusztítás is: a cantrip Boszorkánytanonc gyakori lap létére meglepően hatékony, de az Agytunkoló még kegyetlenebb tud lenni, a bedrágított és körönként 1-2 vp-t kapó ellenfél sorsát végleg megpecsételi. Ahogy egy jó ételt is fűszerezni kell, ebbe a pakliba is kellenek reakciók és leszedések, ha esetleg mégis össze tud kuporgatni némi manát egy lap kijátszására. Ha ez még kombózik is a paklival, az külön bónusz, ebbe a kategóriába esik a Vörös iszap, a Teljes kiszipolyozás (2024) és a Moa robopolip.

A narancslap

A koncepció tehát adott, a kérdés, milyen szabálylapot vagy követőt tegyünk mellé?
A kérdésre van egy triviális válaszunk: a júliusi zénben ugyanis jön egy új hordaparancsnok, ami az alfás és zénes lapokat tudja olcsóbbítani, abszolút optimális ehhez a paklihoz (meg a másik kettő alfás-zénes koncepcióhoz is). De senki nem akar erre 2 hónapot várni, hanem most rögtön játszana a paklival, nézzük talán a lehetőségeket! Mi az, ami ezt paklit narancslap szintjén tovább tudja segíteni?

Egy ilyen drágítós-lefojtós koncenciónál érdemes megnézni, tudjuk-e a nyomást narancslapból fokozni. Az egyik ilyen a Szűk esztendők. Az egész lefojtó koncepcióra nagy veszélyt jelent a számos ősmágiás manatermelés, vagy áramlásból VP-t adó lap, ezektől így egy csapásra meg tudunk szabadulni. De ilyenekből sideolás után is jó eséllyel max. 6 db lesz az ellenfélnél, erre kár a narancslapot elhasználni. A paklinkra másik komoly veszélyt az ingyen, VP nélkül jövő lapok jelentik, amelyek gyakran zanszilánkba kerülnek. Ezek ellen hatékony lehet az Átkozott zan. Ez már az ellenfél paklijának jóval nagyobb részét fogja drágítani! Ráadásul nincs szükség részünkről jelentős kompromisszumra. További előnye, hogy Semleges csatamezővel sem lehet lekapcsolni, biztosan tudunk rá építeni. A harmadik lap, ami szóba jöhet, a Hegymélyi keltető. Ez talán a legbrutálisabb, mivel jó eséllyel az ellenfél lapjainak zömét drágítja, azonban a mi részünkről is komoly kompromisszumot igényel, az alfában és zénben levő, a koncepcióhoz tartozó lapok felét nem tudjuk berakni. Szerencsére azért a legdurvábbak beférnek. Nézzünk most 1-1 paklit erre az utóbbi 2 narancslapra!

Hegymélyi keltetős variáció

Ide ment akkor az alfából és zénből minden, ami keltető kompatibilis, és elég erős a koncepcióhoz. Bekerült 2 kakukktojás, akiket a keltető ugyan drágít, de még így is elég erősnek éreztem őket: az egyik a Vörös iszap (mindig kell a pakliba védekezés lap!), még drágábban is megéri „poliposítani” az ellenfelet. A másik pedig a Masina, ebben a pakliban még az 1VP-t is megéri, hogy az ellenfél regenerációját csökkentsük.
A pakli kiegészült a fent említett, keltető-kompatibilis reakciókkal (A fájdalom ura, Csökevényes burástya, Natuuk, Gwynn trónterme, Tomarr a pöröly - utóbbi a Masina mellett 1VP-ért jön, és leszedni is tud, ezért került be), és még néhány nagyon hatékony drágítással és manapusztítással. Nekem nagy kedvencem Háborgó Hádi, akitől nehéz megszabadulni, és a drágítás mellett az asztalra érkező fenyegetéseket is tudja kezelni, illetve a Pikkelyes burástya is nagyon passzol ide, az ellenfél drágítása mellett tudja a saját lapjainkat olcsóbbítani. A Vörös patkány és a Minotarurusz eunuch pedig adják magukat ebbe a pakliba, nem is kell ecsetelnem, miért.

Átkozott zanos variáció

Ide jóval több lapot be tudunk rakni az alfából és zénből, igazándiból csak a keresgélő lapok maradtak ki az Átkozott zan miatt, meg persze azok a lapok, amiknek zanszilánk van a költségében. A Vörös iszappal itt is kivételt tettem, ebbe a pakliba még 2VP-ért is jó. Bűbájmásolásból csak eggyel játszom, mert ugyan van 6 másik bűbájunk, de azért előfordulhat, hogy nem húzzuk be őket.
A pakli egyik nagy gyengéjét a reakciócsaták jelentik, a lefojtás/manapusztítás szekció miatt a szokásosnál kevesebb reakció fért bele, ezért alapból van benne Termomágikus indikátor. Aki akarja, rakhat be még Gyors reflexet is, illetve a Varázsdimenzióval nagyon jó reakciók jönnek majd, érdemes lesz azokra is odafigyelni. És lehet még a paklit fűszerezni Zansárkánnyal is.

Kiegészítő pakli

Ezt rátok bízom, alapvetően a kiegészítő építése a szokásos metódus szerint történik, azok ellen a dolgok ellen készülünk, amik erősek a paklink ellen: Anbam a mező ellen, körszakítás (Sárkánykő) a pörgés ellen, pár ősmágiás lap, ha bedrágítanak (pl. járj), egy Troll csatakiáltás vagy Titkos rituálé csodákat tud tenni! Persze mi is készülhetünk ősmágia ellen, jön majd a Varázsdimenzióban egy nagyon jó lap erre a célra. És én mindig rakok be a kiegészítőbe jelzőlevevő varázslatot is, A szirének hívása (2024) a VP elvétellel még illik is a koncepcióba. Az Átkozott zanos verzió side-jába nyugodtan be lehet rakni a Vörös patkányt is (a keltetősben ugye alapból bent van).

Utóirat...

A paklik minimális kompromisszummal átalakíthatók tiltott mágiára is, sem a Minotaurusz eunuch, sem a Csökevényes burástya, sem A sors fintora nem esszenciális lapok, TM esetén a helyettesítésüket a fantáziátokra bízom.
Ha valamelyik ritka lap hiányzik az alfán és zénen felül, azon sem kell kétségbe esni, ezek a lapok könnyen helyettesíthetők, akár az adott alfából / zénből is. Nyilván ettől a pakli valamelyest gyengül, de kezdő kategóriában, vagy akár baráti játékban amúgy sem kell rögtön atombombával menni. Mindenesetre, ha budget verzióban gondolkodsz, akkor inkább az Átkozott zanos verziót javaslom, abban kevesebb extra lap van, ami nem az alfából és zénből való, és ezek kb. bármilyen kánterrel / leszedéssel helyettesíthetők.

Tihor Miklós


Létrehozás: 2024. május 15. 09:34:25
Utolsó frissítés: 2024. május 17. 15:50:59
Nyomtatási forma

Az oldal új verziójának megtekintése


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.