Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Hírek, újdonságok
Változások listája (dec. 4.)
Dicsőség Csarnoka
Új játékosoknak
Szabálykönyv
Demo forduló
Árak
Kedvezmények
Befizetési módok
Jelentkezési lap
UL küldés
Alanori Krónika kupon
Aukciós ház
Statisztikák
Nyilvános fordulók
Szövetségek
Olimpiák
Chat, üzenõfal
Fórumok
Levelezési lista, IRC
Szavazások
ŐV találkozó
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
AK Archívum
ŐV könyvek
Írások, novellák
Linkek
Letöltés
Gyakori kérdések
Felhasználási feltételek
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
A pillanat képe
Energiaital
Küldd el képeslapként!
"Az energiaital a város széles körben használt doppingszere, a gyorsabb fejlődés eszköze. Az eredmény azonban rendkívül törekény, vigyázz hát az állandó, folyamatos használattal! Könnyen megsínylődheti a szervezeted!" - Encyclopedia Fantasya
Nézz szét a galériában!
55. BEHOLDER TALÁLKOZÓ 2021.11.27. PROGRAMJA

A lista folytatása...
55. BEHOLDER TALÁLKOZÓ 2021.11.27. PROGRAMJA

A lista folytatása...
Támasszuk fel a közösséget! (241)
Szövetségi felvétel (36)
ŐV fejlesztési ötletek játékosoktól (54)
Avvocato Terrasini (4)
ŐV help (520)
Legendak Volgye (16)

További témák...

2021-11-26 16:47:34 Az UL-ek letöltésre kerültek.

2021-11-26 16:49:49 A TF fordulók kiküldése megkezdődött!
2021-11-26 16:50:00 A TF fordulók kiküldése befejeződött!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Ősök Városa I. Szabálykönyv - 2. A játék

2.1. Ha még nem játszottál a Túlélők Földjén...

Először is szeretnénk megköszönni, hogy leveleddel, jelentkezéssel már megszavaztál némi bizalmat a játékunknak. Ettől kezdve végig tegeződni fogunk, de nem azért, mert ezt a játékot csak fiatalabbak játsszák: egyszerűen azért, mert a közös hobbijú, játszani szerető emberek, a mindnyájunkban meglevő homo ludens számára ez a természetes. A játékba mindenki bekapcsolódhat, nemre és korra való tekintet nélkül (hm... azért egy alsó korhatár létezik, hiszen ez jóval bonyolultabb, mint egy átlagos társasjáték). Az egész játékról a következő oldalakon részletes ismertető következik, de azok számára, akik nincsenek még annyira otthon a szerepjátékok egyre népszerűbb világában, talán nem árt egy egészen rövid ismertető.

A szerepjáték egyik alapvető újdonsága, hogy a játékosok nem egymás ellen játszanak, nem egymás elpusztítására törekszenek, hanem képzeletbeli ellenfelekkel küzdenek meg, egymást segítve. Ez persze eddig majdnem ugyanaz, mint egy számítógépes játék. Ezekben az ún. szerepjátékokban azonban a játékos egy részletesen kidolgozott személyiséget alakít, akinek tulajdonságai, képességei fokozatosan fejlődnek, és ezáltal egyre keményebb kihívásokkal nézhet szembe. Ez egyrészt a szinte végtelen változatosságot, másrészt az igen gyakori sikerélményt jelenti. A játékos minden újabb játékban ugyanazt a karaktert alakítja, így minden tárgy, tudás, tapasztalat, amit egy korábbi alkalommal szerzett, felhasználható később is.

- Hogyan kell az Ősök Városát játszani?

