Vissza a Főoldalra
 

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Karácsonyi menü december 11.
A pillanat képe
Lávacsiga
(Ősök Városa szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
"Ez a folyékony lávaként kúszó, képlékeny lény természetesen a legtávolibb rokonságban sincs a békés csigákkal, az elnevezést mindössze alakja miatt kapta. Hihetetlen bár, de időről időre élet születik még a fortyogó lávatavak mélyén - és az esemény nagyságát még az sem csökkenti, hogy ezeknél a szüléseknél bizony mágia bábáskodik. A lávacsiga halálos ellenfél, nyálka helyett szétégetett sziklát hagy maga mögött, és gyilkos tűzcsóvával képes ellenfeleire támadni." - Encyclopedia Fantasia
Nézz szét a galériában!
Előrendelhető a három legújabb HKK Alfa Pakli!
Tavaszi befizetési akció 2024.03.01. (péntek) - 2024.03.18.
HKK Alfa paklik: Boszorkányok, Druidák, Mágusok
Hungarian Card Expo - 2024.03.02.
Beholderes HKK verseny február 17. - Versenybeszámoló

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
Épülettervezői pályázat 2. (10)
Versenybeszámolók (19278)
Megújult lapkereső és pakliszerkesztő (212)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8103)
Mágus Kártya ,avagy jobb mint a HKK (52)
Tavaszi befizetési akció 2024.03.01. (péntek) - 2024.03.18. (1)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Szikrázó manahal
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Ősi Káosz paklibemutató: Vonyító motyogó


A Vonyító motyogó nyilván megmozgatja mindenkinek a fantáziáját, milyen paklit lehet erre építeni? Biztos van rá valami egy körös ölés? És igen, nem sok agyalás kell hozzá, látszik, hogy első körben kettőt behúzva akár 20-at sebezhetünk, ha ellenfelünknek nincs beleszólása: kirakok egy Vonyítót, felcsapok egy 5+ költségű lapot, sebzek vele 5-öt, az áldozásából kirakom a másikat, eljátszom ugyanezt, utána a gyűjtőben levő feltámad az első áldozásával, ismét 5, majd a beáldozott második feltámad az elsőből, újra 5.
Persze ehhez elképesztően szerencsésnek kell lenni, nézzük meg, hogy tudjuk a szerencse mérlegét a mi oldalunkra billenteni, és stabilizálni a paklit abban az igen gyakran előforduló helyzetben, amikor nem húzunk így!

Először is, amit garantálnunk kell, hogy a motyogónk lehetőség szerint szinte mindig 5-öt sebezzen. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy 1-3 sebzéseket osztogassunk. Ezt úgy tudjuk megoldani, ha a paklinkban alapvetően csak 0 (X) és 5+ költségű lapok vannak. De hogyan tud egy ilyen pakli életképes lenni?
0-s és X-es erős lapok még csak-csak vannak (ezekből is jobbára a cantripeket érdemes használnunk, hogyha ezeket húzzuk az elején a motyi helyett, akkor tudjuk pörögni és felhúzni a motyit). 5+ költségű, értelmesen játszható lapok, na ezek mellé muszáj valami trükk.
Ami adja magát, az a Kragoru familiárisa. Jópár, 5-ös költségű mágikus védelmű lény van, ezek közül az új avatárok ráadásul 5-X-ért jönnek - ami a motyogónak továbbra is 5 sebzés, de a kijátszásuk lehet, hogy csak 1 VP-be fog kerülni.
Ez így már egy életképesebb koncepciónak tűnik, ha nem jön be a motyogó, még mindig tud fenyegetést jelenteni a sok erős olcsó nagy lény, ha meg leszedik a Kragorut, elég egyetlen vonyítót használni az öléshez (már ha nem tudott gyógyulni az ellenfél).

