Vissza a Főoldalra
 

Hírek, újdonságok
Változások listája
A számlanyitás folyamata
Árak + Jelenlét bónusz
Befizetési módok
Jelentkezési lap
Kedvezmények
Kipróbálás (10 ingyenes forduló)
Szabálykönyv
Új játékosoknak
Alanori Krónika kupon
Aukció
Beállítós UL
Bónuszok
Eseménynaptár
Hasznos Információk
Ismeretek hasonlítása
Kalandozók versenye
Karakternév-változtatás
Lemaradás vásárlása
Reinkarnáció
Statisztikák
Szavazások
Tesztcsata
Titanitdukát aukció
Tudástár
UL küldés
Beholder Labirintus
Memóriajáték
Mini-szójáték
Puzzle
Chat, üzenõfal
Fórumok
Közös Tudatok
Közös Tudatok Listája
KT-képességfa
Levelezési lista, IRC
Megosztott fordulók
Nyilvános fordulók
Miniolimpiák
Olimpiák
TF találkozó
AK Archívum
GN Archívum
Írások, novellák
Linkek
TF könyvek
Letöltés
Gyakori kérdések
Felhasználási feltételek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
A pillanat képe
Aranytigris
Küldd el képeslapként!
"A szemed előtt csap le egy aranytigris egy védekezésképtelen gazellára. Dühödten hajszolod el a hatalmas vadmacskát jól megérdemelt vacsorád mellől." - Az élelemszerzés egy lehetséges folyamata a Túlélők Földjén.
Nézz szét a galériában!
Olimpiák eredmémyei
A Sötétség Kora - retró történelmi esemény
XLV. Alanori Mini Olimpia - Eredményhirdetés
Beholderes HKK verseny január 27. - Versenybeszámoló
2. Termikrajzás

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Tudati erősítés (527. tudati képesség)
Aukciós statisztika
Túlélők Földje - Nyomtérkép az utolsó 32 játékhét nyomaiból

A lista folytatása...
Tavaszi befizetési akció 2023.02.27. (hétfő) - 2022.03.10. (2)
Olimpiák eredmémyei (7)
TF KÖZÖS TUDATOK (1277)
TF help (6655)
A Sötétség Kora - retró történelmi esemény (16)
LICIT! (4865)

További témák...

2024-02-26 05:55:32 Az UL-ek letöltésre kerültek.

Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Tanulmány az árnymanókról (Túlélők Földje humor)

Réges-régen, távoli hegyláncok sötét tárnáiban élt egy nagyon szívós és ellenálló ork faj a Lai-shud. Nos nekik és az árnymanóknak garantáltan semmi közük sincs egymáshoz. Az árnymanók ugyanis - amint azt neves gnóm tudósok bebizonyították - a kőszáli disznó és a móri cserje kereszteződéséből jöttek létre egy régebbi szebb korban. Amikor még nem voltak adószedők, nem voltak zsarnok uralkodók, és persze nem voltak árnymanók sem.

Az árnymanókat a legtöbben értelmes fajként tartják számon. Ennek a néphiedelemnek az okai máig tisztázatlanok, de felvilágosult egyének tudni vélik, hogy az ok valahol a 13. kromoszóma bal felső szárának közepe táján keresendő. A valóság az, hogy az árnymanók feje egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik. Ez ugyanis az egyetlen olyan test Ghallán, amelyben természetes állapotában tökéletes a vákuum. Agyuk, talán a mikroszkopikus mérete miatt, a gyomrukban található, aminek következtében életük során fokozatosan megemésztik azt. Ezért intelligenciájukra vonatkozóan csak becslésekkel rendelkezünk. Összehasonlításul: egy gonyolék intelligenciahányadosa 40, egy árnymanóé 38,5, de csak akkor ha lázas.

