Vissza a Főoldalra
 

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Karácsonyi menü december 11.
A pillanat képe
Mit rejt a köd?
(Ősök Városa)
Küldd el képeslapként!
"A csarnok közepén fehéren örvénylő ködöt látsz. Lassan lépkedsz felé. Érzed, hogy ez nem lehet más, mint az Ősök Központi Csarnoka! Ahogy egész közel érsz, látod, hogy a ködben figurák szellemalakjai örvénylenek. A kobudera nevű torzszülöttekre hasonlítanak, de sokkal magasabbak, és nemes a tekintetük! Hosszú karmaik vannak, és testüket szőrzet borítja. Miféle teremtmények ezek?" - részlet egy kalandból
Nézz szét a galériában!
Előrendelhető a három legújabb HKK Alfa Pakli!
Tavaszi befizetési akció 2024.03.01. (péntek) - 2024.03.18.
HKK Alfa paklik: Boszorkányok, Druidák, Mágusok
Hungarian Card Expo - 2024.03.02.
Beholderes HKK verseny február 17. - Versenybeszámoló

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
Megújult lapkereső és pakliszerkesztő (213)
Épülettervezői pályázat 2. (10)
Versenybeszámolók (19278)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8103)
Mágus Kártya ,avagy jobb mint a HKK (52)
Tavaszi befizetési akció 2024.03.01. (péntek) - 2024.03.18. (1)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Szikrázó manahal
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 
Ez igaz lenne, hogy akkor miért az ellenfelem miatt történik. De Miklós azt mondta, hogy az nem költség, hanem hatás. Tehát ez a szabály Miklós miatt így sem húzható erre rá. De lapozzunk! Elfogadtam, hogy a logika nem mindig van jelen a játékban. Többek között ezért is hagytam abba sok társammal együtt. Bár most vannak lapok, amik mozgatják a fantáziám, de amíg ilyen csökönyös módon ragaszkodunk egy rosszul fogalmazott szabályhoz és/vagy laphoz, én biztos nem kérek a HKK-ból. Megmaradok a Yu-Gi-Oh!-nál, ahol pontosan úgy működik minden, ahogy az rá van írva a lapra.
Na mondjuk sokra így sem megyünk vele, Iustitia… és társai…

Szerintem amúgy konyhanyelven is lehet jól fogalmazni. Fasza a kódex, de rengeteg dolgot túlmagyaráz. Sokszor 3x át kell olvasni, hogy mi a fene van?! De legalább van…
Igen, ezt mondjuk nem értik... Ma bármilyen játék megjelenik, kb 5x komplexebb, mint a HKK. Kódex is azért olyan nagy, mert minden BTK szinten, és nem konyhanyelven van benne megfogalmazva. Nagyjából a negyedére lehetne csökkenteni a terjedelmét.
Hát akkor köszönöm szépen!
De várjatok, mondok egyszerűbbet a szabályra...

Kényszerített dobatást, ha nem tudom teljesíteni, muszáj megmutatnom a kezem, hogy tényleg ott van-e...

Értsd: anti-mágia 3: dobok 2 varázslatot, muszáj megmuattnom a kezem, hogy nincs 3. varázslatom. Ez kényszerített dobatás.

Minden más esetben nem vagyok kényszerítve.
Nézzétek, én nem vagyok egy hozzáértő személy...
Ha a való életből akarok példát erről, akkor szerintetek pont ugyanez a két dolog, ha valaki megöl valakit, vagy azt felbujtásra tette meg. János, Te vagy a rendőrtiszt, mondd meg nekem, hogy ez a kettő ugyanaz-e. Ha az a válaszod, hogy igen, akkor fejet hajtok, de az észérvet támogatom akkor is. Amennyiben az a válaszod pedig az, hogy a kettő különböző, akkor van min gondolkodni a játék tekintetében...

Egyébként nem tudom egy logikai szabály mittől bonyolítaná a dolgokat... Eleve nem 5 éveseknek készítették a játékot, bár szerintem egy 5 éves is pontosan tudja mi a különbség a között, hogy önként eszi meg a spenótot, vagy az anyja ott áll egy papuccsal a háta mögött, és emiatt eszi meg a gyerek.