Ezen a ponton 2 megjegyzés:
Én szerettem volna, ha a követővel való jobb kombó érdekében a Vonyító motyogó mágikus védelmű lesz, de a pakli sajnos túl jól sikerült, így ezt végül elvetettük.
A Túl mélyre ástak és a Vonyító motyogó eredetileg fordított sorrendben jöttek volna ki, a motyogó lett volna a 2023-as promó lap. Ebben az esetben még erősebb paklit lehetett volna építeni rá, 2024-ben azonban több, a pakliban nagyon jól működő lap (pl. ingyen captripek, Alakváltó ősköd) kirotálnak. Végül azonban Dévék azt kérték, hogy a megjelenés fordított legyen. A paklit így is össze lehet azért rakni, de már nem az a mókásan brutális úthenger, ami volt. A Vonyító miatt a Leah természetesen adott. A másik 2 színre lehetőségek:
Chara-din: itt több, a fenti feltételnek megfelelő, nagy mágikus védelmű lény is van az avatár mellett, a Haláldémon (2023), Halálosztó, Prrankkh, a fővadász, illetve Az Őskáosz bajnoka, ami ugyan nem 5-ért jön, de ha kezdünk, ki tudjuk rakni 1-ért, máris drasztikusan csökkentve az esélyét, hogy ellenfelünk leszedje a követőt, emellett be tudja a gyűjtőbe generálni a Vonyítót, és bármit is választunk vele (csak nézzük meg a fenti lények képességeit) nagyon nem lőhetünk vele mellé.
Elenios: a paklit eredetileg Chara-dinnal és Eleniossal raktam össze, többek között azért is, mert a Művészek céhe nagyon jól kiegészítette a pakli hiányosságait, és Hendiala (2023) egy nagyon erős avatár. Amit pedig mellé lehet rakni, 0-s, elhúzható Elenios lapok, szintén nagyon erősek: Lélekrezonancia, Megszállás, Száguldó idő (2023). Említést érdemel még a Léleksorvasztás, nagyon erős reakció, és a motyival pörgetve 4-et sebez. Azonban a céh várható tiltása, a motyi csúsztatott kiadása és több erős lap kiszorulása miatt érdemes a Rhatt vonalat is megfontolni.
Rhatt: Sajnos innen a blokkolásra fókuszáló avatárt nem raknám be, viszont van 3 db 0-s Rhatt lap, ami nagyon hasznos, mert kettő közülük a fenti Elenios lapokkal szemben még 1 dologban segíti a paklit: a drága, zsz-ért jövő lények kirakását. Már biztos kitaláltátok, hogy miről van szó: Termik spóra, ingyen zsz és elhúzható (drágítás és sebzés ellen is hasznos), Ganüid védelmező az egyik legjobb reakció, és el tud minket látni áldozható Ganüid ifjoncokkal. Emellett hasznos adalék a Tiltakozás, 0-ért jövő semmiző reakció, amit el is tudunk húzni szükség esetén. A Ködharcos (2022) sem rossz, szintén 0-s elhúzható, zsznek használható, és rá tud segíteni a motyogó sebzésére, az egyetlen kár, hogy nem nagyon van más köd a pakliban amit még kereshetne. Mivel sokszor számíthatunk rá, hogy a követőnket lekapcsolják, ezért a mostani verziót Rhattal raktam össze végül. A bekerülő lapokról már volt részben szó a fentiekben, de azért nézzük végig, mi jöhet még szóba, és miért.
Morgan (2023) Költsége 5-X, feltámad, és a Vonyítót újra vissza tudja hozni, nem is kérdéses, hogy ehhez a paklihoz (is) teremtették.
Fagyorkán (2022) Ugyan elhúzni nem lehet, de mindig van szükség reakciókra, abban a kategóriában ő nagyon jó, és persze a motyi el tudja pörgetni.
Pegazus ellentámadás 0-ért jön, reakció, elhúzható, amit ezen felül tud, már csak bónusz.
A motyogók alkuja Ő „csak” reakció és 0-ért jön, könnyebben meg tudunk akadni, ha behúzzuk, de sajnos kell ilyen is a pakliba.
Árnyrém (2023) Szintén 0-s reakció, viszont ő a gyűjtőbe kigenerálva is hasznos, és szükség esetén áldozható zsz-nek.
Temető (2022) Egy 0-s reakció ami visszahozogatja a Vonyítót és védeni tud a kisemmizése ellen, szuper lap ebbe a pakliba.
Motyogó szolga 0-s cantrip ami szükség esetén leszedni is tud, ezt se kell túlmagyarázni.
Varell, ónix istenség Elég jól illeszkedik a pakliba, 5-öt sebez a motyogóval, a sok 5-ös lénynek köszönhetően egyetlen ilyen lény semmizésével már maximálisan tudjuk olcsóbbítani, szükség esetén tud leszedni, gyógyítani, és morf lévén segít, hogy az avatárokat olcsóbban ki tudjuk játszani. Egyetlen apró negatívum az anti-mágia, mivel mi is játszunk varázslatokkal, ezért belőle nem feltétlenül használnék 3-at, mert nem mindig raknám ki gondolkodás nélkül.
Hívó kürt (2024) olcsóbbítja a drága lényeinket, 0-ért jön, és elő is tud keresni, optimális (ide is).
Haláldémon (2023) Róla ejtenék még pár szót. A költségben a zsz azért is hasznos, mert be tudjuk neki áldozni a motyit, aki utána rögtön fel tud támadni. Ő maga tudja a motyi képességét másolni. És legrosszabb esetben elég jó kivégzés! Van számos lap, ami nagyon jól passzolna még a pakli koncepciójához, a Ködharcos által kikereshető és a lényeink kijátszásához erőforrást adó szuper-spoiler Nagyobb ködszilánk, a Vonyítókat előkereső Éjféli pusztítás és még sorolhatnám. De a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon nem jó ezeket a Vonyítóval felfordítani, a meccs múlhat rajta. Előkeresés nélkül kicsit kevesebb a kombó, de végül mégis stabilabb a pakli.
Természetesen, mint minden paklit, ezt is lehet saját szájízetek szerint alakítani, hogy melyik nagy lényből hány kerül be, arra nincs optimális arány, a szűkebb keresztmetszet inkább a 0-ért jövő elhúzható, a paklinak hasznos lapok jelentik. A kiegészítő paklit most rátok bízom, arra kell figyelni, hogy nagyon ne rontsuk el a 0-s és 5-ös lapok szinergiáját. Ettől még be lehet rakni egy Anbamot a sideba, de azért ne nagyon hígitsuk! Nyilván egy Termo vagy egy Zoárd itala jobban fog a pakli koncepciójához illeszkedni, mint pl. egy Kreatív termik. Okulüpajból én alapban csak egyet raktam be, mert a pakliban kevesebb Chara-din lap van, és az ő képessége azért nem egy azonnali nyerés, de drágítás ellen pl. nyugodtan rakhatunk még 2-t a side-ba. A drágításra, különösen a járj zavaró a sok 0-s lap miatt, erre feltétlenül kell készülni! Sajnos a gyógyítás (Őrangyal) is nagy ellenség, muszáj rá készülni, pl. Morgan enyészrúnája egy közepes, a kombót kicsit roncsoló megoldás.


