Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Kalmárok itala
(Ősök Városa varázsital)
Küldd el képeslapként!
Aki a szint boltosával előnyös üzletet akar kötni, annak igencsak fel kell kötnie a felkötnivalóját! A legtöbben persze inkább mágikus segítséghez folyamodnak, és megisznak egy adagot ebből a csodás varázsitalból...
Nézz szét a galériában!
Tavaszi MondoCon 2024. 04. 27.-28. – Eredményhirdetés
Legendák Viadala - beszámoló
Legendák Viadala fontos tudnivalók
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló
Tavaszi MondoCon 2024.Április 27-28. Budapest

A lista folytatása...
Hatalom Kártyái verseny - 2024. október 27., KMO
Hatalom Kártyái - Versenykiírások
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022

A lista folytatása...
Lapötletek (64961)
HKK kérdés? (47091)
Legendák Viadala (47)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8142)
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló (9)
Hétvégi verseny és Legendák Viadala (31)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Kérdezz-felelek 52.

Először is következzenek a konkrét Császárváros lapokkal kapcsolatban felmerült kérdések! Ezek közül van olyan, amit már megvitattuk a fórumon, és van, ami a laphoz is bekerült FAQ-ként, de azért ezt jobb így összefoglalva leírni itt.

A Tüskés harci gromak (2023) megsebezhető varázslattal?
Nem. Csak és kizárólag kalandozók ütése és képessége tudja megsebezni.

Rakhatok-e a Zarknod haragja képességével életjelzőt egy lényre, amit egy sebző varázslat megölne, hogy megmentsem?
Csak az az életmentő hatás, ami a lény ÉP-jét (akár közvetlenül is) megnöveli, tehát ezt sajnos nem teheted meg. De ha nemcsak életjelzőt, hanem izmot vagy erőjelzőt is raksz a lényre egyszerre, akkor azt már megteheted, és ha még az izom nem is elég, hogy 0 ÉP fölé gyógyítsa a lényt, az életjelző rákerült, így az meg fogja gyógyítani.

A Mágusölő (2023) használhatja-e a képességét életmentő hatásként?
Ugye az §° képesség használatakor nem feltétlenül tudjuk, hogy van-e varázslat az ellenfél kezében, és fog-e izmot adni. De ez nem is lényeges, ha elvben tud adni izmot a képesség, akkor használhatod életmentő hatásként.

Véd-e a A gravitáció megcsúfolása képességétől az élet?
A hátránytól történő áldozástól az élet nem véd meg. De egy hajó csak passzivizálódni fog, mivel a hátrány is forrás.

A gravitáció megcsúfolása mellett az ellenfél minden lapja aktívan jön játékba. Van a gyűjtőmben egy Dermesztő köd, ami miatt az első lapja passzívan jön játékba. Melyik az erősebb?
A bűbáj egy állandó hatás, míg a Dermesztő köd körönként csak egy lapra hat, ezért a bűbáj az erősebb (Kódex 102.2).

Az Angyalvár utolsó sorában az szerepel, § és halálsikoly. Ha a §-t elhasználom, elvész a halálsikoly is?
Ez a fogalmazás azt jelenti, hogy a lapnak van egy § és egy halálsikoly képessége is, és mindkettő ugyanaz. Attól, hogy a §-t elhasználod, a halálsikoly még megmarad. Ha ellenfeledre egymás után kétszer kisül az, hogy „a következő harci fázisod elmarad”, akkor az azt eredményezi, hogy a következő 2 harci fázisa fog elmaradni.

Amikor Leira, a fertőzött megkapja a semlegesített § képességet, az kijátszáskori képesség?
Nem. A semlegesítés része.

A Burástya kitinágyú képességét lehet használni, ha nincs lényem (0 jelzőt levéve)?
Nem. A képesség használatának feltétele, hogy a jelzőket (akár 0-t is) egy lényről „vegyük le”.

Mikor tudok a Kiélezett tőrök §¨ képességével játékost sebezni?
A sebzést csak akkor nem választhatod, ha a Dobótőrt saját képességének áldoztad azért, hogy az ellenfelet sebezd. Minden egyéb esetben (A Dobótőrrel lényt sebzel; a Dobótőrt egy forrás a gyűjtőbe küldi; a Dobótőrt zanszilánknak áldozod) az álomosztás helyett kérheted azt, hogy az ellenfél sebződjön.

Hogyan működik a Ne sikoltozz!?
Az összes célpontot a kijátszáskor kell megválasztani, de ha megakadályozzák, csak a lap költségét, @1-et kell elkölteni, a további célpontok utáni költségeket csak akkor, ha a lap létrejött, és lehetséges, hogy e további költségek részét vagy egészét nem fogja tudni a kijátszó elkölteni. A lényekből az esetleges szörnykomponenst csak a varázslat teljes végrehajtása után kapod meg, így azokat nem használhatod további célpontok leszedésének finanszírozásához. Csak akkor lehet a varázslatnak újabb célpontot választani, ha az előzőnek volt halálsikolya.

A Múló jelenés meg tud-e akadályozni feltámadást?
Bár a feltámadás valóban egy gyűjtőből működő képesség, de állandóan működik (lehetővé teszi, hogy a lapot a gyűjtőből kijátsszuk), állandóan működő hatásokra pedig nem lehet reagálni.