Az Ősök Városa levélben vagy interneten keresztül játszható fantasy szerepjáték. Sokkal komplexebb, részletesebben kidolgozott, mint egy átlagos számítógépes játék. Minden alkalommal egy majdnem regény-szintű leírást kapsz arról, hogy mi történt veled, több oldalas, lézernyomtatóval készített levélben (ill. ha neten játszol, egy böngészők által olvasható, szépen szerkesztett HTML fájlban). Mellékelünk egy grafikus térképet és karakterlapot is, amely tulajdonságaidat, képességeidet írja le. Sokkal több lehetőséged van, mint egy lapozgatós könyv, vagy egy átlagos számítógépes játék esetén. Egyszerre akár több 1000 játékos játszhatja a világ minden tájáról, összemérheted velük tudásodat, hasonló érdeklődésű barátokat szerezhetsz. Ahhoz, hogy játszhass, nem kell időpontot egyeztetned: bármikor játszhatsz, bárhol, a játék nem fog elmaradni, mert valaki nem ér rá. A postásra pedig majdnem olyan öröm lesz várni, mint amikor ajándékot kapsz. A játék szabályait nagyon könnyű megtanulni, ugyanis a szabályokkal fokozatosan ismerkedhetsz meg. Az egész játék úgy van kialakítva, hogy a lehető legtöbb lehetőséged legyen a fejlődésre, a sikerélményre, és további fejlesztése is a Te igényeid alapján zajlik. Minél tovább játszol, annál több lehetőség nyílik meg előtted, annál többféle parancsot adhatsz ki. És a legfontosabb persze az, hogy ahhoz, hogy játszhass, nem kell drága számítógépet venni.

A játékot egy nagy számítógéprendszer vezérli, nyilván minden részrehajlás nélkül. Természetesen van egy Játékvezető, aki a fordulókat ellenőrzi, figyeli a nagyobb eseményeket, és állandóan fejleszti a játékot, újabb meg újabb felfedeznivalókkal, utasításokkal egészítve ki.

Hogyan is működik egy ilyen játék? Roppant egyszerűen. Amikor csatlakozol a játékhoz, kézhez kapod a számítógép által kinyomtatott első fordulót, ill. neten a HTLM fájlt. Ezután levélben, faxon ill. net esetén a megfelelő program segítségével, parancsok megadásával elmondod, hogy mit is szeretnél az adott helyzetben csinálni. A parancsok kiadása nagyon egyszerű, hamar meg fogod tanulni. Mi ezt betápláljuk a számítógépbe, és elküldjük neked a lézernyomtatóval készített választ ill. HTML fordulót. Ezután Te elküldöd az újabb parancsokat, és ez így megy tovább. Minden fordulóért, amit elküldesz, természetesen fizetned kell, ez a forduló ára. A játékot addig folytatod, amíg akarod. Mivel ez egy fantasy szerepjáték, nincs végső befejezése, addig fejlesztheted, erősítheted a karakteredet, ameddig csak akarod, egyre keményebb kihívásokkal szembenézve.

A játék ún. fordulókra van osztva. Minden játékhéten egy fordulót küldhetsz el. Egy játékhét 7 napból áll. Azt gondolhatnád, hogy emiatt a játék lassú. Nos, ez nem igaz, hiszen egy lépésed egy csomó parancs kiadásából áll, így nagyon sok dolog történik veled az egy hét alatt. Néhány forduló után meg fogod szokni a játék ritmusát. Ha még így is lassúnak tartod, akkor indíthatsz több karaktert is, így játékhetenként több levelet fogsz kapni.

2.2. Ha már játszottál a Túlélők Földjén...

Akkor tudod, hogyan is néz ki egy levelezős játék, és inkább azt kérdezed, hogy mi a különbség az ŐV és a TF közt?

Az ŐV indításával egy új játékot hoztunk létre, nem egy másik TF-et. Az ŐV-ben nagyon sok olyan dologgal találkozhatsz, ami nincs a TF-en, de a TF-en is tömérdek olyan lehetőség van, amely nincs és nem is lesz az ŐV-ben. És persze van sok hasonlóság is. A TF-et már sokkal több ideje fejlesztjük, hatalmas adatbázissal és háttérrel rendelkezik, amellyel az ŐV természetesen még nem versenyezhet. Viszont az ŐV-t már a TF sok éves tapasztalata alapján készítettük, így a játékegyensúly itt sokkal tökéletesebb. Ha hasonlatot akarunk keresni, a TF a több évszázados múltra visszatekintő, ezer rejtélyt hordozó nagyváros, amelynek azonban szűk belvárosi utcáin a közlekedés nehézkes, a parkolás közel lehetetlen, egyirányú utcák sokasága nehezíti a tájékozódást. Az ŐV az új, modern város, hatalmas sugárutakkal, kényelmes parkolókkal, érhető feliratokkal - de persze kezdetben még nincs múltja, nem él annyira, mint az ősi város, és nincs is annyira "bejáratva". Van, aki szívesebben lakik az egyikben, van, aki szívesebben a másikban, de az igazi felfedezők és kalandorok mindkettőbe ellátogatnak. Az én szívemben mindkét játéknak megvan a helye, remélem, a Tietekben is meglesz.