Az árnymanóknak két lábuk, két kezük és egy fejük van. Néha egy lábuk, egy mankójuk, két kezük és egy fejük van. De gyakoribb az az eset, hogy csak egy lábuk és egy kezük van. Ilyenkor a fejüket egy kalandozó övén kell keresni a vadásztatu trófeától kicsit balra. Hajviseletük változó, de rendszerint híres troll borbélyok tartják őket karban. Átlagosan egyetlen szemük van, amit a nyakukban hordanak láncon. Emiatt sokuk fehér botot és fekete napszemüveget visel. Fogazatuk leginkább a morze ábécére emlékeztet. Ezért ritkán nyitják ki a szájukat, de akkor is előbb kiteszik a fogaikat egy pohár vízbe.

Úgy tartják, hogy még a jég hátán, sőt a jég alatt is megélnek, csaknem egy teljes percig. A csatornában ez az adat pontos mérések szerint 9,88 másodperc. Manapság többnyire a Yaurr királyságban élnek. Azaz a Yaurr királyságon. De mivel egy királyságon nem lehet élni csak élősködni, ezért azt mondjuk, hogy az árnymanók a Yaurr királyságon élősködnek.

Sokan tolvajnak képzelik magukat, emiatt gyakran látni őket, amint egy hebrencscsapdát próbálnak lefeszíteni a lábukról egy kőkéssel. Ilyenkor, főleg ha az illető egy szakadék szélén áll, veregessük hátba egy vasalt bunkóval, és közben súgjunk biztató szavakat a fülébe. Ha ez egy jellempróba volt, az jó. De ha nem, az még jobb.

Nevükhöz híven kedvelik az árnyas helyeket. Szívesen táboroznak például árnyas ligetek virágai mellett. Nagyon szeretik az ibolyát. Főleg rósejbnivel és majorannás körettel. Alkalomadtán meg is szagolják. Lehetőleg alulról. Másik kedvenc növényük a ködmangócserje. Ezért, ha árnyékban vannak, gyakran átruccannak az árnyékvilágba. Sajnos azonban a növény termését, a ködmangót sohasem tudják maguknak megszerezni, mivel ez legalább egy rövid ideig tartó koncentrációt igényelne.

Végül, de nem utolsósorban, az árnymanók gyakorlati hasznáról. Szerintem könnyen belátható, hogy ilyen gyakorlatilag nincs is. És mégis van. Húsuk a vércápák kedvenc eledele, tehát csalinak remek. Meg kell viszont jegyeznünk, hogy húsuk minden más élőlény számára fogyaszthatatlan, sőt még büdös is. Lábujjaikból nyakláncot, lábszárcsontjukból fehér port készítenek, amit jobb helyeken heroinnak neveznek, de egyébként mosópornak is kiváló. Állítólag a tapasztaltabb árnymanóknak a bőrük alatt is pénz van. Ez már csak azért is igaz, mert bőrükből pénztárcákat készítenek. Beleikből egy hebrencs állkapocs és drótszőr hozzáadásával kiváló hebrencscsapda készíthető, ami különös fintora a sorsnak.

Rövid és szánalmas életük nagy részét harccal töltik. Legendák szólnak olyan árnymanó hősökről, akik teljesen egyedül, alig egy hét alatt, minden erejüket latba vetve még egy ereje teljében levő tűzbokrot is képesek voltak megölni. Maximális életkorukról ismét csak becsléseink vannak. Legtöbben szívrohamban halnak meg közülük. E szívroham előtt gyakran lehet vasalt bunkóéra emlékeztető hangokat hallani.

Összességében megállapíthatjuk, hogy az árnymanók látszólag rendkívül kevés hasznot hajtanak, rondák, és még megölni őket sem nagyon jövedelmező, bár kétségkívül hasznos. Látszólag. Figyelmeztetés: a látszat nem mindig csal!

Írta: Dekamer, a Bokadzsó
A cikk az Alanori Krónika 28. számában jelent meg.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
(átlag: 22 szavazat alapján 6.7)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Az Erdauini Klasztrovízió esti műsora (Túlélők Földje humor).

Létrehozás: 2003. október 13. 09:16:46
Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:10
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.