Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Varkaudar remete
(Túlélők Földje szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
"Ragyás fejük tetején vékony, hegyes fülek és rövid, hajlott agyarak meredeznek, bőrük ráncos és egyszínű sötét, alatta vaskos izomkötegek húzódnak. Nem igazán szeretik a fegyvereket, inkább karjaik erejében bíznak. Állandóan vándorolnak, sokszor céltalanul, de legtöbbször a letűnt bo'adhun birodalom erdőiben akadhatsz össze velük." - Encyclopedia Fantasia
Nézz szét a galériában!
Tavaszi MondoCon 2024. 04. 27.-28. – Eredményhirdetés
Legendák Viadala - beszámoló
Legendák Viadala fontos tudnivalók
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló
Tavaszi MondoCon 2024.Április 27-28. Budapest

A lista folytatása...
Hatalom Kártyái verseny - 2024. október 27., KMO
Hatalom Kártyái - Versenykiírások
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022

A lista folytatása...
Lapötletek (64961)
HKK kérdés? (47091)
Legendák Viadala (47)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8142)
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló (9)
Hétvégi verseny és Legendák Viadala (31)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Kérdezz-felelek 53.

A Haragos teknős (2022) §¨ képessége aktiválást igénylő-e? A szövegben nem szerepel kettőspont, hanem csak vessző.
A 2023 előtt kiadott lapok képességei akkor számítottak automatikusnak, ha a képességnek nem volt költsége, és az adott feltétel teljesülésekor mindenképp létrejött, nem dönthettél arról, hogy használod-e vagy sem. Az aktiválást igénylő képességeknél, főleg, ha költségük is volt, általában szerepelt kettőspont (de nem mindig). A Haragos teknős képességénél dönthetsz, hogy használod-e vagy sem (többek közt azért is, hogy ha nincs más lapod, ne legyen kötelező a Haragod teknőst leszedned), ezért ez egy aktivizálást igénylő képesség.
2023-tól az aktivizálást igénylő képességek szövegében mindig szerepel a kettőspont, így ez egyértelműbben, ránézésre eldönthető lesz.

A Degenerált xenomorf (2023) halálsikolya működik-e előkészítő fázisban (pl. méreg ölné meg)?
Nem. A halálsikoly használatáról dönthetsz, ezért ez egy aktiválást igénylő képesség. Ilyet pedig csak akkor lehet az előkészítő fázisban használni, ha a lap szövege ezt kifejezetten említi.

A Kitagadott szirén hátrányának választhatok-e olyan lényt, ami nem cserélhet gazdát?
Igen, bármilyen lényt választhatsz, és ha az nem cserélhet gazdát, nem fog átkerülni az ellenfélhez.

A Sötét Árny (2021) kijátszásakor el kell dönteni, hogy milyen formát ölt. Mi történik, ha van játékban egy kijátszáskori képességeket letiltó termik?
A Sötét Árny sebzése és ÉP-je ?, a lap szövege magyarázza el, hogy milyen értéket kaphat, ezért ez egy, a lap kijátszásához fűződő magyarázat, nem pedig kijátszáskori képesség, akkor is végre kell hajtani, ha a kijátszáskori képességek le vannak tiltva.

Ellenfelem eláramlik egy Pusztító mameluk (2023)-at, átmenetileg kikapcsolja a követőmet. Ezután kijátszik egy Adaptált xenomorf (2023)-at, ami végleg megszünteti a követőmet. Meg tudja szüntetni a kikapcsolt követőt?
A megszüntetés és kikapcsolás ugyanazt jelenti (Kódex 45.2) a követő nem működő állapotba kerül. Azonban nincs olyan szabály, hogy egy átmenetileg kikapcsolt követőt nem lehet végleg kikapcsolni (a követő továbbra is ott van, csak nem működik), ezért a fenti dolgot megteheted.

Ha a Semleges csatamezővel kikapcsolják Elenios követőjét, és azt utána játék közben valahogy visszakapcsolom, lesz-e rajta jelző?
A jelzők a játék elején ilyenkor is rákerülnek (Kódex 45.3.), és ha azt visszakapcsolják, a jelzők rajta lesznek (45.4).

Ha a Hálócsapdát kikapcsolják, és még ugyanabban a körben visszakapcsolják, a háló „emlékszik-e” a kikapcsolás előtt kijátszott, és a hálóba beleszámolt lapokba?
Ez ugyanaz az eset, mint az előző, a követő abban az állapotban kezd működni, amiben a kikapcsolás előtt volt, tehát ha kikapcsolás előtt már kijátszottál 1 lapot, akkor a visszakapcsolás után még 1 lapod lesz a háló miatt (71.3).

A Sivatagi csillagvizsgáló képessége reakció?
A Kódex 94.2.-es pontja alapján ez nem reakció. Egyszerűen csak egy késleltetett hatás, ami módosítja az ellenfeled következő célzó forrásának működését.

Ha egy 1/1-es szirén kijátszásakor elcsábítja a Vörös patkány (2023)-t, mi történik?
A lap kijátszása és a kijátszáskori képessége között nincs lehetőség életmentő hatások használatára, így meghalni sem tud a lény azért, mert ÉP-je 0-ra csökken. A csábítás létrejötte utána a Vörös patkány már az én oldalamon lesz, így a szirén nem fog meghalni.