Miklóst valószínűleg ezek szerint nem verte az anyja

Viccet félretéve:
Ha ellenfelem dobat: 2 lehetséges út. Kötelez rá vagy sem. Csak ennyi a 2 út közti különbség, és ezzel az összes játékban levő dobatást le lehet írni logikusan, észérvvel tűzdelve, jól átgondolva. Mint ahogy ez az asztalon lévő lapokra is rá lett húzva...

Ha analógiát akarunk, akkor a kézből való dobatás, mint negatívum, ami fogyasztja a lapjaim a kezemből, pont ugyanaz, mint a kényszerített áldozás, ami fogyasztja a lapjaim az asztaltól. A különbség az, hogy ott valamiért van erre szabály, itt meg nincs.

De amit 30 poszttal előbb mondtam: valószínűleg történt egy rossz ítélet, amit Miklós nagyon meg akar magyarázni, miért úgy van, ahogy. A gond az, hogy szembemegy a magyar nyelvtannal, szembe megy az észérvvel, szembe megy mindennemű logikával, valamint normális indok nem született azóta sem. Pusztán arra hivatkozunk, hogy ez van leírva a kódexben, ami nagyjából 30%-ban igaz az esetre nézve.
Ha a józan eszemre hallgatok, akkor:

Haller: költség. Költsége van annak, hogy ne kapjak ki.

Ha pl egy lap arra utasít, hogy áldozzak fel egy lapot, de én ezt nem teszem meg, akkor azért kapok ki, mert nem követem a szabályokat. De nem azért, mert egy lapnak ez a szövege, hogy ha nem áldozom be a lényt, akkor vesztek...
Haller: dobhatok is, meg nem is. Világosan le van írva, hogy, HA NEM, akkor kikaptam.
Mint minden TCG-n a lap felülírja/felülírhatja mindig a szabályokat. Avagy elsődlegesen az értelmet nem a szabálykönyvben kell keresni, hanem az adott lapon/lapokon.

Válogatás: senki sem kényszerít dobásra, de ha megteszem, akkor nem az ellenfelem akaratára. Az részletkérdés, hogy az ellenfelem miatt tudom megtenni. De tegyünk már különbséget a között, hogy valamit miatta tudok megtenni, vagy valamit miatta kötelező megtennem.

A lapok jó része azt mondja, hogy, ha ellenfelem eldobatja/dobatta.

Itt az a pont, amikor a Válogatásnak és a lapok szövegének rohadtul nincs köze egymásnak. El akarom dobni saját akaratomból.

Itt most az a kérdés, hogy szembe megyünk-e a józan ésszel, ahogy oly sokszor megtettük, vagy alkotunk normális szabályokat. Mert ezek szerintem 1-2 ember vallja azt, hogy ezt kőkeményen ellenfelem dobatja el, miközben köze sincs hozzá.

A másik, hogy tényleg nincs másik ilyen lap, csak a Halandóság átlépése. 2 lapra létezik ilyen kitekert, ész nélküli szabály...

A közös képesség szabályt meg hagyjuk már... 20+ éve nem jött ilyen lap, és egyértelmű, hogy ez egy lapnak hátrány szerűsége akart lenni, csak kellett egy másik megfogalmazás, mert mégsem hátrány...

És a Birtoklás eléggé ugyanúgy a Közös képesség kategóriába esik.
Ja amúgy Miklós, továbbra is várom azt a lapot, ami pontosan olyan elven működik, mint a Válogatás!

