Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái – Varázsdimenzió június 15.
Zén Legendái: Manaszipoly május 25.
A pillanat képe
Maerju
(Ősök Városa szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
"Óriási, csupa karom és csáp behemótok. Három vaskos lábukon imbolyogva közlekednek, apró madárszemükkel élelem után kutatnak. Bár nagy mérete a legtöbb ragadozót elijeszti, a maerju valójában könnyű préda - ráuszítva szolgahadadat, pillanatok alatt szétszedik neked ezt a lomha és magatehetetlen szörnyeteget." - Encyclopedia Fantasia
Nézz szét a galériában!
Nyári MondoCon 2024. július 13-14.
Roxat céhei akció 2024.07.02.-2024.07.14.
Ajándéksorsolás július + júniusi eredményhirdetés
Varázsdimenzió lapok használhatók a pakliszerkesztőben
Varázsdimenzió paklibemutató: Kitaposatlan utakon

A lista folytatása...
Hatalom Kártyái - Gyakori Kérdések - Semmi
Hatalom Kártyái - Gyakori Kérdések - forrásra immunis
Hatalom Kártyái verseny - 2024. július 14., Vác
Hatalom Kártyái verseny - 2024. június 27., Szeged - Barcraft

A lista folytatása...
Roxat céhei akció 2024.07.02.-2024.07.14. (3)
Kitaposatlan utakon (4)
HKK kérdés? (47145)
Lapötletek (64981)
Varázsdimenzió paklibemutató: óriások (6)
Varázsdimenzió lapok használhatók a pakliszerkesztőben (1)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 
  ... | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | ...
Nézet:
Itt lehetne olyan szabály, hogy kérdezni nem lehet a bírót játék közben csak szünetekben. Játék közben csak vitatott (már megtörtént) esethez lehet odahívni, és a helytelenül vélekedő kap egy fekete pontot. Végeredmény kiértékelésnél a buccholtzot módosítaná kedvezőtlen irányba (megfelelő súlyozással). Ettől azt remélném, hogy nagyobb figyelmet kapna a szabály ismerete, előtérbe kerülne a kompromisszum készség és a bíróknak is kevesebb dolga lenne, több idejük maradna a felmerülő kérdések körültekintő és következetes (faq-val alátámasztott) megválaszolására.
 
pontosan
 
Ha én játszok valakivel az ellenfélnek mindig több a játékideje. Ami persze annak tudható be, hogy én nem tudok játszani, csak egy begyakorolt munkamenetet tolok mindig végig!
 
Meg oda ahol bartik játszanak
 
Emlékszem, egyszer már volt egy sakkóra-vita a fórumon, amin kb. 6 különböző játékos vett részt, és elég sok pro-kontra érv elhangzott.

Az igazat megvallva, mind a mellett, hogy egyszeri alkalomnak teljesen jó móka lehetett egy ilyen, hosszú távon én abszolute nem támogatnám ezt a kérdést. És nem csak technikai okokból, szerintem számos probléma merül ezzel fel.


- Ha nem pörgős a formátum, akkor nagyon nehéz belőni pontosan, hogy hogyan csináljuk. Mert ha 25-25, vagy 30-30 percet kapnak a játékosok, akkor lehet így is elcsúszik a verseny azon időszakok miatt, amikor bíróhívás van, amikor sideolnak, ha viszont 20-20 percük van a játékosoknak egy hagyományos versenyen, az már teljesen aránytalan. Ha pedig egyszerre 5 bíróhívás van, arról meg tényleg ne beszéljünk...

- A Hkk nem sakk, nem olyan, hogy elvileg minden paklihoz ugyanannyi idő kell, vannak kifejezetten sok gondolkodást, taktikázást igénylő deckkek, amikhez, jellegükből adódóan sokkal több idő kell, mint egy másfajta deckkekhez. Ahogy megnéztem a hkk Blogon a 14 versenyzőnek a pakliját, alapvetően itt egyszerű, könnyen játszható paklikat látok, 1-2 kivétellel. Ez pedig a metagamere is hatással lehet, egyrészt a Semleges csatamező tiltása már önmagában számít, másrészt az emberek egész egyszerűen nem vállalják be a gondolkodósabb paklikat. Ezt szerintem nem tesz jót az adott környezetnek.

- Ezenkívül gondolom nagyon sokszor volt olyan, amikor az ember váratlan szituációba kerül, hirtelen hátrányba kerül és ő maga sem tudja, hogy hogyan, de remek stratégiával, minden átgondolva, kiváló taktikai érzékkel megfordít egy meccset. Viszont a szituációban szükségképpen többet gondolkodik, mint az ellenfél. Nem azért, mert rosszabb játékos lenne, a pakliból és a helyzetből adódik ezt. És ekkor, amit a játékos a saját tudásával, nagy nehezen megszerez, azt elveszi tőle a sakkóra...ennek egy hagyományos versenyen olyan üzenete van, hogy 'inkább add fel a meccset, de meg ne próbálj sokat gondolkodva nyerni, mert rosszabbul jársz'. Szerintem nem ez a hkk irányelve, vagy legalábbis nem ennek kellene, hogy legyen.