A pakli sajnos nem annyira kompatibilis a Tiltott mágiával, már csak az ultra-ritkák miatt sem, de nyilván át lehet alakítani úgy, hogy ott is működjön valamennyire. A Halálosztót, Varellt, Haláldémont lehet helyettesíteni több Okulüpajjal, Prrankkhokkal, és akár a kisebb, 4-es Thargodanokkal. De sajnos a Ködharcos, A motyogók alkuja és a Temető is tiltott lapok. A motyogók alkuja annyira talán nem hiányzik a paklinak, amit esetleg be lehet még rakni az Ősi Káoszból az a Ködtutaj, kvázi 0-s leszedés (csak nem cantrip), és A halál árnyékában (2024), ami ingyen asztaltakarítás, és a motyival 4-et tud sebezni. A paklival agresszívan kell játszani, ha kivársz, leszedik a követődet, és akkor a dolgok lényegesen megnehezednek. Ha nincs Vonyító az elején, nem kell kétségbeesni, rakjad a nagy dögöket, aztán fájjon a feje miattuk az ellenfélnek. Abban sosem lehetünk biztosak, hogy az ellenfelet le tudjuk gyorsulni, ezért van a pakliban bőven védekezés is: a 20 reakció a szokásosnál ugyan kevesebb, de azért a fenyegetések egy része elhárítható. De azért ne kontrollra rendezkedjünk be, ha kifullad a lendület és tempóhátrányba kerülünk, azt a pakli már nehezen tudja csak visszahozni.
Alapvetően ez inkább egy móka-pakli, ha kijön a kombó, ellenfelünk is valószínűleg inkább mosolyogni, mint bosszankodni fog :)

A kapcsolódó fórumban várjuk a paklival kapcsolatos véleményeiteket!

Tihor Miklós

Létrehozás: 2023. november 17. 10:55:06
Utolsó frissítés: 2023. december 5. 15:39:41
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.