Vissza a Főoldalra
 

Újdonságaink
Előkészületben
ÁSZF
Adatvédelmi tájékoztató
A pontgyűjtésről
Akciók
Beholder könyvek (Lista)
Más kiadók könyvei (Lista)
Kártyacsomagok (Lista)
Magazinok (Lista)
Játék-kiegészítők (Lista)
Puzzle játékok (Lista)
PC játékok (Lista)
Társasjátékok (Lista)
Dobókockák (Lista)
Keresés a termékek közt
Chat, üzenõfal
Íróink
Sorozataink
Ajánlók, kritikák, ismertetők
Könyvrészletek
Fantasy borítóképek
Sci-fi borítóképek
Könyv toplisták
Fórumok
Szavazások
Bevásárló kosár
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Zén Legendái: Lúcia kalózai május 18.
Alfa pakli - Tengeri rablók március 18.
Alfa pakli - Kereskedők március 18.
Alfa pakli - Felfedezők március 18.
A pillanat képe
Örökkévaló Salmissra
Küldd el képeslapként!
A mágia királynője című könyv címszerelője, Örökkévaló Salmissra, a kígyókirálynő, épp kedvenc kígyójával és alattvalóival foglalkozik.
Nézz szét a galériában!
Megújult webbolt

A lista folytatása...
Termékismertető - Hatalom Kártyái - Résföld
Termékismertető - Hatalom Kártyái - Kristályláz
Termékismertető - Hatalom Kártyái - Tükördimenzió
Termékismertető - Dobókocka 6 oldalú (D6 standard)

A lista folytatása...
Megújult webbolt (5)
Kaland-Játék-Kockázat (156)
Könyv adás - vétel (618)
Részvétnyilvánítás - Böszörményi Gyula (2)
Alanori Krónikát vennék (61)
Az Idő Kereke sorozat folytatódik! (10)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

David Eddings: A gyémánt trón (fantasya.hu kritika)

A hazánkban mindezidáig ismeretlen, de angolszász országokban bestseller írónak számító szerző (a Belgariad, Malloreon, Elenium és Tamuli sorozatok fűződnek a nevéhez) kötete meglehetősen vegyes érzelmeket keltett bennem. Egyrészt egy kissé klisészerűnek éreztem, másrészt viszont formabontónak. Hogy miért, azt most megosztom veletek is.

Külső:

A sorozat első kötetének borítója ellen véleményem szerint első pillantásra senki nem emelhet kifogást. Másodikra sem igazán, de ekkor már zavaró lehet a képen nyargaló teljes páncélzatú lovag kezében bőszen villogó rövidkard!

Maga a festmény egyébként a Boros- Szikszai páros munkája. (A hazai fantasy könyvkiadók elég sokat foglalkoztatják őket, Feist, Jordan, M.A.G.U.S stb. borítók, hogy csupán néhányat említsek a közelmúltban megjelentek közül.)

Történet:

A regény, mely az Elenium trilógia első kötete, egy teljesen új világba, Eosiába kalauzol el minket. Itt ismerhetjük meg Sparhawk lovagot, aki egy paplovagi rend harcosa, és egyben az Elénia-i királyság királynőjének bajnoka.

A lovag száműzetésből tér haza, és királynőjét egy mágikus kristályba zárva találja, halálos betegen, míg az ország egy kegyetlen és ravasz főpap, Annias primátus irányítása alatt nyög.

Hősünk, hazaérkezése után, egyik cselvetésből a másikba kerül, és miután sikerül megakadályoznia egy komoly támadást a rendje, a Pandion lovagrend ellen, a kontinens többi lovagrendjének tagjaiból és saját fegyvertársaiból verbuválódott csapat élén útnak indul, hogy gyógyírt találjon a királynő betegségére, és mindeközben megküzdjön a világ egészére leselkedő, a történelmi korok homályából előlépő gonosszal is.

A regény, és várhatóan a trilógia többi kötete is, ezt az utazást követi végig, mely a kontinens több országába elkalauzolja az olvasót, így ismertetve meg vele ezen új világ sokszínűségét és változatosságát.

Maga a cselekmény egy kissé döcögősen halad előre, mert a szerző a leíró részeket előttem ismeretlen okból szinte teljesen elhagyta a műből. A regény a prológustól eltekintve gyakorlatilag folyamatosan párbeszédekből áll. Ez a szokatlan írói technika önmagában nem elvetendő, ám néhány esetben kurtán intéződnek el olyan események, amelyek nem mutathatók be dialógussal.

A történet nem tartalmaz túl sok formabontó újdonságot, a megszokott fantasy klisék itt is felbukkannak. Ami a regényt mégis egyedivé teszi, és egyben feledteti a sematikus történetépítést, az a világ újszerűsége és változatossága, valamint az író sajátságos szemlélete az egyházi lovagok jelleméről és módszereiről.

Szereplők:

A műben az egyházi lovagrendek rendhagyó változatával ismertet meg minket a szerző. Bár a ’rendhagyó’ talán nem is teljesen megfelelő kifejezés, hiszen hőseink - paplovagság ide vagy oda -, arcátlanságban bátran felvehetnék a versenyt bármely rablólovaggal. (Gondolok itt arra, hogy a zsarolást és az emberrablást nemigen nevezhetjük megszokott eszköznek a hasonló rendeknél.) És akkor még szót sem ejtettem a paplovagok nagy részének gondolkodásmódjáról a felmerülő problémák megoldását illetően, melyben gyakran szerepelnek a „kibelezni” és a „fejét levágni” kifejezések

Mindemellett viszont pontosan ez a motívum az, ami a könyv megítélését a szememben végül is pozitív irányba billentette. Tette ezt azért, mert ha el tudunk vonatkoztatni a szerepjátékok és más regények olvasása kapcsán kialakult, a paplovagokkal szemben elvárásainktól, akkor a szereplők gyakran szarkasztikus és cinikus humora garantálja a jó szórakozást.

A szereplők bemutatása és mozgatása a regény legerősebb részének tekinthető. Ebben a szerző kimerítően alapos munkát végzett, mely ráadásul szinte észrevétlen is, hisz leíró részek hiányában a jellemábrázolás is a párbeszédekben lett elrejtve. Mindent egybevetve a karakterek színesek és hitelesek, valóban miattuk nevezhetjük igazán jónak a regényt.

Összegzés:

David Eddings műve tulajdonképpen egy átlagos fantasy regény, de az írástechnika, valamint a maga nemében páratlanul újszerű karakterek és világ miatt mégis kiemelkedik a tucatfantasyk közül. Aki szereti ezt a fajta (durva) humort, és el tudja fogadni, ha az eddig megszokottól eltérő világot és szemléletmódot ismerhet meg, annak mindenképpen jó szórakozást jelent majd. Én a magam részéről kíváncsian várom a folytatást.

Dominek Tamás, www.fantasya.hu

Vissza a könyvhöz

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Raymond E. Feist & William Forstchen: Nagyrabecsült ellenségem (ekultura.hu ajánló).

Létrehozás: 2003. december 15. 10:54:48
Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:08
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2023
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.