Vissza a Főoldalra
 

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Ghalla Közös Tudatjai
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
"A korlátozott telepatikus képesség Ghalla minden lakójának sajátja. Azonban a tudatok egyesítését, egymástól akár nagy távolságra levő kalandozók összehangolt mentális cselekvését csak a legtapasztaltabbak, az igazi veteránok tudják megvalósítani. Az ő vezetésükkel jönnek létre a Közös Tudatok." - részlet az Encyclopedia Fantasiából
Nézz szét a galériában!
XLVI. Alanori Mini Olimpia - Eredményhirdetés
Legendák Viadala paklibeküldés
HKK Kódex változások
A Sötétség Kora - helyzetjelentés
Hatalom Szövetsége - 54. félév végeredmény

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020

A lista folytatása...
Lapötletek (64954)
[HKK Piac] Eladó gyűjtemény (9481)
[HKK Piac] Régi lapok (1523)
Épülettervezői pályázat 2. (11)
Legendák Viadala (30)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8130)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Szikrázó manahal
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | ...
Nézet:
www.ezsohanemigymukodott.hu
 
Régebben volt ám olyan, hogy közös képesség.
Szerintem ez pont az, csak lemaradt róla annak idején.
 
jogos, 1. nap is lehet, hogy lesz
 
nagyon érdekes, valahogy te vagy az egyetlen aki valaha "azt képzelte a lapba ami rá van írva"
 
Egyrészt:
"ha ellenfeled egy forrásának, szabálylapjának vagy követőjének hatására az adott lapot eldobod a kezedből."
Az irreleváns, hogy minek dobod el (akár költségnek), a lényeg, hogy az ellenfél lapjának hatására tetted. Bár azért az ellenfél lapja, ami neked költséget csinál, na ilyen nem sok van a mai HKK fogalmak szerint (ld. következő pont).

Másrészt:
Akár tisztázhatjuk ezt is (bár ebben az adott vitában relevanciája nincs), hogy a költség a HKK-ban az idézési költséget jelenti, illetve azt a költséget, amit azért fizetsz, hogy egy lapod képességét használd. Itt a kulcsszó a "lapod" nem igazán fizetgetheted a másik lapjának, képességének költségét azért, hogy azt használhasd. Ilyen értelemben a Válogatás hatásában a lapdobást nem hívhatjuk költségnek, mivel az ellenfél szabálylapjának képességét én nem használhatom. Egyszerűen a Válogatás ennyit csinál, minden játékos dobhat a húzás fázisában, majd húz 1-el többet, mint amennyit így dobott.
A retró lapok szövegét ezért kellett újraírni, mert kb. mindenkit azt képzeld bele, amit akart. Te azt képzeled bele, hogy ez valamiféle "közös költség" (???), én meg azt, ami rá van írva a lapra...

Továbbra is irgalmatlan butaságnak tartva

Ajjaj ez már rég rossz amikor az "érvek" közt jön a lehülyézés, lebutázás és társai... Szerintem itt zárjuk ezt le.
 
Csak hogy tiszta legyen: "a "hatására" akkor is igaznak tekintendő, ha saját döntés alapján, költségként dobod el, de azt az ellenfél forrása/szabálylapja/követője teszi lehetővé."
Ugyebár?
Ez fedi pontosan a Válogatáskori kisülést.
Erre a magyarázatra, kiegészítésre szükség van pl.a Válogatásnál ítélni.
(Továbbra is irgalmatlan butaságnak tartva ezt) hadd legyen világos a döntés mindenkinek.
 
Jól látod, a vita azon van, hogy mit jelent a "ha ellenfeled eldobatja" kifejezés.

De ha megnézed, én erre a kérdésre korábban már válaszoltam, a "dobató varázslat" igenis definiálva van a kódexben, ebből egyértelműen levezethető a dobatás is. "Ellenfeled eldobatja" -> ez pedig olyan dobatás, amit az ellenfeled forrása, szabálylapja vagy követője okoz.

Azon még lehetne nyelvészkedni, hogy a "dobás" és "dobatás" legyen 2 különböző dolog, az előbbi "előnyös" a használójának, az utóbbi "hátrányos". De a jelenlegi szabályokban ilyen megkülönböztetés nincs, soha nem is volt, és nem is kellene ilyen, mert az véget nem érő vitákra adna okot, hogy melyik micsoda, ha két ugyanúgy írt dolog közül az egyik ez lenne, a másik meg az. Évek óta arra törekszünk, hogy a szabályok a lehető legegyértelműbbek legyenek mindenki számára, és ne kelljen nyelvészprofesszornak lenni, hogy a lapok működését megértsük, elég legyen egy-egy kulcsszó jelenlétét vizsgálni (ld. pl. célpont, vagy aktivizálást igénylő képességeknél a kettőspont).

