Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái – Császárváros június 17.
Zén Legendái: Lúcia kalózai május 18.
Alfa pakli - Tengeri rablók március 18.
Alfa pakli - Kereskedők március 18.
Alfa pakli - Felfedezők március 18.
A pillanat képe
Az Ellenség támadása
(Ősök Városa)
Küldd el képeslapként!
Arról az eseményről, amely során az Ellenség lecsapott őseinkre, és a föld alá űzte őket, nem sok írásos emlékünk van. Talán pont így történt, mint a képen látható: az Ellenség iszonyatos hatalma rengette meg földjeinket, és csapott le fajunk tagjaira.
Nézz szét a galériában!
Budapest ComicCon - 2023.06.10.-06.11.
Császárváros lapbemutató 3. hét
Kérdezz-felelek 51.
Új HKK webbolt - Grandgames
Császárváros előrendelés: 2023.06.02-től

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019
Hatalom Kártyái - Profi versenyzők listája

A lista folytatása...
Kérdezz-felelek 51. (40)
Császárváros lapbemutató 1. hét (121)
Milyen lap újrakiadását szeretnéd látni? (13)
Lapötletek (64835)
[HKK Piac] Régi lapok (1508)
[HKK Piac] Lapokat keresek (28430)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Kérdezz-felelek 47.

Az alábbiakban a közelmúltban felmerült HKK-s szabálykérdésekre próbálunk választ adni.

A Szilmill bűbájmester § képességével kijátszott varázslat beleszámít-e a hálóba?
Igen, minden ilyen varázslat kijátszás kézből kijátszásnak számít, még akkor is, ha ez külön nincs odaírva (Kódex 4.22.1.)

A Temetővel való lénykijátszás beleszámít-e a hálóba?
Igen. A lapra rá is van írva, hogy ez feltámadásnak számít, így annak minden szabálya vonatkozik rá, beleértve, hogy kézből kijátszás.

Ha egy lénynek §°, feltámad képessége van, az feltámasztható-e még egyszer Temetővel?
Igen. Az §°, feltámad azt jelenti, hogy az a képesség egyszer használható. Ha más forrásból kap feltámad képességet, akkor az +1 feltámadás lehetőséget jelent.

Kijátszok egy lapot, ellenfelem reagál rá, amire én is reagálok, létrejön az eredeti lap. A Zansárkánnyal mit tudok másolni? Az eredeti lapot (mivel az jött létre utoljára), vagy a reakciómat?
A Zansárkány az utoljára sikeresen kijátszott, nem pedig létrejött lapot másolja, azért van különbség. Kijátszottátok a 3 lapot, létrejönnek. Ezek közül a reakció lap volt, amit utoljára sikeresen kijátszottál. Tehát a Zansárkány max. azt tudná másolni, de mivel reakciót nem másolhat, ezért nem tudod kijátszani.

A Minotaurusz eunuch az §° képességével célozhatja-e saját magát?
A lap szövegébe bele lehet magyarázni azt is, hogy célozni sem tudja magát, de azt is, hogy ha célozza magát, akkor nem fog visszamenni kézbe. Jelenleg a játékosok többsége az utóbbi verziót használja, ezért maradunk ennél, azonban a lapot figyelőlistára tesszük, és ha erősnek tűnik így, akkor kapni fog egy FAQ-t, hogy célozni sem tudja saját magát.

A vámpír csókjánál és a Résföld tréfájánál kisül-e a kompenzáció, ha utána a megakadályozott lap nem a gyűjtőbe kerül?
Igen. A kompenzációnak egyetlen feltétele van, hogy "megakadályozták" a lapot, ha ez a feltétel teljesül, teljesen mindegy, hogy utána mi történik vele, létrejön másik játékosnál, visszakerül kézbe stb.

Mi történik, ha A vámpír csókját a Rohamozó féregre használom?
A Rohamozó féreg létrejön nálad, megkapod a lárvát, majd létrejön a kompenzációja, és a féreg az ellenfél paklijának tetejére kerül, ha ő úgy akarja.

A Boldog béke megakadályozza a következő 2 reakciót. Ez akkor most 2 külön automatikus reakció? Ha igen, amikor létrejön az egyik, a másik meg fogja akadályozni?
A szabályokból ez valóban levezethető lenne, de a lapnak nyilván nem ez volt a célja, így nem lenne semmi értelme. A pontosítás kedvéért a laphoz kiegészítést fűzünk:
A Boldog béke automatikus reakciójára nem lehet Boldog béke automatikus reakciójával reagálni.

Korábban kijelentettük, hogy az Oázisfészkelő képessége reakció, mivel egy forrás célpontját módosítja létrejötte előtt.
Ez, bár abszolút logikus volt, de nagyon sok további kérdést vetett fel. Annak idején pl. a célpontnál nagyon sokáig próbáltuk szabályozni, hogy mi alapján lehet eldönteni valamiről, hogy célzás-e. Végül túl sok kérdés után arra jutottunk, sokkal egyszerűbb, ha csakis az a célzás, amin a célpont szó szerepel, így nincs vita, az eredeti szándéktól függetlenül. Ugyanígy jobb az egyértelműségre törekedni ebben az esetben is. Épp ezért a korábbi Oázisfészkelős FAQ-t töröljük, és csakis lesz a reakció, aminél szerepel a "reakció" kulcsszó (vagy altípus), vagy pedig a semlegesítés ill. megakadályoz kifejezés.
Persze ettől még marad a kérdés, hogy mi az Oázisfészkelő képessége? Egész egyszerűen, egy állandóan működő képesség. Mint ahogy egy, a tűzsebzések sebzését 1-gyel növelő hatás, vagy egy, a lapok képességét letiltó forrás. Ennek folyománya, hogy az Oázisfészkelő nem fogja kisütni az indikátort, és így most már hatással lesz az érintett lapokra.

