Vissza a Főoldalra
 

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái – Császárváros június 17.
Zén Legendái: Lúcia kalózai május 18.
Alfa pakli - Tengeri rablók március 18.
Alfa pakli - Kereskedők március 18.
Alfa pakli - Felfedezők március 18.
A pillanat képe
A labirintusok mélyén
(Kalandok Földje)
Küldd el képeslapként!
Hiába haladsz minden lépésed tízszer megfontolva, minden ártó neszre különösképp figyelve, tökéletesre fejlesztett felderítés képességedben bízva, váratlan események akkor is történhetnek. Sose tudhatod, hogy a következő pillanatban csapdába lépsz, vagy egyszerűen az idő vasfogának megadva magát, rádomlik a barlang mennyezete.
Nézz szét a galériában!
Budapest ComicCon - 2023.06.10.-06.11.
Császárváros lapbemutató 3. hét
Kérdezz-felelek 51.
Új HKK webbolt - Grandgames
Befizetési akció 2023.06.05. - 2023.06.19.

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
Császárváros lapbemutató 1. hét (89)
Milyen lap újrakiadását szeretnéd látni? (2)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (7920)
Kérdezz-felelek 51. (38)
Lapötletek (64834)
HKK kérdés? (46803)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Roncsmentés
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

HKK retró kiadás 2. kérdőív

Ahogy a korábbi retró cikkben írtam róla, a nagy érdeklődésnek köszönhetően meg fog valósulni a retró kiadás. A tervek szerint 110 gyakori, 80 nemgyakori és 90 ritka lapból lesznek a csomagok összeállítva, a normál boosterekhez hasonlóan 18 lapos csomagokban. Új hír, hogy úgy néz ki, a védnöki program sikerének köszönhetően lesznek foilos lapok is, a ritka lapok nagyobb részének lesz foilos verziója.

Ahogy nekiláttunk a munkának, számos kérdéssel szembesültünk, ezeket szeretnénk megosztani veletek, a cikk végén megadott linken tudtok is szavazni a felmerült témákban. Azt, hogy jelenleg hogy áll a részletes laplista, itt tekinthetitek meg.

1.) A lapoknak fekete vagy fehér kerete legyen? A lapok az alapkiadásból és az akkor megjelent kiegészítőkből is válogatva vannak, így volt fekete és fehér keret is. A kiegészítőnél fontos az egységes arculat, ezért minden lap kerete azonos lesz, de a döntés a tiétek.

2.) Mi legyen a kiegészítő neve? A kérdőívben megadunk néhány lehetőséget, kérjük, válasszatok!

3.) Mi legyen a kiegészítő ikonja? Szintén az egységes arculat, és az eredeti kiadásoktól való jól elkülöníthetőség miatt a kiegészítő saját ikont kap, válasszatok, melyik a legszimatikusabb.

4.) Az első igényfelmérésnél a többség azt nyilatkozta, hogy a lapok az eredeti grafikával jelenjenek meg. A lapok átnézésekor azonban aláltunk néhány lapot, aminek a képe tényleg kritikán aluli (ezeknél a grafikus nevét lilával jelöltem), ezek a lapok a jó ízlés jegyében nem jöhetnek így ki, szavazzatok, mi legyen velük!

5.) Felmerült kérésként az is, hogy változtathatunk-e a lapok ritkaságán. A mellékelt listán láthatjátok az eredeti és a tervezett ritksaágot, szavazzatok erről is!

6.) Színesítő szövegek. Néhány lapon nagyon kevés a szöveg, jól mutatna rajta egy frappáns színesítő szöveg. Van olyan lap is, amihez a színesítő szöveg nagyon nem passzol (pl. A halál csókja), és olyan is, amin túl terjedelmes, egy picit húzni kéne rajta. Írjátok meg, szabad-e ezen változtatni!

7.) Ikonok. A régi lapokon a repül szöveggel volt még kiírva, észszerű, hogy most már a szárny ikont használjuk. Vagy pl. a Dornodon visszavágra rá van írva, hogy tűzsebzés, ezt értelemszerűen egy tűz ikonnal lehet jelölni. Reméljük ezek a dolgok okék.

8.) A lapok szövege. A kezdetektől fogva azt írtuk, hogy a lapokat átszövegezzük, a jelenlegi, mindenki számára érthető, letisztult terminológiával, úgy, hogy a lap működése ne változzon. Pl kihozási feltétel helyett kijátszási feltétel, bűbájon húzz egy lapot helyett kijátszásakor húzz 1 lapot, sebződik 1 ÉP-t helyett sebződik 1-et stb. A mellékelt listában láthatjátok, melyik lapnál ez pontosan hogy is fog kinézni. Itt ugye alapvetően azt kell eldönteni, mi a retró kiadás fő célja. A régi gyűjteményeket akarjuk, hogy a gyűjtők ki tudják egészíteni? Ez esetben a lapoknak pont ugyanúgy kell kinézniük, mint a régi (magyar nyomás és méret, ugyanaz a keret, kieg ikon, ugyanaz a tördelés). Nekem úgy tűnt, a cél nem ez, hanem hogy ezekkel a régi, retró lapokkal minél többen tudjanak játszani. Akkor viszont jobb a korrekt, egyértelmű szövegezés, és akkor nem kell talán még a régi faq-kat sem elővenni… De nézzétek majd meg az eddigi kész lapokat, és írjátok meg véleményeteket! Nem ragaszkodunk a teljes modernizáláshoz, a (K3) helyett tőlem maradhat a „körönként háromszor használhatod ezt a képességet” mert nyilván ez is egyértelmű.

9.) Szabályrendszer. 2000 előtt néhány szabály másképp működött még. Bár egy ilyen komplikált játéknál ugyanannak a szabályrendszernek több, eltérően működő verzióját elég körülményes lenne nyilvántartani, alapvetően ebből talán nem lesz gond: otthon úgyis mindenki úgy játssza, ahogy akarja, ha pedig valaki retró versenyt akar rendezni, az tételesen kiírja majd mindig, mik azok a szabályok, amik másképp működnek a Kódexben / szabálykönyvben leírtaktól. De találtam olyan lapot a listán, ami konkrétan egy idejétmúlt szabályra vonatkozik, az ilyenekről is el kell döntenünk, mi legyen vele.

A kérdőívet itt találjátok. Köszönjük a kitöltését!

Tihor Miklós

Létrehozás: 2023. március 24. 11:38:44
Utolsó frissítés: 2023. március 24. 12:47:32
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2023
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.