Persze, nem győzöm hangsúlyozni, hogy egyszeri formátumnak, kis baráti környezetben, ez teljesen jó volt. De hosszú távon én egyáltalán nem vagyok ennek a módszernek a híve.
 
Egyébként nem kellene okvetlen minden asztalra vekker, csak a helyosztó asztalokra, pl. Wekerlén a profi liga első 5 asztalára, vagy a Dungeon-ban az első háromra.
 
igen bocs, így már értem mire gondolsz:/
 
Igen, az alapallasrol beszelek, olvasd el legyszi meg egyszer ilyen szemmel, amit irtam.
 
Bár én itt inkább az anyagi vonzatát érzem gáznak azoknak az óráknak, ha mindenhol egységesíteni akarják majd ezt a szabályt. (Érdekesen festene, hogy van ahol órákat kell nyomogatni vidéken meg megy továbbra is a gyíkhúzogatás 1-0nál.) Esetleg lehetne 1 speciális formátum kezdésnek ami erre az órára épül. Tesztelés jelleggel.
 
No igen... Egy sakkórás pörgőst Wekerlén nem lenne túl egyszerű lebonyolítani. Két bíró tuti nem lenne elég, nem is beszélve arról, hogy honnan lehetne beszerezni ennyi vekkert.
 
Lehet alapállásra is tenni az órát, amikor nem megy senki ideje sem ez lenne gondolom bírózásnál. Az meg, hogy valakinek több időt kell gondolkodni pár dolgon, még ha nem is időt akar húzni, ez van. Ennyivel lehet honorálni azt a játékost aki jobban átlátja a dolgokat.
 
Sulyosbitott eset, ha ezt 5-en csinaljak egyszerre
 
Pl. nem annyira jo fej jatekos gondolkodni szeretne, keves az ideje, birot hiv, kerdez valamit, amig a biro odaer/valaszol, gondolkodik.
 
Közbe a blogon is megjelent róla a cikk.
Ha ez működött így a gyakorlatban, akkor minden szempontból remek verseny lehetett.
Grat az ötlet kitalálójának és a lebonyolításhoz!
 
Igen!
Sakkórát legalább a Nemzeti első két napjára!

Bár én sosem játszottam még sakkóra mellett( még sakkot sem! ),de már olyan HKK versenyélményem volt, hogy a rendelkezésre álló 55 per-1 óra / forduló időből az ellenfelem kb 50 percet hokizott leginkább a saját, de volt, hogy az én körömben!
Olyan is volt már biztosan többeknek, hogy az első elvesztett játék után valahogy "belassult a játék",aminek az lett a vége, hogy lejárt az idő és vesztettem 1:2-re.
Olyan is tutira előfordult már, hogy 1:1-es állásnál lejárt az idő, van még esetleg egy saját köröd cselekedni, de ha kettő lenne biztosan nyersz!

Az ilyen esetekben lehet, hogy jól jönne egy sakkóra!
 
Szerinted mi okozhat problémát?
 
Van egy olyan erzesem, hogy a dolog inkabb 'jo fej' jatekosok, vagyis zartkoru, baratibb verseny eseten mukodik problemamentesen, mintsem egy nyilt versenyen.
De ettol meg igen klassz, hogy kiprobaltatok es jol sikerult!
 
Többféle metodust kipróbáltunk, végül a gyakorlat eldöntötte. Ha valaki cselekedni akart, bármikor is, az ellenfél körében, vagy elolvasni egy lapot, vagy bármi olyat, ami 1-2 másodpercnél többet vett igénybe, jelezte, és az ellenfél átnyomta az órát. Gyakran úgy, hogy én nyomtam át az ellenfél gombját "magamra", hogy "várj, elolvasom a lapodat".

Egyetlen komoly gond van, ha az átlagos, ma használatos versenylapokat nem ismered, vagy az ellenfél sok új lappal játszik, akkor az olvasgatással, könnyű időzavarba kerülni.
 
Igen, ez engem is erdekelne, hogy volt.
Vagy pl. csere-, harci fazisnal hanyszor kerdezte, leutve a sakkorat, akinek a kore van, hogy "mehet?"
 
Kiteszed a lapodat. Ha az ellenfél int, vagy szól, hogy ok, akkor megy tovább a saját órád. Ha nem dönt azonal, akkor átnyomod, és a saját idejéből gondolkodik.