Ha a Mágusok csatája (2023) dobatna az ellenféltől, de ehelyett kirak egy Kreatív termik vagy Őrjöngő rém (2023) lapot, húzhatok-e?
Igen, mivel ellenfeled nem dobott. Ide kapcsolódik még a Hullámféreg § képessége is, ahol ugye az ellenfél dönthet úgy, hogy eldobja a lapjait, és akkor az ő lapjai nem kerünek a gyűjtőbe - mi van, ha ilyenkor kirak egy Kreatív termiket a kezéből? Azt, hogy a § milyen lapokra fog hatni, a használatakor kell meghatározni, ekkor kell az ellenfélnek eldönteni, hogy dobni fogja-e majd a kezét vagy sem. Ezután létrejön a hatás, ha van termikje, a dobás helyett kirakhatja - de ettől már nem változik meg, a képesség milyen lapokra hat, továbbra sem fogja az ő lapjait leszedni, annak ellenére, hogy végül nem dobott. A Roxati leszámolásnak lehet-e mutatni szabálylapot, követőt vagy céhet?
Nem, mert ezek nem számítanak játékban levő lapnak.

Ha ellenfelemnek életes lényt adok adok a kezébe a Kristálytiszta dallam kijátszásakor, és az kijátszása után rögtön átkerül hozzám, lesz-e rajta élet?
A lény még a kijátszáskori képességek létrejötte előtt átkerül hozzád. Ettől függetlenül, a lap költségét a kijátszója kifizette, a lény az életet megkapja.

Hogyan működik együtt a Kereskedők céhe és a Grobox fluxustörő (2020)?
A Kereskedők céhe forrás, így a Grobox for erőjelzőt kapni utána, viszont a céhekre hatni csak olyan források hatnak, amik szövegében szerepel, hogy céhre hat, így VP-t továbbra is fog adni.

A Holdkeleti quwarg szövege szerint X a gyűjtődben levő élőholtak vagy quwargok száma. Ez mit jelent pontosan? Vagy a quwargokat vagy az élőholtakat számoljuk? Vagy mindkettőt?
Ha egy lap többféle dologra hivatkozik, „és” ill. „és/vagy” kötőszót használ, akkor ezek összességét kell érteni alatta. Ha „vagy” kötőszót használ a szöveg, akkor vagy az egyiket kell számolni, vagy a másikat, a lap kijátszójának választása szerint. Az idézést kötelező használni, vagy dönthetek róla?
Dönthetsz róla, nem muszáj elhasználnod, ha van rá lehetőséged. Mindenkinek javasoljuk, hogyha ellenfele kezdett, a játék elején készítsen ki egy idézést jelölő kártyát, és ha használni akarja, fordítsa képpel lefelé! Így egyértelmű, hogy valaki felhasználta már az idézést, vagy sem. Minden, a játékkal kapcsolatos információt - ÉP, VP, komponens, max. ÉP és VP (ha változott), mulligan és idézés használata, késleltetett hatások - kell és érdemes jelölni, a viták elkerülése végett! A témával részletesebben foglalkoztunk egy korábbi cikkünkben.

Hogyan működnek a kétszínű lapok? Egy Leah-Raia lap gonosznak vagy nem gonosznak számít?
A kétszínű lapok egyszerre tartoznak mind a két színhez. Egy Leah-Raia lap egyszerre számít Leahnak és Raiának, jónak és gonosznak. Egy lap, ami jó lapokra hat, hatni fog rá. Egy lap, ami csak nem gonosz lapot tud semlegesíteni, nem fogja tudni megakadályozni, mert ez egy gonosz lap is.

Kijátszok egy 1 zanszilánk költségű KF tárgyat. Áldozhatom-e a zanszilánknak a hordozóját? Létrejön-e ilyenkor a tárgy kijátszáskori képessége, mielőtt a gyűjtőbe kerül?
A KF tárgyak kijátszási feltétele, hogy legyen egy lény, akire a tárgyat tudod rakni. Először ellenőrizzük, teljesül-e a feltétel, majd meghatározzuk a költséget és kifizetjük - ezen a ponton nyugodtan áldozhatod neki a hordozónak kiszemelt lényt is. De mivel a lény nincs játékban, nincs kire rakni a tárgyat, az nem kerülhet a játékba, hanem rögtön a gyűjtőbe kell rakni, így a kijátszáskori képessége sem jön már létre. Frissítettük a Tiltott mágia listáját. A Császárvárosról egyelőre Enkala, az animátor, a Burástya szaporítótelep és A gyalázat lemosása került fel. Emellett még a Dungeon szolgálójával frissült a lista. Ne feledjétek, Tiltott mágián nem működik már a ködkeresés szabálymechanizmus!
Fórumon többen kérdezték, hogy milyen változásokra lehet még számítani a Tiltott mágián a Nemzeti előtt. Alapvetően komoly változást már nem szeretnénk, de a júl. 29-i pécsi kiemelt, és az aug. 26-i beholderes Tiltott mágia után elvben lehetséges még, hogy kerül lap tiltásra, ha úgy érezzük, az elengedhetetlenül szükséges. Hasonlóképp, ha esetleg lesz még szeptemberben valamilyen nagyszabású TM verseny, azután még kis eséllyel elképzelhető last minute változás, de a Nemzetit megelőző 1 hónapban már nem akarunk a tiltott listán változtatni.
Hasonlóképp, a hagyományos formátumon is csak akkor tiltunk nerfelünk már a Nemzetiig, ha az elengedhetetlenül szükséges, és az előtte való hónapban már nem.

Tihor Miklós

Létrehozás: 2023. július 12. 14:43:06
Utolsó frissítés: 2023. július 12. 15:21:24
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.