Hint1: 1 ilyen lap létezik ezen kívül, ami fel is lett újítva.
Hint2: Dornodon.
Közös képesség: kemény 20 évvel ezelőtt jött ki utoljára ilyen lap. Kikopott szabály, amit, ma egy egyszerű hátrány szabállyal intéznek el. Ugye ez gyakorlatilag hátrány volt. Erősebb lapot kaptál vagy olcsó használatot. Cserébe ellenfeled is rád boríthatja.
A másik, hogy akkor a Birtoklás csodapapír, mivel nincs rakta közös képesség akkor tilos használni?’
Vagy a Birodalom virágkora, Elmepajzs, Szabad áramlás
Miért is nem? minden játékos kitétel miatt eléggé arra hajaz szerintem.
Teki bölcsi pont rossz példa, mert bárhogyan eldobva kifejti a hatását.

Boncolgatnám tovább ezt a hatás/költség kérdést...

Van a játékban még ezen kívül olyan aktiválást kívánó hatás, amely hasonló, mint ez?

Akarom mondani: biztos van, mert a Sullár pl [S]: húzz 3 lapot, dobj 2-t. Itt ez egyértelmű, hogy hatás. 1 lap van a paklimban, húzok 1-et, dobok 2-t. Világos.

Azonban azon ott az [S]: ezt nevezhetjük költségnek, ami jelen esetben semmi sem. Ami mögé van írva, az meg hatás.
Ott van az Az elme hatalma csodapapír, ami hasonló elven működik, mint a Válogatás szabálylap, csak ugye különböző fázisban. Itt ez végig hatás, azonban kikerülhetetlen. Úgy kezdődik a mondat azon része, "Minden előkészítő fázisodban gyógyulsz..." ez utasítás, nem lehetőség.

Azonban a Válogatás már döntéssel kezdődik. Ha nem akarok lapot dobni, akkor nem nulla lapot dobtam, hanem nem dobtam. Nem tudom érted-e mi a különbség, amit ki akarok hozni ebből. Kikerülhető a képesség teljes mértékben, mert dobHATok -> húzHATok.

Értem én, hogy régi lap, és egy esetlegesen téves döntést próbálsz mentegetni, de én még nem nagyon láttam olyan lapot, amire csak oda van hányva aktiválást kívánó bigyó nélkül, hogy ez és ez történik, és erről dönthet az illető. Mert ez már kicsit a folyamatos hatás felé kacsint, amiről nincs döntésem.

Tehát régi lap, és rohadtul hiányzik a kettőspont róla.

Lehet aztán láma vagyok, és minden 4. HKK lap pont ilyen, hogy nincs rajta költség/aktiválást kívánó hatás és van 1 hatása, ami költségnek látszik, de az hatás, meg 1, ami hatás ténylegesen.
Akkor ezen szerint semmi különbség nincs a között, hogy költség vagy kényszerített hatás, hiszen a végkimenetel ugyanaz. Vagy ha nem változik át költséggé, ahogy írtad, akkor az hatás, hogy, ha eldobok egy lapot, húzhatok helyette másikat? Mert a te írásodban akkor ez nem egy költség. De akkor mi? Mi a dobott lapom? Az váltja szerintem ki a hatást. Ami pedig a hatást kiváltja, az költség. Kivéve ugye, ha K2 és hasonló dolgok vannak a lapon. Itt mondjuk egyértelműen feketén narancson az vagyon írva: dobhatsz (költség) -> laphúzás (hatás).

De akkor szeretném megtudni, ha a dobás ebben az esetben nem költség, akkor mi a fene? Valamint azt, hogy akkor ez fordítva is igaz a te gondolatmenetedben? Tehát ellenfelem játszik Válogatással: ő dob olyan lapot aminek valami negatívuma van. Ezért én rajtam csattan az ostor? Hiszen a szabálylapok, függetlenül attól, hogy kinél vannak ugyanúgy hat a 2 vagy 4 játékosra.
Azért nem érthető, mert a példádban is kényszerítve van.

"Ellenfelednek fel kell áldoznia egy lapját, és ha megtette, húz 1 lapot."

Kötelezően meg kell tennie. Válogatásnál semmi sem kötelezi rá. Ha az lenne odaírva, hogy a húzás fázis előtt el kell dobnia X lapot, majd húznia kell, akkor full egyérteműen az ellen felem hatása miatt kell eldobnom. De most az, hogy választhatok... az az én döntésem, senki sem kényszerít.