Elmondva bonyolult, de a gyakorlatban nagyon jól működött, és könnyen beletanultunk.
 
Tetszik ez az ötlet, grat a megvalósításhoz.
Egy apró kérdés:
Mi van, ha teszem azt a tömeg megvetésével és ellenszenvével övezve egy kontroll paklival indulok és a pakli jellegéből adódva nem csak kirakom ami a kezemben van, hanem az ellenfél lapjaira is akarok reagálni? Kinek az ideje ketyegett ilyenkor?
Az oly sokszor elhangzó "várj" szónál az én órám ketyeg? Minden egyes cselekvésénél az ember leüti az órát a saját körében is és várja míg az ellenfél ugyanezt teszi? (jelezve a szokásos "folytasd nyugodtan")
 
Sztem ez egyre inkább így lesz.
tegnap simán a kezdődobásokon ment el a győzelem.

meglátásom szerint ez így nem jó irány.
 
Nos igen, de ez a félmondat nem a sakkórára utalt, hanem a pörgős formátumnak arra nagyon speciális verziójára, ahonnan a letiltó szabálylapok/követő ki vannak tiltva.
Eredetileg az erdő nem volt tiltólistán, de ha a rúna/mező tiltott, akkor pörgősön kb. megverhetetlen a 3 erdős köd... Szerintem.
 
Azért a pozitívumok mellett figyeljünk fel erre a mondatra is:
"Tehát a szerencse szerepe itt borzasztóan felértékelődött."

Nem tudom, a játékosok ezt mennyire díjaznák...
 
Az órát semleges pozícióba is lehet hozni, amikor egyik játékos ideje sem "ketyeg", szóval simán lehetne sakkóra mellett is "bírózni".
 
Nagyon bejövős formátum!
Hasonlít talán kicsit a HKK Online-hoz, ott is időkereted van és ha kifutsz, Game Over.

Ha viszont verseny lenne ebből, arra kéne odafigyelni, hogy az órát meg lehessen állítani pl. a bírózás idejére.

Amúgy szerintem ki lehetne próbálni esetleg 1 versenyen is.
 
Egy rendhagyó beszámoló következik, egy nem hivatalos versenyről.

1-én Koltai Gábor és Tóth István rendezésében meghívásos rapid versenyre került sor az előbbi kolléga rezidenciáján. Ez úton ismét szeretném megköszönni minden meghívott játékos nevében a szervezést, és a lehetőséget.

A rapid verseny lényege:
Természetesen pörgős formátum, ezen belül hagyományos pakliépítési szabályok, néhány extra tiltott lappal megfűszerezve (rúna, mező, átkozott, Arochos, és erdő). A Világégés lapjait még nem lehetett használni, de a Beloran kísérleteiét igen.

A verseny pikantériáját nem ezek a körülmények, hanem a lebonyolítás mikéntje szolgáltatta. Ugyanis sakkórával játszottunk! Több fórumon, többször felvetődött már ez az ötlet, de ezidáig nem került még sor a kipróbálására. Nos, megállapítottuk, mindannyian, és egybehangzóan, hogy működik a dolog, igazából csak a vekkerek hiánya a probléma, a rendszer nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is használható.
A versenykiírásban 15 perc / kop / forduló óraidő volt meghatározva, de már az elején lecsíptük 10 percre, mivel ennyi idő (értsd: max. 19-20 percnyi meccs össz idő) elegendőnek tűnt.

Jó hangulatban, maximálisan szeretetteljes fogadtatás, és szíves vendéglátás mellett 14-en fogtunk hozzá a versenyhez. Rövid tanakodás után eldőlt, hogy mindenki játszik mindenkivel, hiszen a rapid formátum garantálja, hogy nem fog elhúzódni a verseny.

Nézzük, hogy a formátum sajátosságai milyen paklikat eredményeztek.

Jómagam a mérgező rakshallionban láttam a powert, ezért egy kombósabb verziót, amolyan, "vagy nyerek a második körig, vagy kikapok" - változatot raktam össze. A paklimról sokkal többet nem szeretnék elárulni, mert terveim közt szerepel a továbbfejlesztése. Rajtam kívül még ketten gondolták, hogy az önmérgezés lesz a befutó. Aztán: volt egy keltető-CHD követős, egy börtönös, egy lépéselőny+kalandozók védőszentje (régi!), egy Leah követős, egy korlátozásos, kettő Edralian, és három járj+kyorg ősmágus (két fattyas, és egy kontrollos) felállás.

A rúna/mező tiltása előre vetítette, hogy a korlátozó szabálylapok erősek lesznek, és az is előre látható volt, hogy a szimpla követős felállás lesz a másik játszható vonal, ebben tehát nem tévedtem.