A Kódex 116-os pont kiegészítést tisztáztam Jánossal, ez valóban még A halandóság magyarázatára került be, és amikor kiderült, hogy a halandóság FAQ ellenmond a kényszerített áldozás szabályának, akkor ezt a pontot nem töröltük. De ezen túl abba nem kell beleképzelni semmit, nem egy szabálydefiníció a "dobatásra", ami a "lapdobás" és "dobató varázslat" definícióknak akar ellentmondani, hanem csak egy magyarázat volt, mint a Kódex kiegészítések legtöbbje.

A végleges döntés ez.

"Ha ellenfeled eldobatja a kezedből" : ez a feltétel akkor teljesül, ha ellenfeled egy forrásának, szabálylapjának vagy követőjének hatására az adott lapot eldobod a kezedből.
 
Vagy akár az első. A Válogatás pl. hagyin is volt.
De derüljön ki előbb, mi lett a végső döntés. Remélhetőleg holnap már kiderül.
 
jó lesz ez a nemzeti 2. nap egy random ítéletnek hála...
 
Pedig dede, a Korláton lévő bármikor szó miatt.

Húzás fázisban felhúzom, megmutatom, nem tudok dobni.

De utána ez végtelenszer ismétlődik még szintén a húzás fázisban.
 
Nem. Csak bármit húzol el kell dobd.
 
Erre nem is gondoltam amúgy

Ha az ellenfelem korlátozása mellett van nálam 3 Zu'lit kísérlete, akkor megfagy a játék?
 
Akkor az alábbi lapok működését elmagyarázza nekem valaki:
Zulit kísérlete
Sárkánytűz
Halászat
Bomtar vétó
Transzkristaly
Dimenzió szövés
 
Köszönöm a kérdést, én is szeretném tudni, a pakliválasztásomat,
 
Mi lett a vegso dontes?
 
Ha a Kódexben vagy egyéb helyen nincs definiálva a dobatás (ha jól értem, ez a helyzet, bár szerintem az idézett 116.0 pontban szereplő "kényszerített dobás" egy az egyben ezt kéne hogy jelentse), akkor a magyar nyelv szabályai szerint kell értelmezni a szót, és a magyar nyelvben a "dobatás" szó az "-at" műveltető képzővel azt jelenti, hogy dobásra kényszerítés. Ha valaki önként dob, azzal nem dobattak, és kész.
Mindaddig, amíg ennek az ellentéte nincs deklarálva a Kódexben (ami remélem, soha nem történik meg, mert egyébként elég döbbenetes gondolat alapvetően is), ezt gyakorlatilag lehetetlen másképp értelmezni.
 
A Kódexet úgy is kezdtük, hogy ha a Kódex előtti FAQ-k és Kódex között ellentmondás van, akkor a Kódex az érvényes.

A régi lapok szövege sokszor nagyon nem volt egyértelmű, bármit bele lehetett magyarázni (ezért kellett a retró lapokat is megígazitani), ha ezt még összekutyuljuk a 20 évvel később kiadott lapokkal és szabályokkal, amikre a régi lapok még értelemszerűen nem voltak felkészülve, abból lesz az igazi katyvasz, ezért van ez a szabály. Nyilván pl. egy Válogatás se tudta annak idején, hogy lesz majd manótekercs meg enyészvarázs.

A halandóságnál annak idején töprengtük, hogy ez ott és akkor mi, és a végén azt mondtuk, "ez egy költség", kvázi egy lapra szabott szabály / faq volt... A jelenlegi szabályoknak az ellentmondott, ezért is lett törölve annak idején, nehogy valaki hivatkozzon egy idejétmúlt FAQ-ra.
 
Jogos, ő még velünk lesz jövőre is.
 
A Tleikan nem rotál pár hónap múlva (feltéve, hogy a 14 nem pár).
 
Hát nem "elkezdenénk" hanem ott van 100 éve a kódexben, a 116.0 kiegészítésében.
 