A teljesség igénye nélkül egy rövid összehasonlítás, hogy tudd, mire számíthatsz. A TF egy óriási térképen játszódik, ezen mozogsz, itt találhatsz különböző tárgyakat, épületeket, kóborlásod során találkozhatsz másik játékosokkal. Az ŐV-ben minden "kéznél" van. A Hegy szintekre van osztva, a saját szinteden belül bármely helyszínre, épülethez vagy játékoshoz eljuthatsz egyetlen paranccsal. A TF-en a győzelmeidért tapasztalati pontot kapsz, és ebből lépsz szintet. Az ŐV-n képességpont a jutalmad, ebből fejlesztheted képességeidet, tulajdonságaidat. A TF-en a karaktered faját választhattad ki, itt a táplálkozását határozhatod meg. A TF-en van jó és gonosz jellem, és különböző istenek, amelyeket követhetsz. Az ŐV-n nem tartunk külön jellemet nyilván, és nem istenek, hanem klánok követőjévé válhatsz, amelyek azonban ugyanúgy feladatokat adnak neked. A TF-en egy csatában mindig egy ellenféllel kerülsz szembe. Az ŐV-n egy csatának egyszerre akár 20 résztvevője is lehet (bár kezdetben itt is az 1-1 elleni csata lesz a jellemző). A TF-en a harc rendje kötött (először varázsolsz, majd jön a lőfegyver, végül két kör közelharc), az ŐV-n a négy harci kör során te határozod meg, hogy mit csinálsz. A TF-en nagyon ritkán és nehezen ugyan, de meghalhat a karaktered - ilyenkor elveszti összes tárgyát. Az ŐV-n nem halhatsz meg, a legrosszabb, ami történhet egy vereség esetén, hogy max. életpontod permanensen csökken eggyel. Éppen ezért, az ŐV-n gyakoribbak lesznek a játékosok közötti csaták. A TF-en a játékosoknak lehetősége van az ún. Közös Tudatokon keresztül saját képességeket fejleszteni a játékban. Az ŐV-n ez sajnos megoldhatatlan, bár vannak a KT-khoz hasonló szövetségek, akik saját épületeket építhetnek. A TF-en a küldetésekhez földalatti labirintusokat kell bejárnod, az ŐV-n feladatsorokat kell végrehajtanod.

Fontos tudnivaló még, hogy ha már játszol vagy valaha játszottál a TF-en, akkor ugyanazt a számlaszámot használod, mint ott.

2.3. Hogyan tovább?

Ahhoz, hogy elkezdhess a játékkal játszani, nem kell az egész szabálykönyvet végigolvasnod. Első feladatod, hogy elküldd nekünk a Jelentkezési Lapot (JL), melyet ha kéred, postán küldünk neked, egy nyomtatott szabálykönyvvel együtt. A JL kitöltése előtt elég a 3. fejezetet elolvasnod, a galetkikről szóló alapinformációkkal, valamint a 6. fejezetet, amely az étrendről szól, és a Függeléket, amelyben a szakértelmek vannak felsorolva - hiszen ezeket már a JL kitöltésekor ki kell választanod. A további információkat mind megtalálod a JL-en.

Persze ha van Internet elérésed, akkor nincs szükséged papír JL-re, jelentkezési lapodat elküldheted Interneten keresztül is.

Létrehozás: 2003. szeptember 14. 11:33:46Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:19 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2021
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.