A konkrét meccsekről bővebben nem írnék, mivel a formátum annyira speciális, hogy nem sok gyakorlati tanulsággal szolgálnának, ráadásul iszonyatosan kezdő-dobás, és kezdőkéz - függő volt az eredmény. Volt olyan meccsem, amiben simán kikaptam. Majd időn kívül játszottunk egy revans-meccset, amit simán hoztam. Tehát a szerencse szerepe itt borzasztóan felértékelődött.

A konkrét összecsapások felelevenítése helyett inkább a sakkóra szerepéről ejtené néhány szót.

Eleinte mindenkit stresszelt kicsit, de később természetessé vált. Nem voltak fennakadások, és ha hiszitek, ha nem, az idő lejárta miatt elveszített meccsek nem voltak jellemzőek (bár azért akadt ilyen, én is nyertem így fordulót).

A verseny nagyon jó hangulatban telt, házigazdánk, pontosabban anyukája, megvendégelt minket házi sütésű rétessel, amit két pofára tömtünk a szünetekben.

A mai okostelefonos, agyon-digitálizált világban talán nem is annyira a valóságtól elrugaszkodott ötlet ez a formátum. Azokat a versenyszervezőket, akiknek van kedve és lehetősége, arra buzdítom, próbáljanak megszervezni egy ilyet.

A versenyt Schmidt Edit nyerte keltető - Chara-din követős hordájával, ha jól emlékszem a második Szolcsánszki Balázs lett Leah követős, szintén hordás paklijával. Gratulálok nekik innen is. A további helyezettek pontos rangsorára nem emlékszem, ezért inkább csak felsorolom, kik voltak még jelen:

Egyed Dávid, Csető Zsolt, Tóth István, Erdős Viktor, Koltai Gábor, Panyik Zoltán, András Bence, Veszprémi Dániel, Kocsis István, Dárday Gergely, Klujber Balázs és én. Ahogy a tehetségkutató műsorokban szokás mondani: nem feltétlenül a helyezés sorrendjében.

Még egyszer köszönjük a lehetőséget, mindannyian. _Oo_
 
Tharr lapból csak 12 volt, elfelejtettem levonni a kimaradó 2 Apró kívánságot
 
Rövid beszámoló szombatról:

Kicsit átalakítottam a paklit végül, az Aprók kikerültek Vésztartalék ment be olcsósága és meccsfordító ereje miatt, meg 2 Zilak mert sok erőforrás paklit vártam, meg helyet kellett szorítanom 2 Lávacseppnek a side-ban 1 Univerzális is helyet kapott, mert alapból nem volt semmizés és helyszín se a paklimban. Side-ból főleg a drágítós deckek, azon belül is a ködös erdőkre készültem, a legtöbb deck ellen alapból is jónak (ha nem is feltétlen esélyesebbnek) gondoltam magam.

Legendás kontroll

1 Univerzális megoldás

Fairlight:

3 Kyorg tudás
3 Cselvetés
3 Bobó a tőzegelementál
3 Gyorskezű Trix
3 Héteoszix a sógólem
3 Manapoid főfelügyelő

18 lap

Tharr:

3 Öreg vazallus
3 Térszaggatás
3 Bátor manó
2 Zilak-din főkancellár
1 Butaság terjedése

14 lap

Dornodon:

3 Dornodon mosolya
3 Démoni bölcsesség
2 Árnyékgyilkos
1 Lelketlen parancsnok

9 lap

Raia:

3 Erős ereje
3 Solisar aurája
2 Vésztartalék

8 lap

= 48 lap



Side:

3 Pihenő
3 Mágiagyilkos
1 Álomvilág
1 Mágia sík
3 Panatán csillapítás
3 Friss szellő
1 Zilak-din
2 Thu'zad felismerése
2 Lávacsepp
1 Halandóság átlépése
1 Tolvaj klántag
2 Leprás goblin
2 Ködsárkány

25 lap

1. Knock-out

Cseterics Krisztián, Leah horda
2:1 ide

Búzás Norbert, Rox
0:2 oda

Knocked-out

2. Knock-out

1: Aranyi Ákos, rúnás kontroll
2:0 ide

2: Várnai Péter, Leah horda
2:1 ide

3: Máté Roland, 3 erdő + átkozott, köd
2:1 ide

A legemlékezetesebb meccsem itt volt, 1:1-nél 3. meccs
Kezdtem szerencsére, 2. körben Lávacsepp áramlott, jött egy pihenő, aztán egy Héteoszix, adta a tápot, húztam egy szellőt is amivel fogtam egy kulcslapot. Köv kör. még egy Héteoszix + bobók + még egy counter és vége is lett .

WIN
 
Tegyünk egy hosszú ó-t az elejére
 
  ... | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | ...
Nézet:
Hírek, változások | Kérdések | Csere-bere | Stratégiák | Versenyek | Lapötletek | Szavazások | Egyéb

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.