Korlátozás mellett 2 lap van a kezemben. V'cz, a Remete van nálam, választok egy lapot az ellenféltől, amit ki akarok játszani. Kell-e dobnom a Korlátozásnak a kijátszás előtt?
A lap javított szövege „vagy játszd ki azonnal +1 VP-ért!” Az azonnal azt jelenti, hogy kapcsolódó hatások sem jönnek létre a képesség használata és a lapkijátszás közben, ezért dobnod sem kell.

Ha a Lidércnyomással visszarakok egy lényt az ellenfél gyűjtőjéből, a költség kifizetésével, az kézből kijátszásnak számít-e, és lehet-e rá reagálni?
Azt, hogy mi számít kézből kijátszásnak, a Kódex 4.22-es pontja elég egyértelműen szabályozza, a teljes pontot nem idézzük most be, aki gondolja, olvassa el, de a lényeg, hogy ez nem kézből kijátszás annak ellenére, hogy a költséget ki kell fizetni, és így reagálni sem lehet rá. Ez a hatás része, a Lidércnyomás és a lény visszarakása között cselekedni sem lehet.

Ha kijátszok egy varázslatot, amit utána a Mókamester (2023) képességével szeretnék duplikálni, azt mikor tehetem meg?
Először kijátszom a varázslatot, lemennek a reakciók, létrejön a varázslat, majd a kapcsolódó hatások. A Mókamester képessége is egy ilyen (aktiválást igénylő) kapcsolódó hatás, tehát ezt ilyenkor, a feltétel teljesülésekor lehet használni, még mielőtt az ellenfél vagy te mást cselekednél.

Van ellenfelemnél játékban egy Jóságos manó (2023), használni szeretném a Zarknod haragja képességét, hogy egy jelzőt rakjak át egy lényről egy másikra. Mi történik? Mindkétszer a manó lesz a célpont?
A Zarknod haragja képességének 2 különböző célpont szükséges, ezek közül csak az egyik lehet a manó (és kell is, hogy legyen), a másik célpontot szabadon megválaszthatod.

Ha ellenfelem Válogatással játszik, és lapot dobok neki, akkor az dobatásnak minősül-e? Létrejönnek-e a „ha ellenfeled eldobatja” kapcsolódó hatások?
Igen, ha lapot kell dobnod a kezedből az ellenfél forrásának, szabálylapjának vagy követőjének hatására, az minden esetben dobatásnak számít (Kódex 4.17.6). A kényszerített (Kódex 104) és nem kényszerített áldozás (105) közti különbség, és az ezzel kapcsolatos szabályok a Kódexben definiálva vannak, az izomnál is tisztázva van a különbség (124.6). Ennek ellenére még most is sokan bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy mi a különbség (Dév az egyik legutóbbi podcastban is kitért rá, hogy félreértette a szabályt, A gravitáció megcsúfolása vs Óriás hattyú (2023)). Emellett a Válogatásról szóló vitában is felmerült, hogy sokan nincsenek tisztában, hogy mi a különbség a kettő között.
Tény, hogy maga a fogalmazás is szerencsétlen, hogy ugyanazt a kifejezést használjuk 2 nagyon különböző dologra: a nem kényszerített áldozás az, amikor költségnek vagy hátránynak áldozzuk egy saját lapunkat, a kényszerített pedig egyszerűen egy olyan gyűjtőbe küldő forrás, ahol a célpontot a gyűjtőbe küldött lap gazdája határozza meg.
Épp ezért az egyértelműség kedvéért a jövőbeli lapokon az „ellenfélnek fel kell áldoznia egy lapját” helyett az „ellenfelednek egy általa választott lapja a gyűjtőbe kerül” kifejezést fogjuk használni, és így a kényszerített / nem kényszerített kifejezés pár év múlva kikerülhet az Új Nemzedéken már nem használt, káosz szabályok közé, és a célzással és az automatikus / aktiválást igénylő képesség közti különbséggel kapcsolatos kérdések mellett megszabadulunk még egy FAQ generátortól. A Kódexben pontosítottuk a dobatás fogalmát (4.17.6-8), az ütés részfázisban használható cselekvéseket (36) és az Elfelejtett dolgok pótlását (116).

Legalább az utóbbi pont elolvasását javaslom mindenkinek, mert itt van egy kisebb változás: ha egy olyan kötelező dolgot „felejt el” valaki, ahol döntést kell hoznia, akkor ha ezt későbbi fázisban akarja pótolni, ezt a döntést már az ellenfél hozhatja meg helyette. Ennek oka az, hogy ne jusson senki előnyhöz azáltal, hogy direkt elfelejt valamit (pl. egy UR bűbáj hatását az előkészítő fázisban), és a húzás fázisban felhúzott lap, vagy akár az ellenfél által kijátszott lapok ismerete alapján később egy számára előnyösebb döntést hoz.

Tihor Miklós

Létrehozás: 2023. november 8. 10:10:50
Utolsó frissítés: 2023. november 8. 13:09:03
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.