A Halandóság átlépése alatti FAQ nem azt mondta, hogy
"Nem húzok lapot a Térszaggatásért a következő húzási fázisomban, ha azért dobom el, hogy ne veszítsem el a játékot a A halandóság átlépése (új) miatt, mivel ekkor az eldobott lap költségnek számít." ?

Ez alapján szerintem sem kényszerítés
 
Kérlek, ne keverd a szezont a fazonnal.

Nem nerfelünk, tiltunk lapokat a nemzeti előtti 1 hónapban.

De a szabálykérdéseket remélem nem gond, ha tisztázzuk, megválaszoljuk Akár 1 héttel előtte. Akár ott, a Nemzetin. Mint ahogy ezt tettük az elmúlt 28 évben is.

Ezt egyébként akartam is említeni, ha valakinek van valami szupertitkos kombója, ami valamilyen szabályértelmezésen múlik, nyugodtan kérdezze meg előzetesen emailben, nehogy ott szembesüljön vele, hogy a dolog mégsem megy. Természetesen ezeket a kérdéseket bizalmasan kezeljük, nem fogom Nemzeti előtt kirakni publikusba. Volt már példa erre is, arra is: hogy valaki kitalált egy kombót, megkérdezett minket, mondtuk, igen, működik, és ment vele egy jót a nemzetin. Meg olyanra is, hogy ott szembesült vele, hogy ja, ez nem így működik?
 
Ha maga a "dobatás" nincs is definiálva külön, de a "dobató varázslat" igen,
111.3.0 Dobató varázslat. Dobató varázslatnak nevezzük azokat az azonnali és általános varázslatokat, amelyek kijátszásukkor képesek legalább egy játékos kezéből legalább 1 lapot eldobatni. (4.17.)

Ebből a dobató forrás, illetve a dobatás (forrás + narancslap) levezethető, és megfelel annak, amit lejjebb írtam.

A 116-os pontot mi is megtaláltuk, ami a kényszerítés fogalmát definiálja. A kiegészítésről konzultálok Jánossal, hogy mit akart jelenteni, mert ha szó szerint vesszük, akkor pl. egy
"Ellenfelednek fel kell áldoznia egy lapját, különben sebződik 7-et"
típusú varázslat sem tekinthető kényszerített áldozásnak, mert ráhúzható, hogy "költséget fizetek" meg "önként döntök"... Márpedig ez nyilvánvalóan egy kényszerített áldozás.
 
Jó ez a random ítélet nemzeti előtt 1 héttel, amivel 0 profi játékos ért egyet...
 
Ja igen, és:
Kényszerítés

116.0. Kényszerítésnek nevezzük, ha valamilyen forrás hatására egy játékos olyan cselekvés végrehajtására, vagy olyan költség megfizetésére kötelezett, amelyet saját döntése alapján, önként nem tenne, illetve nem tehetne meg.

[Kiegészítés]
Ha a játékos valamilyen költség megfizetéseként, vagy valamilyen feltétel teljesítéseként, önként dob vagy áldoz lapot, az nem tekinthető kényszerített dobásnak, illetve kényszerített áldozásnak.
 
Ha találsz még egy embert az egész világon aki szerint ez valaha is működött így megtapsollak
 
Szóval annak, hogy "ellenfeled lapot dobatna tőled" annak megfelel az, hogy kint van egy szabálylapja, ami lehetővé teszi, hogy ha akarsz, eldobhass általad választott lapot, kvázi költségként, hogy aztán húzhass.
Az oszt igen .
 
Az biztos, hogy mindig így működött (ahogy én írtam), de azt elhiszem, hogy volt aki nem így játszotta. Ne legyen félreértés, szó nincs arról, hogy bármi megváltozna. Egyszerűen csak most merült fel publikusan egy kérdés egy újrafelfedezett szabálylappal kapcsolatban. Volt màr ilyen máskor is, hogy játszottak vhogy egy lapot .. aztán pár hónap után valaki megkérdezte, vagy megnézte a kódexben, hogy működik... De talán még mindig jobb, mintha a Nemzetin jön elő.
 
Jó lenne nemzetire egy fix. álláspont. TMen a Válogatás igen erős lehetne. És hagyin is jó deck rakható rá.
 
Miklós ez mindig így működött, ne most kevesebb mint egy héttel nemzeti előtt találd már ki hogy megváltozik, utána már felőlem azt csinálsz amit akarsz
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | ...
Nézet:
Hírek, változások | Kérdések | Csere-bere | Stratégiák | Versenyek | Lapötletek | Szavazások | Egyéb

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.