Mit jelent az, hogy az epikus követők §° képessége nem adódik össze? Ez melyik §° képességekre vonatkozik?
Az az §° képesség nem adódik össze, ennek akkor van értelme, ahol a hatását át lehet vinni a következő körre. Ha egy §° képességnél választható, mit csináljon, akkor értelemszerűen ez akkor érvényes, ha olyan lehetőséget használsz, amire ez igaz.
A kérdés itt ugye az, mi van akkor, ha az §° képességgel lehet késleltetve, meg rögtön létrejövő hatást is kérni. Ha először kérsz egy késleltetett hatást (a következő Thargodanom 1 VP-vel olcsóbb lesz), de a következő körben a képességgel csontot kérsz, anélkül, hogy az olcsóbbítást elhasználtad volna, az olcsóbbítás megmarad a leírt szabály szerint:
"Tehát ha használod egy epikus követő §° képességét, ami olcsóbbít, drágít vagy bármi olyasmit csinál, ami késleltetve teljesül, ha a következő körben ismételten használod ezt az §° képességet anélkül, hogy az előző kisült volna, a kettő nem fog összeadódni, csak a legutolsó fog érvényesülni."
Mivel a második nem egy késleltetett hatás, így összeadódni sem tudnak.
Ha egy képesség többféle, késleltetett dolgot tud (pl. Zu'lit familiárisa) akkor azok nem fognak összeadódni, akkor sem, ha elsőre olcsóbbítást, másodjára villámsebzés erősödést kértél.

Hatni, hatással lenni valamire
Erről szól a (Kódex 99.) pontja, mivel több kérdés is felmerült az utóbbi időben, szeretnénk ezeket a kérdéseket tisztázni, és egyúttal a fenti Kódex pontot pontosítani.
Az első kérdés az volt, hogy egy lap képességére való reagálás a lapra való hatás-e. A 99.0 pont azt mondja, hogy hatásnak számít, ha a lap használatát bármilyen módon befolyásoljuk (a használatának megakadályozása nyilván a befolyásolás egy módja), ill. a forrásimmunis lapoknál (amelyekre nem hathat semmi) konkrétan le is volt írva, hogy a képességeikre reagálni sem lehet, ezt is megerősítette az előbbit.
A hatni valamire és reagálni valamire fogalmakat azonban nem túl szerencsés összekeverni, ezt a két dolgot érdemes elválasztani, mert ez félreértésekhez vezethet. A továbbiakban ha valamire reagálunk, az sosem lesz hatással a lapra, épp ezért a fentieket megváltoztatjuk.

Szintén a fenti pontban szerepel kivételként, hogy nem számít hatásnak, ha tiltjuk valaminek a működését. Ilyen az, amikor nem lehet gyógyulni, nem lehet húzni; de ilyen eset volt, amikor a Gleccserlámpás tiltotta az aktiválást igénylő képességek hatását, vagy akár a termikek képessége, ami azt mondja, hogy a kijátszáskori képességek nem működnek.

Ha alaposan átgondoljuk, a valóságban azért ilyenkor is a lapra hatunk. Ha azt mondjuk, hogy nem tud gyógyítani vagy húzni, akkor a képességének a működését módosítjuk. Hiába mondjuk, hogy a játékos nem használhat aktiválást igénylő képességet, ilyenkor valójában a lap képességét tiltjuk le. És a termikek sem csinálnak mást, mint elveszik a lapok képességét.

De ez a HKK kezdete óta így működik, a tiltásokat nem lehetett sosem megkerülni még egy forrásimmunis lappal sem. Épp ezért a tiltásokat továbbra is a 99.1 pontban rögzítjük, a kivételek közt, nem számítanak valamire való hatásnak. De csak az marad kivétel, ami konkrétan tiltja, hogy használjunk valamit (nem lehet gyógyulni, nem lehet húzni, nem lehet aktiválást igénylő képességet használni). A termikek „kijátszáskori képességek nem működnek” kifejezését másik kategóriába soroljuk, képességek elvételéhez, és ez lapra vonatkozó hatásnak fog minősülni továbbra is, ami ellen védelmet nyújthat pl. a forrásimmunitás.

Ha pedig már a forrásimmunitásnál tartunk: ott külön van egy pont, ami rögzíti, hogy nem lehet a forrásimmunis lapok képességeit drágítani és azokra reagálni. Ezt a pontot eltöröljük, hogy konzisztens legyen a fenti szabályokkal.

Illetve még egy kiegészítés kapcsolódik ehhez: a „nem lehet rá hatni (valamivel)” és „(valamire) immunis” kifejezéseket felválva használjuk, pedig ezek majdnem ugyanazt jelentik. A majdnem az egyetlen különbség: az immunis lapokat célozni sem lehet (valamivel), míg amire nem lehet hatni, azzal lehet. Ennek csak annyi jelentősége van, hogy a forrásimmunis lapot ha véletlenül meg is céloztuk, a cselekvést vissza lehetett vonni, mivel illegális volt. Ha nem lehet rá hatni lapot viszont ha megcéloztuk, akkor viselni kellett a hiba következményeit (mint amikor valaki megpróbál ellopni egy „nem cserélhet gazdát” típusú lapot). Az egységes szabályozás miatt ezt megváltoztatjuk, a (valamire) immunis lapokat is lehet ezentúl célozni (valamivel), csak nem lesz hatása.

A pörgős versenyek tiltott listájáról lekerül a Kragoru familiárisa.

Tihor Miklós

Létrehozás: 2022. október 5. 11:56:33
Utolsó frissítés: 2022. október 5. 13:59:35
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2023
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.