Van esetleg olyan példa is, ami ezt kiküszöböli? És persze nem a Válogatás az.

De akkor tovább kérdezek, lehet úgy egyszerűbb lesz.

Szabad áramlással játszik az ellenfelem:
Áldozok 3 ÉP-t a semmire, mert szeretnék. Akkor ezt az ellenfelem hatására tettem?
Tehát, ha lenne olyan lap a kezemben, ami azt mondja, hogy ha ebben a körben áldoztam ÉP-t az ellenfelem hatására, akkor rakjam játékba a kezemből. Akkor kitehetném ezt lapot?
Nem tudom miről beszélsz ott szabály miatt kell eldobnom lapokat. Különben kvázi, ha nem teszem meg, csalok, 4-5 lappal kezdem meg a köröm, vesztek a csalás miatt. Válogatásnál hol van ilyen? Ég és Föld, amiről beszélsz.
Szerintem a Válogatásos szabály belemagyarázás nettó hülyeség. Dönthetsz a dobásról. Nem egy hatás következménye miatt dobod el, hanem költségnek. Ha az van a lapon, hogy bármilyen módon, akkor rendben van. Itt abszolút nincs kötelezve erre, valamint nem a hatás miatt dobja, hanem azért, hogy létrejöjjön egy hatás. A kettő nagyon nem ugyanaz.
tetszenek Nektek a lapok!
Valaki mondja már meg, hogy az idézet így helyes, vagy a régin volt helyes elég fura, hogy a színesítő szöveg módosult... bár millióba lefogadnám, hogy azért, mert így ráfért a szöveg egy sorba
Ne legyél már buta!
Évek óta az megy már, hogy mindenki ugyanazzal játsszon! Mindenki 5 lapozik, csak a narancslap más, meg ahhoz még 9-10 lap
Hát legelőször GYNGY lényeket említ, de oké.
Az “ilyen lapot” mit takar? Csak mert az előző mondatban 2 külön specifikáció van említve.
de alapvetően adjuk meg mindenkinek a lehetőséget, hogy saját szájíze szerint tudja a paklit összerakni


Értem. Akkor emiatt van rota... Minden világos
Nekem azért a lappal is vannak fenntartásaim... mondjuk nem értem, miért kell minden egyes fajból már kontrollt csinálni. Egyedül a Bazaltelementál nem kontroll már kb.
Hát alanya biztos nincs mind a 2 tagmondatnak…
Mellesleg ilyen esetben akkor kellene csak a vessző, ha az időben vagy térben elkülönül egymástól. Pl.: Felvettem videóra, ahogy kártyázom, és egész este ezt néztük.
De ide: Kenyeret ettem és teát ittam. Minek kéne vessző, mikor a tevékenységeim soroltam fel? Felsorolásnál pedig nem kell vessző, kivéve, ha az és szót kihagyom. Itt az és szó a vessző kiváltója, kvázi magyarosabbá teszi a mondatot. Pusztán ennyi a létjogosultsága. Legutóbbi mondatban ugye mindkét alany rejtett, de itt még 2 tárgy is van, 2 külön rámutatással.
Hát kövezz meg, de szerintem ez egy felsorolás.
Miklós, ez egy felsorolás. 2 dolgot tud, nem lehet rá reagálni és +1 célozni. Felsorolásnál nem kell vessző. Vessző egy ilyen feltételes mondatba akkor kell, ha a második feltételnek "ez ÉS ez" feltétele van.

Pl.: Ha van hajód játékban, nem lehet rá reagálni, és, ha ez a hajó Dornodon, akkor +1 célozni.

De elrugaszkodva innen:
Hozz tejet és kenyeret a boltból!
Hozz tejet, és, ha nem száraz a kenyér, akkor kenyeret is!
Érdekes... először furdult elő ilyen? legalább 10 esetet tudnék felsorolni
A lap lehet átgondolt...
A képet támogatta: Hitler
Herét hagyjuk már... millió+1 kombó indul vele
Vagy Vica versa

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.